Samsung Galaxy Z Fold5 review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Introducere, Design, Display)

4.657 ori
<b>Samsung Galaxy Z Fold5 review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>Ne-am obișnuit ca în fiecare vară să avem o actualizare de pliabile semnate Samsung, iar vara anului 2023 nu face excepție pentru că a fost perioada în care am spus bun venit telefoanelor Galaxy Z Fold5 și Galaxy Z Flip5. Recenzia de față

Introducere

Ne-am obișnuit ca în fiecare vară să avem o actualizare de pliabile semnate Samsung, iar vara anului 2023 nu face excepție pentru că a fost perioada în care am spus bun venit telefoanelor Galaxy Z Fold5 și Galaxy Z Flip5. Recenzia de față este rezervată variantei Fold (pliabil tip carte) ce vine cu noutăți hardware importante și cu o balama de nouă generație care în sfârșit ne aduce un pliabil Samsung care se închide etanș. Costa 9399 lei la precomandă cu upgrade la 512 GB și un card cadou de 750 lei oferit de către retaileri.

Așa cum spuneam, o noutate mare este reprezentată de balamaua care permite închiderea etanșă a telefonului, fără acel gol între părțile de ecran pliabil. Prin această abordare se evită deteriorarea ecranului pliabil și a protecției din plastic, fără particule de praf și nisip care să ajungă între. În rest seamănă mult cu predecesorul, doar că aduce și actualizări de dotări.

Asta înseamnă trecerea la un procesor Snapdragon 8 Gen2 și optimizări, plus camere foto care deși pe hârtie par identice celor de pe Fold4, au primit la rândul lor actualizări. Nu sunt surprize la capitolul baterie și îmi place să văd o husă cu S Pen ceva mai subțire. Fold5 pare un upgrade minor și vine într-un moment în care piața a început să abunde în alternative de pliabile, dar în final alegerea aparține cumpărătorului.

Urmează teste de baterie, ecran, cameră și multe benchmark-uri și vom afla împreună ce are de oferit Fold5.

Design Samsung Galaxy Z Fold5

Un look ușor de recunoscut, acum evoluat

Samsung Galaxy Z Fold5 pare similar predecesorului atunci când îl privești pentru prima oară, doar că există schimbări, unele notabile. Prin asta mă refer la noul tip de balama care dispune de șine duble. Asta se traduce printr-un mecanism îmbunătățit și totodată prin renunțarea la acel gol dintre cele două suprafețe de ecran. Telefonul se pliază etanș și nu va trebui să îți mai faci griji cu privire la potențiale daune cauze de praf sau nisipul care putea ajunge pe suprafața ecranului pliabil.

Video-review Samsung Galaxy Z Fold5, secțiunea Design

Odată cu această nouă balama se petrec modificări și la capitolul dimensiuni, astfel că greutatea scade cu 10 grame față de Fold4 și ajunge la 253 grame, care deși nu par multe, se simt atunci când ai cele două telefoane față în față. Grosimea pliabilului deschis este de doar 6.1 mm (vs. 6.3 mm Fold4), iar închis ajunge la 13.4 mm (vs. 15.8 mm Fold4).

Avem și muchii mai înguste ale ecranelor, cu toate că se păstrează aceeași diagonală. Avem protecție Gorilla Glass Victus 2 pentru ecranul secundar și în spate, iar rama este dina luminiu. Se păstrează aici și certificare IPX8 pentru rezistență la apă și praf, un lucru bun de luat în calcul.

Galaxy Z Fold5 are camera selfie integrată sub ecranul principal și pe care o poți vedea destul de ușor dacă te uiți atent. În materie de culori, poți opta pentru albastru, negru, crem sau gri, iar legat de cuta de pe mijlocul ecranului pliabil aș zice că nu s-a schimbat prea mult față de predecesor, fiind vizibilă din unele unghiuri și o vei simți la trecerea cu degetul. 

În continuare protecția ecranului pliabil este din plastic și trebuie să fii atent la utilizare, pentru că și o apăsare mai dură cu unghia poate cauza daune. Deși arată bine rama metalică glossy, amprentele se vor vedea rapid și cam strică look-ul, la fel cum se întâmplă și la alte modele cu această abordare ramă lucioasă - spate mat. 

Display Samsung Galaxy Z Fold5

Display-uri familiare, cu extra luminozitate

Samsung Galaxy Z Fold5 nu a schimbat prea multe la capitolul hardware, iar ecranul este unul dintre aceste elemente, sau mai bine zis ecranele. Cel principal rămâne un Foldable Dynamic AMOLED 2X de 7.6 inch cu rată de refresh de 120Hz, HDR10+ și rezoluție de 1812 x 2176 pixeli, având o protecție din plastic la fel ca toate celelalte smartphone-urile pliabile de pe piață.

Video-review Samsung Galaxy Z Fold5, secțiunea Display

I se alătură ecranul secundar sau cel extern, cum vrei să îl numești, panou Dynamic AMOLED 2X de 6.2 inch cu rezoluție de 904 x 2316 pixeli, rată de refresh de 120Hz și protecție Gorilla Glass Victus 2 de această dată. Deși nu este o schimbare majoră, trebuie spus că avem muchii mai înguste în jurul ecranului pliabil, astfel că se atinge un raport corp ecran de 91.1% vs. 90.9% pe Fold 4.

Se păstrează și camera selfie integrată sub ecran, care poate fi observată cu ochiul liber destul de ușor, așadar nici la acest capitol un upgrade considerabil. Revenind totuși la display-uri, am realizat testul de luminozitate iar în cazul panoului principal de 7.6 inch am atins 961 LUX, un rezultat de locul 3 all-time în clasamentul Mobilissimo și astfel peste toate celelalte pliabile.

Test Luminozitate ecran

  • 1.Huawei Pura 70 Pro1749 (LUX)
  • 2.Google Pixel 8 Pro1721 (LUX)
  • +
  • 17.Samsung Galaxy Z Fold5961 (LUX)
  • 18.Huawei nova 11 Pro956 (LUX)
  • 19.Motorola Edge 40953 (LUX)
  • 20.Apple iPhone 15 Pro953 (LUX)
  • 21.Apple iPhone 15938 (LUX)
  • 22.Samsung Galaxy A55928 (LUX)
  • 23.Motorola Moto G84922 (LUX)
  • 24.Honor Magic Vs916 (LUX)
  • 25.OPPO Find N2 Flip915 (LUX)

Îl depășește Sony Xperia 1 V cu 1007 LUX și Honor Magic5 Pro cu 1192 LUX, iar un pliabil aproape de rezultatul său este OPPO Find N2 Flip cu 915 LUX. Un upgrade considerabil de la Galaxy Z Fold4, care se petrece și în cazul ecranului secundar, care a atins 878 LUX vs. 564 LUX pe Fold4. 

Legat de setările aferente display-urilor, avem pentru început modul Light sau Dark, slider de luminozitate, plus toggle-uri pentru luminozitate adaptabilă și luminozitate suplimentară, mod din urmă pe care îl vei activa atunci când ai nevoie de extra luminozitate în condiții însorite. Există și o funcție pentru protecția ochilor, iar la Mod Ecran poți alege dintre afișaj de culori Viu sau Natural, plus un slider de la culori reci la culori calde.

Tot de aici vei umbla la dimensiune și stil font, aspect și zoom ecran, aplicații pe ecran complet și ai și varianta de Panouri lateral cu acel swipe din dreapta care îți oferă acces la aplicații rapid. De asemenea, vei bifa și opțiunea Continuare aplicații pe ecranul secundar pentru a avea continuitate. Nu lipsește zona de customizare, cu teme, personalizare homescreen și paletă de culori. Ai și Always on Display.

Upgrade-uri importante iată la capitolul luminozitate, muchii o idee mai înguste și un ecran pliabil ideal pentru multitasking, unde mai pui că suportă și interacțiune cu stylus. 

-3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
-50 de lei din preț pe Flip.ro dacă folosești cuponul: MBL50
  • 1234
Samsung Galaxy Z Fold59,3010
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×