Sony Xperia X Performance Review (Introducere, Design, Display)

Autor:  | Publicat în:  Sony 3.317 ori
<b>Sony Xperia X Performance Review</b>Din categoria "oldies but goldies", azi vă prezentăm recenzia telefonului Sony Xperia X Performance, flagship din prima jumătate a lui 2016. Rămâne un telefon surprinzător de capabil şi în ziua de azi, gata să se ia de piept cu Moto Z, LG G5, HTC 10 şi..

Introducere

Din categoria "oldies but goldies", azi vă prezentăm recenzia telefonului Sony Xperia X Performance, flagship din prima jumătate a lui 2016. Rămâne un telefon surprinzător de capabil şi în ziua de azi, gata să se ia de piept cu Moto Z, LG G5, HTC 10 şi Galaxy S7. Predecesor teoretic al lui Xperia XZ şi varianta evoluată de Xperia X, acest model vine cu designul clasic Sony Xperia, dar şi cu o super cameră.

Costă 1.903 de lei la Quickmobile.ro, 1999 lei la Marketonline.ro, ambele variante cu 32 GB stocare, iar dacă vreţi 64 GB, găsiţi acest model la evoMAG.ro, la suma de 2299 lei. Fostul flagship e rezistent la apă şi vine cu dotări high end, poate în afară de RAM, capitolul la care Sony nu s-a simţit presată să pluseze vreodată. Hai să vedem dacă numele de "Performance" este meritat.

Design Sony Xperia X Performance

Masivitate şi soliditate, dar şi puţină neatenţie la detalii

Designul Sony Xperia a ajuns trademark, după atât de multe modele ce au abordat acelaşi look. Sony Xperia X Performance nu se abate de la regulă şi vine cu un format dreptunghiular, cu câteva rotunjimi totuşi. E un telefon puţin cam masiv pentru unul cu ecran de 5 inch şi măsoară 8.7 mm în grosime.

Cântăreşte 164.4 grame, greutate pe care de obicei o asociem unui model cu ecran de 5.5 inch totuşi. Este şi cu 0.6 mm mai gros decât Xperia XZ şi cu 3 grame mai greu. În față avem un panou uşor curbat, iar muchiile ecranului sunt destul de groase. Spatele este acoperit cu un panou metalic cu design "brushed metal" şi care sună a gol dacă îl ciocăniţi. Da senzaţia mai mult de plastic decât metal la atingere.

Am remarcat tot în spate în zona colturilor un anumit spaţiu ce pare lăsat liber între muchii şi panoul din metal, dar e mai degrabă o iluzie optică. Nu avem protecţie Gorilla Glass aici, Sony optând pentru altă tehnologie pentru protecţia ecranului. O abordare ciudată e că avem o zonă laterală din policarbonat, în locul clasicei rame metalice.

Lateral găsim slot-urile, uşor de accesat trăgând de acel tray, lucru care va şi reseta automat telefonul. Butoanele se află în dreapta şi cele de volum sunt puţin cam prea jos pentru a fi comode. Cel pentru cameră în 2 trepte e util. Utilizarea cu o singură mână e uşoară, iar terminalul e rezistent la apă şi praf în regim IP 68. Şi pentru că am menţionat o uşoară neatenţie la detalii, pe lângă spatele neconvingător avem şi un finisaj dur al jackului audio, care "agaţă" la atingere.

Designul este unul OK până la urmă pentru prima jumătate de 2016, dar detaliile sunt cele care strică acest aspect.

Display Sony Xperia X Performance

Cu adevărat "Triluminous"

Sony ne-a învăţat cu câteva generaţii Xperia în urma să nu mai luăm în serios limbajul lor de PR şi advertising, cu denumiri că "Triluminous" sau "X Reality for mobile", când în realitate primeam panouri TFT slab iluminate. Lucrurile s-au schimbat în ultimii ani şi modelul Xperia X Performance joacă în sfârşit în liga băieţilor mari.

Ecranul lui Sony Xperia X Performance vazut la microscop

Şi mari nu prin diagonală, pentru că măsoară 5 inch, ci prin calitate şi luminozitate. Avem de-a face cu un panou IPS LCD de 5 inch, cu rezoluţie Full HD şi cu obişnuitele tehnologii Sony amintite mai sus, plus "Live Color LED" şi "Live Color Creation". Pentru a savura conţinuturi video am folosit aplicaţia Video preinstalată, care vine la pachet cu ghid TV, oferind suport şi pentru operatorii de cablu de la noi.

Luminozitate ecran Sony Xperia X Performance

Avem chiar şi recomandări din programele zilnice. Experienţa de vizualizare a implicat o imagine clară, culori vii, luminozitate ridicată, unghiuri largi de vizualizare şi contrast bun. Aş spune că negrul e surprinzător de adânc pentru un LCD. Pixelii au aranjament RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am atins 575 unităţi LUX, ceea ce este excelent, deci nu e uniform. Acest lucru nu se observă totuşi cu ochiul liber.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 22.Sony Xperia X Performance575 (LUX)
 • 23.OnePlus 6T575 (LUX)
 • 24.Apple iPhone 6s Plus573 (LUX)
 • 25.Motorola Moto G6 Plus573 (LUX)
 • 26.Apple iPhone 6570 (LUX)
 • 27.Evolio Onyx564 (LUX)
 • 28.Google Pixel XL558 (LUX)
 • 29.Apple iPhone 8558 (LUX)
 • 30.Sony Xperia XZ1553 (LUX)

Cu luminozitatea de mai sus am depăşit iPhone 6 şi Google Pixel XL, performante însemnate chiar şi pentru un telefon din 2016. Suntem locul 6 all time, cu menţiunea că e vorba doar despre modelele fără acel reglaj special care dă un boost iluminării la soare. Suntem sub OnePlus 3 şi iPhone 6s, dacă vreţi repere. Setările au fost ca de obicei generoase, incluzând opţiuni pentru luminozitate, luminozitate adaptivă, mod Sleep, Smart Backlight şi funcţia Image Enhance.

Ea are sub opţiunile Off, X Reality şi Super Vivid, pentru cei care vor culori şi mai vii. Apoi avem zona White Balance, unde există cele 3 slidere RGB, plus mărimea fontului şi un mod de utilizare cu mănuşi. Un ecran excelent per total.

 • 1234
Sony Xperia X Performance9,0310
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×