Sony Xperia 5 review detaliat în limba română (Introducere, Design, Display)

2.364 ori
<b>Sony Xperia 5 review detaliat în limba română</b>Sony Xperia 1 a fost cel mai curajos flagship din 2019, pentru că a fost pur şi simplu altfel. Nici un alt telefon din 2019 nu a arătat la fel şi nu a reuşit să se transforme în percepţia publică. Mai toţi cunoscuţii mei au trecut de la glume cu "arată ca

Introducere

Sony Xperia 1 a fost cel mai curajos flagship din 2019, pentru că a fost pur şi simplu altfel. Nici un alt telefon din 2019 nu a arătat la fel şi nu a reuşit să se transforme în percepţia publică. Mai toţi cunoscuţii mei au trecut de la glume cu "arată ca o telecomandă" la "parcă l-aş lua". Şi imprevizibilitate Sony a continuat la IFA 2019, unde în loc să prezinte un Xperia 2, au prezentat un... Xperia 5.

La baza pare a fi un Xperia 1 Compact, pentru că oferă aceeaşi cameră, CPU, RAM, stocare ca şi Xperia 1, doar ca la pachet cu un ecran mai mic, cu rezoluţie mai mică şi cu o baterie mai mică. Costă în jur de 3.500 de lei, este cel mai îngust flagship testat în 2019 şi am avut câteva surprize plăcute cu el. Inclusiv la cameră, deşi e aceeaşi... Aş zice că sunt surprins, doar că nu sunt pentru că am mai apreciat câteva Xperia-uri Compact până acum şi acesta e un soi de succesor spiritual.

Design Sony Xperia 5

Mai mic, mai uşor de apucat, dar mai alunecos

Sony Xperia 5 este un Xperia 1 mai mic şi care vine pe nuanţe precum negru, roşu, albastru sau gri. Spatele său arată ca o oglindă, iar telefonul este fabricat din sticlă şi metal. Rama metalică este acoperită cu un strat glossy, probabil o vopsea specială.

Video-review Sony Xperia 5, secțiunea design

Cât despre ergonomie, sunt două aspecte aici: pe de o parte îţi poţi încolăci uşor degetele în jurul telefonului, pe de altă parte e super alunecos. Vă provoc să îl puneţi pe orice suprafaţă ca nu e înclinată la zero grade şi veţi vedea cum alunecă singur. Cum face şi al meu OnePlus 6T apropo, pe care îl simt ca un şarpe rece alunecând în pat uneori.

Revenind la Xperia 5, telefonul este arătos, arată ca un dispozitiv premium şi de la distanţă, dar spatele atrage ceva amprente. Măsoară 8.2 mm în talie şi cântăreşte 164 de grame, fiind unul dintre cele mai uşoare flagship-uri din 2019. E lucios şi îngust, iese în evidenţă într-o mare de telefoane care se imita. Butonul Power tot nu mi se pare aşa comod pus, dar parcă mă pot adapta la el mai bine decât la Xperia 1, pentru că nici telefonul nu mai e aşa lung.

Avem şi certificare IP68, pentru rezistenţa la apă şi praf. Un design polarizant, care îşi are cu siguranţă fanii săi.

 

Display Sony Xperia 5

Excelent pentru consumul de media

Sony Xperia 1 a avut deja un ecran OLED foarte bun, iar Xperia 5 continuă în aceeaşi direcţie, doar că având un panou mai mic. Nu epatează cu rezoluţie 4K, ci este un OLED cu rezoluţie de 2520 x 1080 pixeli. Avem şi aspect 21:9, suport HDR şi calibrare DCI-P3 100%.

Video-review Sony Xperia 5, secțiunea display

Când am dat drumul la filme, am avut o imersiune OK, deşi partea de sus şi jos a telefonului se prezintă cu o grosime mai mare decât telefoanele rivale. Culorile sunt foarte vii, luminozitatea destul de ridicată şi se descurcă acest display şi la exterior, la soare. Rămâne lizibil şi acolo. Claritatea e bună, negrul e adânc şi avem unghiuri largi de vizualizare. Exact ce aşteptăm de la un OLED.

Am pus ecranul la microscop şi am descoperit un aranjament de pixeli Pentile Matrix. La testul cu luxmetrul am ajuns la 448 LUX, ceea ce este OK, dar nu e un scor prea mare pentru un flagship. Depăşim Galaxy S10+ şi ASUS ZenFone 6, dar rămânem sub Xperia 1 (472 LUX) şi Galaxy Note 10+. Setările sunt generoase şi avem un Creator Mode, util pentru fotografi şi creatori de conţinut.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 135.Sony Xperia 5448 (LUX)
 • 136.HTC U11 Life445 (LUX)
 • 137.Motorola Moto Z Play444 (LUX)
 • 138.Huawei P9 Lite443 (LUX)
 • 139.iHunt X200441 (LUX)
 • 140.Xiaomi Mi A2 Lite441 (LUX)
 • 141.Motorola Moto G7 Power441 (LUX)
 • 142.Allview V2 Viper X440 (LUX)
 • 143.Samsung Galaxy J5 (2016)440 (LUX)

Mai avem şi un Standard Mode pentru "civili", plus un Auto Creator Mode, care se activează când e nevoie de el. Secţiunea de Balans de alb include moduri precum Cald, Mediu, Rece, Custom. Avem şi slidere Red, Green, Blue şi funcţia Video Image Enhance. Consumatorii de Netflix vor fi încântaţi, chiar şi fără 4K.

 • 123
Sony Xperia 5
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×