Sony Xperia E4 Review: micul "Walkman" cu cameră bună, ecran "subţire" (Video)

Autor:  | Publicat în:  Sony 3.302 ori
<b>Sony Xperia E4 Review: micul "Walkman" cu cameră bună, ecran "subţire" (Video)</b>Sony Xperia E este o serie de telefoane low end de la Sony, care au fost destul de apreciate de-a lungul anilor. Unul dintre cele mai noi reprezentante ale seriei este modelul Sony Xperia E4, lansat &icirc;n această primăvară şi care costă 569 lei la...

Sony Xperia E este o serie de telefoane low end de la Sony, care au fost destul de apreciate de-a lungul anilor. Unul dintre cele mai noi reprezentante ale seriei este modelul Sony Xperia E4, lansat în această primăvară şi care costă 569 lei la eMAG.ro. Terminalul a fost testat la Mobilissimo.ro, iar mai jos aflaţi verdictul nostru.

Cu această ocazie am inaugurat şi un nou format de review pentru modelele low end/midrange, cu informaţie mai condensată. Xperia E4 măsoară 10.5 mm în grosime şi cântăreşte 144 de grame, iar spatele său da senzaţia de plastic fragil şi ieftin. Telefonul este magnet de amprente şi este destul de lat şi masiv pentru un model de 5 inch.

Sony Xperia E4, partea spate

Utilizarea cu o singură mână este OK, dar device-ul e uşor alunecos. Capacul spate e de tip "wraparound", ca la Lumia 520, acoperind şi marginile handsetului. Sub el se află o baterie neînlăturabilă, slotul microSD şi cel SIM, iar în zona frontală vom regăsi camera selfie şi LED-ul pentru notificări. În spate găsim camera principală, cu bliţ LED şi difuzorul din zona inferioară.

Sony Xperia E4 din lateral

Butoanele On/Off şi de volum se află lateral şi au feedback bun. Portul microUSB se afla pe latura stânga. Xperia E4 aduce un design rotunjit şi am remarcat că e destul de uşor să intre murdărie în earpiece şi decupajul din zona inferioară a faţadei. Handsetul nu e rezistent la apă şi nu este sexy ca design, adoptând un look mai degrabă utilitar.

Sony Xperia E4 AnTuTu benchmark

La interior se află un procesor quad core MediaTek MT6582, un Cortex A7 de 1.3 GHz pe care l-am văzut pe foarte multe telefoane testate de noi. Că GPU avem un Mali 400 MP2, iar la bord se afla şi 1 GB RAM, 8 GB stocare şi slot microSD. Sărim direct la testele de performanţă, unde am atins 8445 puncte în Quadrant, depăşind modele ca Allview V1 Viper S4G, Allview E2 Jump sau Leagoo Lead 1.

Sony Xperia E4 AnTuTu benchmark

În GFXBench am atins 530.9 puncte în testul T-Rex, depăşind Karbonn Titanium S6, Leagoo Lead 1 şi Evolio Neos. În BaseMark X am atins 4944 puncte, depăşind chiar şi Galaxy A5 şi Leagoo Lead 1, deci stăm bine. În BrowserMark am atins 982 puncte, fiind aproape de HTC One M8 şi peste Karbonn Sparkle V, ceea ce e iar bine. Handsetul nu are lag propriu zis, la navigarea în meniuri, doar că aplicaţiile se deschid destul de greu. Gasiți aici un tabel comparativ cu benchmark-uri.

Riptide GP2 fără probleme

Procesorul datează din 2013 şi GPU-ul este low end, dar telefonul rulează Riptide GP2 fără probleme. Bateria este o unitate Li-Ion de 2300 mAh, care pe hârtie asigura 48 de ore de playback audio. La testul nostru, de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50%, am atins 7 ore şi 18 minute de funcţionare, rezultat bun, mai ales că depăşim modele ca HTC Desire 820 şi ale sale 7 ore şi 13 minute sau chiar HTC One M9 şi ale sale 6 ore.

Test baterie Sony Xperia E4

La testul PCMark de baterie am atins 5 ore şi 52 minute de utilizare continuă, ceea ce iar e bine, mai ales că depăşim HTC Desire 820 şi OnePlus One. Încărcarea durează cam mult, adică 3 ore şi 46 de minute, dar per total bateria este bună pe acest model low end. Avem la dispoziţie si funcţii Power Saving din gama Stamina, care scad puterea procesorului şi luminozitatea, sau dezactivează conectivitatea în standby şi oferă doar acces la funcţii de bază în modul Ultra Stamina.

Sony Xperia E4 pe partea audio

În ce priveşte acustica, Xperia E4 beneficiază de un player Walkman arătos, cu interfaţa cu tile-uri mari şi meniu în stânga ecranului. Visualizer-ul este şi el destul de atractiv, iar experienţa acustică aduce un volum OK, dar sunet uşor înfundat şi lipsa de bas. Din păcate difuzorul din spate e uşor de acoperit pe o suprafaţă plată şi pierde serios volum. Notele înalte se aud OK.

Putere volum Sony Xperia E4

Printre opţiunile oferite de Sony în player se număra Clear Audio+, care creşte claritatea, dar şi un egalizator cu 5 canale custom, opţiune surround, XLoud şi Clear Phase. Ultimele 2 trebuie ţinute mereu activate dacă vreţi o sonorizare bună, altfel telefonul va suna dezamăgitor. La testul cu decibelmetrul am atins 80.9 dBA în spate şi 76.2 dBA în faţă. Am fost totuşi aproape de Huawei Honor 6 şi ai săi 81 dBA sau de LG G Flex 2 şi ai săi 82 dBA. Aş spune că acustica e OK în afară de lipsa de bas şi sunetul uşor înfundat.

Luminozitate ecran Sony Xperia E4

Apreciem aici şi cantitatea mare de opţiuni de personalizare a experienţei. Pe partea de display ne întâmpină un panou de 5 inch, un IPS LCD cu rezoluţie de 960 x 540 pixeli şi reflectivitate cam ridicată. Comportamentul în bătaia soarelui e slab, iar ecranul e acoperit cu un strat din plastic. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar experienţa de vizualizare aduce culori OK, unghiuri largi de vizualizare şi luminozitate nu prea ridicată.

Table comparativ luminozitate ecran Sony Xperia E4

La testul cu luxmetrul am atins doar 217 LUX, în condiţiile în care mai toate telefoanele testate de noi în ultimul an au depăşit 300 LUX, deci nu stă bine aici Xperia E4. În zona de Setări putem regla balansul de alb şi avem şi un slider pentru RGB. Există şi opţiunea Smart Backlight, care ţine ecranul pornit câtă vreme vă uitaţi la el. Trăgând linie, se poate spune că ecranul e mediocru, chiar şi la acest preţ scăzut.

Camera lui Sony Xperia E4

Camera din spate e o unitate de 5 MP, cu bliţ LED şi autofocus, iar cea din spate vine cu rezoluţie de 2 MP. Ca de obicei pentru orice Xperia din ultimii ani, avem foarte multe opţiuni în zona foto. Fie că e vorba de realitate augmentată, un număr uriaş de scene, expunere şi altele, toate sunt bifate. Din păcate zoomul nu e prea fluid la această cameră şi acum hai să analizăm câteva din mostrele foto cheie din galeria noastră.

Panorama Sony Xperia E4

Prima imagine este o panoramă, care nu e foarte wide, dar are culori OK şi nu are artefacte. Remarcăm că fotografia e uşor curbată şi am aprecia rapiditatea realizării sale. Apoi avem o captură cu un graffitti, cu o textură bună, iluminare OK, culori realiste şi claritate şi expunere şi ele bune. Fotografiile au fost realizate pe timp de zi, după amiază.

Mostra foto Sony Xperia E4

Captură macro a fost chiar bună pentru un low end, cu acea floare avem detalii clare, culori realiste şi un fundal blurat pentru a scoate în evidenţă prim planul. Reţineţi totuşi că a fost greu să realizăm un macro, fiind nevoie de răbdare la focalizare. Am testat şi viteza shutter-ului, prinzând stropi de apă în mişcare la o fântână ţâşnitoare. Imaginea a arătat bine, are textura bună, claritate şi luminozitate OK, dar aceeaşi cameră a avut probleme când a trebuit să captureze un glob pământesc în mişcare, o statuie.

Fotografie realizata cu Sony Xperia E4

Fotografia landscape a fost cam întunecată, dar am apreciat aici culorile şi detaliile, pentru o cameră de 5 MP, plus expunerea bună. În jur de 20% din capturi au ieşit mişcate sau blurate aici, semn că trebuie mai multă răbdare la focalizare cu acest model. Culorile arată de obicei bine în aceste capturi şi nu suntem departe de alte camere de 5 MP pe care le-am lăudat pe modele Karbonn accesibile de exemplu.

În ce priveşte captura video, am avut o mostră cu focalizare OK şi expunere bună, dar şi uşor blurată la început, apoi ceva mai clară. Acustica este destul de bună, iar culorile sunt realiste la filmare. Am filmat în Full HD, la 30 FPS, iar fişierul rezultat este un MP4 cu bitrate de 17 Mbps. Al doilea clip, cel cu fântâna pierde puţin focalizarea, dar are din nou acustica bună, claritate OK şi imagine şi stabilizare rezonabilă.

Aş spune că această cameră se comportă bine având în vedere preţul lui Xperia E4, deşi există acele mostre mişcate sau neclare şi pierderea de focalizare la filmare. Apreciem totuşi culorile realiste şi cantitatea uriaşă de opţiuni. Pe partea de conectivitate avem HSDPA, GPS, Bluetooth 4.1 şi radio FM, dar şi DLNA. La convorbiri avem parte de volum destul de ridicat, dar nu şi de anulare a zgomotului de fond. Calitatea acustică e bună, iar semnalul e şi el destul de bun. O galerie completă cu mostre foto puteți găsi aici.

Sony Xperia E4 Review

Chrome e browserul web oferit de Sony pe acest device, iar el este rapid. Tastatura stock e relativ comodă, pe diagonală de 5 inch, butoanele fiind bine spaţiate. În privinţa software-ului, acest model rulează Android 4.4.4, cu o interfaţă personalizata de Sony, care aminteşte puţin de cea de pe consolele PlayStation, mai ales că fundaluri.

Recenzie Sony Xperia E4

Avem o colecţie de aplicaţii media unice (Album, Video şi Walkman), cu acelaşi concept de interfaţă: tile-uri mari, meniu în stânga şi transparentă. Multitasking-ul de pe E4 include şi o zonă de aplicaţii minimalizate care "plutesc" pe ecran şi pot fi folosite simultan. UI-ul lui Sony Xperia E4 e colorat, dar şi plat şi nu e atât de minimalist pe cât e cel al altor telefoane.

Sony Xperia E4 nu se supraincalzeste

Avem preinstalată aplicaţia SocialLife, care ţine loc de Flipboard şi BlinkFeed, oferind un feed de ştiri plăcut ambalat. Am apreciat şi widgeturile arătoase şi includerea de aplicaţii că Track ID, ce ţine loc de Shazam, Garmin, AVG sau Office Suite. Terminalul a atins şi o temperatură de 34.6 grade Celsius, după o sesiune de gaming de 15 minute cu Riptide GP2, deci nu suferă de supraîncălzire.

Aplicatii preinstalate pe Sony Xperia E4

Iată şi verdictul legat de Sony Xperia E4! Acestea sunt aspectele sale Pro:

 • preţul accesibil
 • camera destul de OK pentru preţ
 • numeroase opţiuni ale camerei
 • baterie bună
 • acustică destul de bună
 • nu se supraîncălzeşte
 • fără bloatware
 • rulează jocuri OK

Şi aspectele Contra:

 • masiv pentru un device cu ecran de 5 inch
 • magnet de amprente
 • strat de plastic peste ecran
 • ecranul nu e luminos
 • încărcare lungă a bateriei
 • unele fotografii blurate
 • procesor destul de vechi

Sony Xperia E4 primeşte nota de 7.8 din 10 pentru design, un 8.6 pentru hardware şi un 9 pentru OS şi UI. Nota finală este de 8.46 din 10 şi aş recomanda acest model, dacă nu ar exista Xperia E4g, care îi e superior la toate capitolele. Xperia E4 rămâne totuşi bun pentru excursii, având o baterie decentă, acustică bună şi camera destul de OK pentru câteva poze de Facebook. [FORUM]

Sony Xperia E4, prețuri actualizate:

Sony Xperia E4 Review

Sony Xperia E4
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×