Sony PlayStation Vita review - cea mai bună consolă portabilă de pe piață, dar nu perfectă! (Video)

10.601 ori
<b>Sony PlayStation Vita review - cea mai bună consolă portabilă de pe piață, dar nu perfectă! (Video)</b>A venit momentul să ne abatem de la obișnuitele recenzii de tablete și telefoane, făcând o excepție specială pentru Sony PlayStation Vită, sau PS Vită pe scurt. Aceasta este cea mai nouă consola portabilă de la Sony, un device care dorește să...

A venit momentul să ne abatem de la obișnuitele recenzii de tablete și telefoane, făcând o excepție specială pentru Sony PlayStation Vita, sau PS Vita pe scurt. Aceasta este cea mai nouă consolă portabilă de la Sony, un device care dorește să rivalizeze cu Nintendo 3DS, dar și cu terminalele iOS și Android, care au devenit pentru mulți înlocuitori de console. La un preț egal sau chiar mai mare cu cel al lui PlayStation 3, acest device a fost testat la Mobilissimo.ro și aflați mai jos care au fost rezultatele.

Avem de-a face cu un produs care costă 1.129 lei atât la eMAG, evoMAG și Media Galaxy, în varianta sa WiFi, în vreme ce versiunea 3G costă 1.449 la aceiași retaileri. Gadgetul nu este nici pe departe subțire, la 18.6 mm, dar e surprinzător de ușor, la o greutate de 280 de grame. PS Vita vine cu un display OLED de 5 inch, un touchscreen 16:9, care suporta o rezoluție de 960 x 544 pixeli. Consola se folosește de un procesor ARM Cortex A9 quad-core, care îi permite să ruleze jocuri cu o grafică senzațională, după cum se vede și în recenzia video în cazul lui Uncharted.

Spatele lui Sony PS Vita

Joistick PS Vita

în ce privește designul, noul PlayStation portabil nu se îndepărtează prea mult de predecesorul său că format, dar aduce în plus două camere și vine și cu 2 stick-uri analogice pentru control. Avem la dispoziție și clasicul pad direcțional, cele 4 butoane de acțiune, butoanele Shoulder de sus și un touchpad în partea din spate. Pe acesta îl vedeți în acțiune atunci când testam titlul FIFA pe acest device, el ajutându-vă să țintiți poarta. Noul PlayStation dispune de difuzoare stereo, un giroscop cu 3 axe și un accelerometru cu 3 axe, care vor fi puse la treabă de diferite jocuri.

Porturi Sony PS Vita

Slot SIM Sony PS Vita

Noi am testat varianta 3G, care dispunea de un slot SIM în partea stângă. în partea inferioară găsim portul proprietar care permite conectarea la PC și alimentarea și slotul pentru carduri de memorie de 4, 8, 16 sau 32 GB. în partea superioară se afla slotul în care introduceți cardurile cu jocurile (în loc de UMD-uri ele vin pe carduri acum) și încă un port misterios lângă. Spun misterios deoarece pe nici un site, în nici un review și pe tot webul nu am găsit nici urmă despre scopul său...

Camera Sony PS Vita

Aflați că PS Vita dispune și de GPS, conexiune 3G, WiFi și Bluetooth. Rezoluția maximă a camerelor sale este de 640 x 480 pixeli și aveți mai jos o mostră foto și una video, dacă vreți să vă convingeți de abilitățile camerei. în orice caz acest device nu este făcut pentru captura foto/video, ci pentru interacțiunea gamer-ului cu jocurile și alți gameri folosind aceste camere. Atunci când am primit consola, secțiunea Camera nu avea abilitate de filmare, dar după update-ul de firmware la versiunea 1.6 a sosit și captura video.

Sistem de operare Sony PS Vita

în ce privește "sistemul de operare", nu pot spune că avem așa ceva, ci mai degrabă o interfață simplistă cu muzică de lift și iconuri jucăușe, care îmi amintește enorm de UI-ul de pe Nintendo Wii. Interacțiunea cu această platforma are loc la nivel vertical, iar deschiderea unei aplicații ne pune la dispoziție și un swipe orizontal. Spre exemplu, dacă avem deschis web browserul și un joc, vom face swipe către dreapta din zona principală de aplicații pentru a le accesa. Pentru a închide un joc sau o funcție de pe consola trebuie doar să o "decojiți" de pe ecran și se va închide. Observați că avem și un buton PlayStation în partea stângă mereu aprins. Culoarea să va fi portocaliu atunci când consolă se încarcă, sau albastru... mai tot timpul. Odată apăsat într-un joc acest buton ne duce înapoi în meniul principal și asta chiar rapid. De altfel e foarte ușor să faci trecerea de la joc la meniurile consolei și viceversa, fără pic de lag.

Difuzoare Sony PS Vita

PS Vita este capabil de playback video 720p fără probleme, după cum se vede și vine și cu un player audio și difuzoare care sună bine. Avem și un equalizer și de vreme ce difuzoarele consolei nu au volumul prea ridicat, vă recomand o pereche de căști Sony PS Vita, care din păcate sunt vândute separat și costă destul de mult. Administrarea conținuturilor pe acest device se realizează cu o aplicație specială, care trebuie instalată și pe PC și care uneori nu va recunoaște consolă și nu va iniția transferurile de pe sau către PS Vita. Această soluție de conectare la PC și utilizare de aplicații speciale în loc de conectarea via USB că a unei modalități de stocare standard a fost adoptată de Sony pentru a evita pirateria. Să vedem cât de bine va merge acest lucru... deocamdată e o metodă neplăcută și anevoioasă de a copia melodii și filme pe consolă, sau de a copia pozele și filmele făcute cu camera sa pe PC.

Butoane volum Sony PS Vita

Rețineți și că acel card de memorie de 8 GB pe care l-am folosit pe acest device este compatibil cu PS Vita și DOAR cu PS Vita... deci nu îl puteți introduce într-un adaptor special sau nici măcar în seria de camere Cybershot de la Sony, cum se întâmplă cu cardurile primului PSP. Avem la dispoziție și un magazin de jocuri, aplicații, muzică și filme, PS Store, din care am descărcat deja câteva demo-uri. Din păcate filmele și muzica nu sunt disponibile încă, dar restul funcționează OK. Avem chiar și jocuri de PSP puse la dispoziție, titlurile mai vechi fiind disponibile spre download.

Interfața magazinului de aplicații este destul de intuitivă, dar problema e că jocurile costă destul de mult. PS Vita vine și cu GPS și o aplicație Google Maps care nu a reușit să mă localizeze, dar s-a descurcat decent atunci când am căutat o stradă anume. Mai e de lucru la acest soft, asta e sigur. Mai avem și câteva funcții de socializare cu alți gameri, precum Party sau Near, care va arăta o hartă cu alți posesori de PS Vita în apropiere. La mine nu a fost cazul, deoarece produsul abia s-a lansat în România.

Facebook pe Sony PS Vita

Am descărcat și o aplicație Twitter și una Facebook și am fost mulțumit de ambele, în special de Twitter, care oferă o experiență intuitivă și foarte simplă. Facebook are o abordare originală, cu secțiunile sale în partea dreaptă și nu stânga, cum se întâmplă de obicei. Afișarea statusurilor și pozelor era cam haotică, în rest toate bune și frumoase. Sper că va veni totuși o versiune 2.0 mai bună...

Sony PS Vita - grosime

Sony PS Vita din lateral

Cât despre tastatura virtuală a lui PS Vita, ea este foarte comodă și o compar cu cea de pe iPhone 4S chiar la comoditate. Tot de la iPhone 4/4S împrumuta acest device și butoanele sale de volum, iar dacă aruncați o privire asupra lui Vita vă veți da seama imediat la ce mă refer. Browserul web este un punct slab pentru acest terminal, deoarece se încarcă foarte greu, nu suportă nici Flash nici HTML 5 și afișează puțin incorect unele pagini încărcate. încă o dată, poate versiunea 2.0 va fi mai bună...

Sony PS Vita - Asphalt

în cele din urmă și motivul pentru care a fost creat acest device... jocurile! Ele arăta fantastic, nu mai e nevoie să repet asta. Grafică este excelentă, cum se vede la Uncharted, gameplay-ul este bun și am jucat deja ore bune la Uncharted și tot nu l-am terminat. Veți folosi din plin touchscreen-ul și touchpad-ul, uneori în tandem. Spre exemplu, în Uncharted putem găsi un artefact, pe care îl rotim la 360 de grade folosind touchpad-ul din spate și îl ștergem de praf ștergând touchscreen-ul consolei. Putem folosi același touchad ca să coborâm frânghii sau liane, spre exemplu.

La FIFA, touchpad-ul este folosit pentru a ținti poarta, iar pe touchscreen apăsați pentru a schimba jucătorul, deși e mai comod din taste. Am mai încercat și jocul Wipeout, un titlu clasic de curse cu nave, care în prima sa versiune a apărut în 1995 odată cu primul PlayStation. Grafică arată bine, gameplay-ul este exploziv, soundtrack-ul este modern și electronic, iar viteza navelor și culorile vii vă vor impresiona plăcut! Consola vine și cu o funcție Remote Play compatibilă cu PlayStation 3, dar pe care nu am avut plăcerea să o încerc, neavând un PS3 la îndemână. Să nu uităm de aspectul de augmented reality: care folosește camera din spate a consolei să proiecteze luptători oriunde doriți voi (pe masa din bucătărie, pe canapea, în bar) în jocul Reality Fighters. Avem la dispoziție și 6 cartele augmented reality, care sunt recunoscute de cameră și transformate în elemente de gameplay cu care interacționați. Sună bine, nu-i așa? Mai multe detalii aveți în review-ul video cu privire la augmented reality.

Review Sony PS Vita

în ce privește bateria, veți obține cam 4-5 ore de gaming de la acest device și sper că ele să se păstreze și după 1-2 ani de utilizare. încă mai pot scoate 5-6 ore de la mai vechiul meu PSP și asta spune multe... Per total consola PS
Vita este un must buy, după părerea mea, dar haideți să îi vedem dezavantajele și punctele forte.

Că puncte forțe avem:

 • design ergonomic, greutate scăzută
 • baterie bună
 • playback video și audio excelent (mai ales la căști cel audio)
 • control variat: touchpad, touchscreen, butoane
 • GPS, conectivitate 3G, WiFi
 • un PS Store plin de aplicații
 • funcția augmented reality
 • interfața fără pic de lag

Iar ca puncte negative avem:

 • un browser deloc bun
 • preț prea mare al jocurilor în acest moment
 • preț destul de mare al consolei
 • unele butoane nu își mai au rostul (pad direcțional) și pot fi atinse din greșeală
 • limitările de administrare de conținut
 • limitările de tipuri de card de memorie utilizat
 • aplicații care nu merg la potențial maxim (Facebook, Google Maps)

în concluzie pot spune că dacă sunteți gamer înrăit și vreți neapărat o consolă portabilă, PS Vita este o alegere bună, dar trebuie să fiți pregătit financiar și sufletește, deoarece va urma o investiție solidă, în căști, carduri de memorie și jocuri destul de scumpe. PS Vita se vrea a fi mai degrabă un produs pentru cei pasionați, iar dacă sunteți familiarizați cu universul PlayStation veți aprecia și acest device.

Preț Sony PS Vita în magazinele online:

Review Sony PS Vita:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×