Sony Xperia XZ1 Review (Introducere, Design, Display)

3.634 ori
<b>Sony Xperia XZ1 Review</b>Sony se numără printre companiile pe care am reuşit să le bifăm cel mai rapid după lansarea telefoanelor lor. Practic mă pot mândri că în ultimii 2-3 ani nu am ratat absolut nici un model lansat de japonezi, care să nu fi ajuns pe masa noastră de teste.

Introducere

Sony se numără printre companiile pe care am reuşit să le bifăm cel mai rapid după lansarea telefoanelor lor. Practic mă pot mândri că în ultimii 2-3 ani nu am ratat absolut nici un model lansat de japonezi, care să nu fi ajuns pe masa noastră de teste. Iar acum a venit şi rândul flagship-ului de toamnă Xperia XZ1, care se laudă cu captură 3D şi cu un design ceva mai rotunjit.

Prezentat la IFA 2017, terminalul este şi primul telefon cu Android 8.0 Oreo, care ne pică în mână, prilej să scoatem un pahar cu lapte pentru a înmuia acest Oreo, ştiţi voi ca în reclama clasică la biscuiţi. Acest flagship compact de 5.2 inch, aşa cum se practică numai la "casa Xiaomi" în aceste zile este succesorul lui Xperia XZ şi un soi de model derivat mai lite pentru Xperia XZ Premium, renunţând la ecranul său 4K.

Costă 3.099 lei la eMAG.ro, 2.899 lei la evoMAG.ro şi 2.961 lei la Quickmobile.ro. Vine pe negru, argintiu, albastru sau roz şi este un combo interesant de procesor Snapdragon 835 şi camera Motion Eye.

Design Sony Xperia XZ1

Acelaşi dreptunghi, măcar compact

Sony e probabil cea mai încăpăţânată companie când vine vorba de designul telefoanelor sale. Sunt milioane de oameni, fani chiar cerând o schimbare de format de ani buni şi în fiecare an vin cu acelaşi dreptunghi. Xperia XZ1 nu se abate prea mult de la regulă, dar are 2 mari avantaje: e compact şi are marginile mai rotunjite decât alte Xperia-uri mai pătrăţoase.

Îmi aminteşte puţin de un Lumia sau Nokia N9, în ideea acelor margini rotunjite plus zona superioară şi inferioară plată. Telefonul se simte uşor în mână, are aderență bună şi este uşor de utilizat cu o singură mână. Are un corp fabricat din metal, cu abordare unibody, dar la atingere oferă o experienţă soft touch în genul policarbonatului de calitate.

Butoanele oferă un feedback rezonabil aş zice, chiar şi cel de cameră de această dată. Xperia XZ1 măsoară 7.4 mm în grosime şi cântăreşte 155 de grame, clar o evoluţie faţă de predecesorul Xperia XZ, care măsoară 8.1 mm în grosime şi cântăreşte 161 grame. Stă bine chiar şi faţă de deja compactul Xiaomi Mi 6, care cântăreşte 168 grame şi măsoară 7.5 mm în grosime.

Remarcăm antena discretă din spate, în formă de "T", o abordare destul de originală în ziua de azi. Evident telefonul este rezistent la apă şi praf, în regim IP68, iar pentru protecţia ecranului avem Gorilla Glass 5. Chiar dacă Sony face ceva mişcări spre un design nou, e nevoie de o schimbare de format, altfel nu se mai poate. Fanii freamătă!

Display Sony Xperia XZ1

Luminos, calibrat bine, invulnerabil

Am ceva ezitări când îl numesc pe Sony Xperia XZ1 "flagship de toamnă", în ideea că are ecran Full HD şi nu Quad HD sau 4K. Asta în condiţiile în care Sony a lansat deja un telefon cu ecran 4K în acest an... Xperia XZ Premium.

Ecranul lui Sony Xperia XZ1 vazut la microscop

În cazul lui XZ1 primim un panou IPS LCD de 5.2 inch, cu rezoluţie Full HD şi suport HDR, plus obişnuitele tehnologii Triluminous, X reality şi calibrare sRGB la 138%. Experienţa de vizualizare se savurează cu aplicaţia dedicată Video, care include şi program TV şi cu puţină interconectare şi ceva programe de streaming. Când am privit clipuri pe acest ecran am remarcat o luminozitate ridicată, culori foarte vii, claritate excelentă şi unghiuri largi de vizualizare.

HDR-ul ajuta mult experienţă, atât la gaming, cât şi la video. Nici contrastul nu e rău, chiar şi în bătaia soarelui. Pixelii au aranjament RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am atins 553 LUX, un rezultat solid, mai ales că e peste iPhone 7 şi Galaxy S8 şi Note 8. Totuşi suntem sub Xperia XZ şi Xperia XA1 Ultra, ambele atingând 611 LUX. Insesizabil cu ochiul liber totuşi.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 37.Sony Xperia XZ1553 (LUX)
 • 38.Xiaomi Mi 5550 (LUX)
 • 39.ASUS ZenFone 3 (ZE520KL)547 (LUX)
 • 40.Samsung Galaxy S6 Edge+546 (LUX)
 • 41.Motorola One Zoom546 (LUX)
 • 42.Apple iPhone XR542 (LUX)
 • 43.Apple iPhone 11542 (LUX)
 • 44.Huawei Mate 9541 (LUX)
 • 45.Sony Xperia XA2 Ultra541 (LUX)

La Setări Sony sunt generoşi că de obicei, cu opţiuni ca luminozitate, luminozitate adaptivă, Smart Backlight Control. Avem şi reglaj Color Gamut/Contrast, cu modurile Professional, Standard şi Super Vivid. Reglajul White Balance are 3 slidere pentru Red, Green, Blue. Mai avem şi Video Image Enhancement, mărimea fontului, a itemurilor de pe ecran şi Glove Mode, pentru utilizarea cu mănuşi.

Ecran excelent pentru Netflix!

 • 1234
Sony Xperia XZ19,1510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×