Samsung Galaxy S22 Ultra review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Introducere, Design, Display)

14.090 ori
<b>Samsung Galaxy S22 Ultra review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>Samsung nu a lansat în 2021 vreun Galaxy Note şi din cauza crizei de componente a fost cât pe ce să ne lase şi fără Galaxy S21 FE. Acesta din urmă s-a concretizat în vreme ce seria Note a fost "înghiţită" de cea Galaxy S. Aşa a luat naştere Samsung Galaxy

Introducere

Samsung nu a lansat în 2021 vreun Galaxy Note şi din cauza crizei de componente a fost cât pe ce să ne lase şi fără Galaxy S21 FE. Acesta din urmă s-a concretizat în vreme ce seria Note a fost "înghiţită" de cea Galaxy S. Aşa a luat naştere Samsung Galaxy S22 Ultra, care pentru prima dată integrează slotul pentru stylus în corp.

Nu e singurul indiciu că avem de-a face cu un succesor spiritual pentru Galaxy Note 20 Ultra, mai ales dacă ne uităm la designul telefonului. E ceva mai sobru, mai matur, mai elegant şi vestea bună e că faţă de S20 Ultra şi S21 Ultra avem mai multe variante de culori din care să alegem.

A scăzut mult latența stylusului de la Note 20 Ultra încoace, de la 9 ms la 2.8 ms, iar Samsung ne aduce şi un accent mai mare pe fotografia nocturnă. Această sumă de funcţii este numită de Samsung "Nightography" şi acoperă de la Night Portrait, până la captura nocturnă cu zoom şi captura video după apus.

Nu sunt uitaţi nici gamerii, care au parte de ray tracing prin noul GPU Xclipse, co-dezvoltat de Samsung cu AMD şi inaugurat pe acest telefon, de fapt pe toată seria S22. Aşteptăm încă jocuri să îl pună la treabă totuşi.

Avem şi o baterie mare, de 5000 mAh, dar nu şi încărcător la pachet, iar ecranul a rămas unul de 6.8 inch, dar o să vedeţi că e incredibil de luminos, ceea ce ne şi aşteptam văzând ce ne-a oferit Galaxy S22+ la acest capitol. Pe partea de productivitate avem, pe lângă stylus şi DeX (acum wireless) şi Link to Windows, plus o sumedenie de funcţii de Privacy (Dashboard) şi Securitate (Knox). Galaxy S22 Ultra mai inaugurează şi protecţia Gorilla Glass Victus+, One UI 4.0, captura Portrait pentru animale de companie şi alte funcţii pe care le aflaţi în recenzie.

Telefonul costă 6199 lei, în versiunea cu 8 GB RAM şi 128 GB stocare şi în perioada de precomanda venise şi cu căşti la pachet Galaxy Buds Pro la pachet. 

Design Samsung Galaxy S22 Ultra

Fanii Note îl vor adora

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G este un tribut pentru seria Galaxy Note şi mai degrabă un succesor pentru Galaxy Note 20 Ultra, dacă te uiţi la design. E plat sus şi jos şi rotunjit pe margini, cu un Nokia N9 şi iPod Nano. Are certificare IP68, deci rezistă la praf şi apă (până la o adâncime de 1.5 metri timp de 30 de minute). 

Video-review Samsung Galaxy S22 Ultra 5G, secțiunea Design

Telefonul are sticlă în faţă şi spate, cu protecţie Gorilla Glass Victus+, dar şi o ramă din aluminiu. Nu e aluminiul clasic din industria aeronautică, ci Armor Aluminum, cel inaugurat de Galaxy Z Flip 3 şi Z Fold 3 în 2021. E un aluminiu mai dur şi mai puţin predispus la zgârieturi, aparent. Telefonul măsoară 8.9 mm în talie şi cântăreşte 228 de grame, fiind ÎNCĂ dimensiuni rezonabile când sunt puse lângă cele 240 de grame ale lui iPhone 13 Pro Max.

E drept că acela e şi mai subţire, la 7.7 mm. Prima impresie e că acest telefon e alunecos, rotunjimile sale tipa "Pericol!" mai ales deasupra unei ape, în vârful unei scări, la metrou. E rotunjit pe lateralele spatelui şi fetei şi se echilibrează puţin pe muchie, ajungând la un segment ceva mai plat, de care te poţi agăţa pentru o priză bună. Înveţi asta după câteva ore, poate zile totuşi. Avem şi un material despre huse Mobiledirect, care mai cresc aderența.

Jos în stânga avem fanta pentru stylusul S-Pen, care a rămas la fel de comod de scos ca la Note. Disponibil pe nuanţe ca negru, alb, roşu Burgundy, verde, telefonul iese în evidenţă faţa de S20 Ultra şi S21 Ultra prin... lipsa de modul foto. Lentilele pornesc direct din spate acum şi dacă e un câştig asta pe partea de estetică, în jurul fiecărei lentile se va aduna un norişor de praf, particule, scame. E admirabil cum Samsung a integrat inclusiv o cameră periscopică aici, fără protuberanță.

Butoanele sunt comode, rezonabil de la îndemână amplasate, m-am înţeles cu ele. Stylusul aduce acelaşi grad de confort ca la Note 20 Ultra, dar despre el mai încolo. Ca încheiere vă pot zice că telefonul nu mai pare un mamut că S20 Ultra şi S21 Ultra şi e la limita de sus a categoriei "mare", fără a intra în "prea mare". E interesant cum Samsung combină sobrietatea identităţii Note cu curbele jucăuşe pentru generaţia tânără şi nuanţele vii cerute când ne văităm că S20 Ultra şi S21 Ultra veneau iniţial doar pe alb, gri/argintiu şi negru.

Display Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung a găsit din nou reţeta ideală

Samsung Galaxy S20 Ultra a avut un ecran veritabil de phablet, de 6.9 inch, dar nu prea luminos. S21 Ultra a coborât la 6.8 inch, a avut realizări mai mari la luminozitate şi calificative DisplayMate de top. Samsung Galaxy S22 Ultra merge pe calea bătută, doar că livrând un panou mai curbat pe margini, tot cu diagonală de 6.8 inch. Este un Dynamic AMOLED 2X, cu rezoluţie de 3088 x 1440 pixeli, cu protecţie Gorilla Glass Victus+, refresh rate de 120 Hz, HDR10+ şi muchii înguste. 

Video-review Samsung Galaxy S22 Ultra, secțiunea Display

Este imersiv, îl ajută şi curbura, dar ştiţi deja că ea provoacă acele obişnuite efecte gri la margine şi pot distrage puţin la jocuri şi îţi "fug" degetele pe acele zone curbate. Gamerii preferă un ecran plat, asta e clar. Pot zice totuşi că panoul acesta e fabulos de luminos, aşa cum am văzut şi la Galaxy S22+. E foarte clar, are animaţii plăcute şi poate coborî la un refresh rate de câţiva Hz atunci când afişează o imagine statică pentru a face economie de baterie. 

Negrul este adânc, paleta de culori e foarte largă, e savuros să vezi Doctor Strânge pe el spre exemplu sau alt film doldora de culori pe Netflix. Contrastul e perfect, în bătaia soarelui de primăvară şi nu o să aveţi probleme nici cu cel de vară, deoarece acest ecran e făcut pentru orice condiţii. Are şi un mod Extra Brightness care duce luminozitatea la un nivel uriaş. 

Test Luminozitate ecran

  • 1.Huawei Pura 70 Pro1749 (LUX)
  • 2.Google Pixel 8 Pro1721 (LUX)
  • +
  • 41.Samsung Galaxy S22 Ultra841 (LUX)
  • 42.Xiaomi 13T Pro837 (LUX)
  • 43.OnePlus Nord 3830 (LUX)
  • 44.Samsung Galaxy S23 Ultra824 (LUX)
  • 45.Motorola Edge 40 Pro818 (LUX)
  • 46.Huawei P60 Pro816 (LUX)
  • 47.realme 11 Pro+814 (LUX)
  • 48.Redmi Note 13 Pro+ 5G814 (LUX)
  • 49.Huawei Mate X3811 (LUX)

Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar pixelii au aranjament Pentile Matrix. Măsurătoarea cu luxmetrul ne-a dus la 841 de LUX, cu acel mod Extra Bright activat. Cu această ocazie e pe locul 3 all time şi mă refer aici la cele 500 de telefoane testate de noi de când facem asta. E doar sub OPPO Find X2 şi Galaxy S22+, atât. Aduce un salt însemnat faţă de predecesori, deoarece Galaxy S21 Ultra avea 523 LUX, iar Galaxy S20 Ultra 406 LUX. 

Setările sunt ca de obicei generoase, deci ai o tonă de reglaje care să îţi tuneze panoul după pofta inimii. Ai luminozitate, luminozitate adaptivă, Extra Brightness, Motion Smoothness (refresh rate Adaptiv sau Standard, adică 60 Hz). Avem şi Eye Comfort Shield, care protejează ochii de lumină albastră, dar şi Screen Mode, care permite setarea culorilor pe Vivid său Natural. 

Balansul de alb se reglează cu un slider între cald şi rece, dar sunt şi 3 slidere, pentru roşu, verde şi albastru. Încheiem cu stilul de font şi mărimea fontului şi cu zoom-ul la nivel de afişaj, dar şi cu rezoluţia (HD+, FHD+, WQHD+). Sunt şi opţiuni pentru protecţia contra atingerii accidentale, dar şi opţiuni pentru sensibilitatea tactilă. Avem şi Always On Display, cu opţiuni legate de ceasuri şi informaţii muzicale afişate. Un ecran excelent, aproape de perfecţiune. 

-3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
-50 de lei din preț pe Flip.ro dacă folosești cuponul: MBL50
  • 1234
Samsung Galaxy S22 Ultra8,9010
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×