Sony Xperia XA Review (Introducere, Design, Display)

3.921 ori
<b>Sony Xperia XA Review</b>Niciodată nu am fost mai bucuros să testez un telefon perceput ca "vechi"! În ziua de azi unii or să zică şi că Galaxy S7 e vechi, în vreme ce un iPhone aproape că e vechi după o lună, ar zice un mega pretenţios. Ei bine Xperia XA are un an, fiind..

Introducere

Niciodată nu am fost mai bucuros să testez un telefon perceput ca "vechi"! În ziua de azi unii or să zică şi că Galaxy S7 e vechi, în vreme ce un iPhone aproape că e vechi după o lună, ar zice un mega pretenţios. Ei bine Xperia XA are un an, fiind prezentat la MWC 2016. Şi cu toate acestea îl avem în teste acum şi nu ne pare deloc rău că am avut această oportunitate.

De ce? Pentru că e probabil telefonul Sony cu cea mai arătoasă zona frontală şi este un midranger cu preţ foarte bun, de 959 lei la Cel.ro sau 949 lei la eMAG.ro. Reţineţi şi că terminalul e pe cale să primească un succesor la MWC 2017, deci devine brusc relevant pentru o comparaţie. Lansat în prima jumătate a anului trecut, acest smartphone cu ecran edge to edge vrea să ofere câte puţin din experienţa celor mai bune modele Xperia de anul trecut, dar face şi nişte sacrificii pe acest traseu.

Hai să aflăm care sunt ele şi dacă fascinaţia rămâne doar pentru ecran!

Design Sony Xperia XA

Edge to edge, cu un panou frontal atractiv

E parcă nedrept să afirmi că Sony Xperia XA are un ecran edge to edge când ştii că există un Xiaomi Mi MIX sau un Sharp Aquos Crystal pe piaţă, totuşi această denumire se cam aplică. Ecranul ajunge de la o margine laterală la cealaltă, cu muchii aproape invizibile, ce e drept.

Asta îl face pe Xperia XA unic printre midrangere şi foarte arătos. E drept că are muchii late sus şi jos, dar ele sunt ideale pentru a ţine telefonul in mana la playback video sau gaming. Terminalul măsoară 7.9 mm în grosime, adică fix cât Galaxy S7 şi cântăreşte 137.4 grame, ceea ce înseamnă că e cu 17 grame mai uşor decât Xperia Z5. E un telefon comod, cu aderență bună şi e destul de lung pentru un model cu ecran de 5 inch.

Nu e rezistent la apă, are o construcţie totuşi solidă, deşi are un spate din plastic şi rama din metal şi plastic. Butoanele sunt comode, de la cel Power, la cele de volum şi cameră, iar handsetul vine pe negru, alb, roz sau un lime care fură privirile. Zona frontală e cam magnet de amprente şi avem şi panou 2.5D arătos în acţiune aici.

Cu o construcţie bună, eleganta bifată şi design rar văzut la midrangere, Xperia XA e cu siguranţă un model arătos şi plăcut de folosit.

Display Sony Xperia XA

Mai bun decât multe flagship-uri Sony

O face Sony ecrane excelente pentru televizoare, dar pentru o bună perioadă din istoria sa a cam lăsat telefoanele fără panouri de top. Primeam TFT-uri nu prea luminoase până acum 2-3 ani, când lucrurile au început să se schimbe. Până şi midrangerele au început să fie de calitate acum.

Ecranul lui Sony Xperia XA vazut la microscop (aranjament pixeli de tip RGB Stripes)

Spre exemplu Xperia XA vine cu un ecran de 5 inch, cu panou IPS LCD cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli. Are şi tehnologie Mobile Bravia Engine 2, panou 2.5D şi muchii foarte înguste. Deşi Sony nu precizează clar ce protecţie primim pentru ecran, aparent primim protecţie anti zgârieturi. Aplicaţia Video e ca de obicei plină de opţiuni şi are şi integrare de ghid TV, unul care "ştie" şi programe şi provideri româneşti.

Luminozitate ecran Sony Xperia XA

Experienţa de vizualizare ne-a adus un feel foarte plăcut la vizionarea de clipuri, ca şi cum imagine ar "curge" în sus şi jos cu telefonul ţinut în landscape, datorită muchiilor înguste. Culorile sunt suprasaturate şi imaginea e prea albicioasă, dar luminozitatea e bună şi unghiurile de vizualizare sunt largi. Avem şi un contrast bunicel, chiar şi la soare.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 130.Sony Xperia XA448 (LUX)
 • 131.Sony Xperia 5448 (LUX)
 • 132.HTC U11 Life445 (LUX)
 • 133.Motorola Moto Z Play444 (LUX)
 • 134.Huawei P9 Lite443 (LUX)
 • 135.iHunt X200441 (LUX)
 • 136.Xiaomi Mi A2 Lite441 (LUX)
 • 137.Motorola Moto G7 Power441 (LUX)
 • 138.Allview V2 Viper X440 (LUX)

Pixelii au aranjament RGB Stripes şi la testul cu luxmetrul am atins 448 de unităţi LUX, ceea ce e excelent. Am depăşit LG G4 sau Lumia 950 XL, dar suntem sub Lenovo Vibe X3 sau iPhone SE. Evident Sony şi-a inclus şi clasicele setări, ca Adaptive Brightness, Smart Backlight şi secţiunea Image Enhance cu opţiunile Mobile Bravia Engine 2 şi Super Vivid Mode. Ele umbla la culori puţin şi le pot face mai vii şi mai "vibrante".

Putem regla şi balansul de alb cu 3 slidere RGB şi avem şi opţiune pentru mărimea fontului. Un ecran bun, dar culorile ar fi trebuit calibrate mai bine.

 • 1234
Sony Xperia XA7,9810
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×