Sony Xperia XZ3 Review (Introducere, Design, Display)

3.564 ori
<b>Sony Xperia XZ3 Review</b>Chiar dacă Sony şi-a propus să lanseze doar un flagship pe an, hai două, iată-i lansând şi al treilea flagship pe 2018. Sony Xperia XZ3 este acel model şi vine după XZ2 şi XZ2 Premium. A debutat la IFA 2018, l-am văzut la faţa locului în Germania şi..

Introducere

Chiar dacă Sony şi-a propus să lanseze doar un flagship pe an, hai două, iată-i lansând şi al treilea flagship pe 2018. Sony Xperia XZ3 este acel model şi vine după XZ2 şi XZ2 Premium. A debutat la IFA 2018, l-am văzut la faţa locului în Germania şi acum revenim cu recenzia completă. Face un pas în spate de la camera duala de pe XZ2 Premium, dar are şi corpul mai compact.

Este primul telefon cu Android 9.0 Pie preinstalat pe care îl testam şi costă 799 de euro la Orange România, fără abonament. Sony face trecerea la un ecran P-OLED cu această ocazie, păstrează materialele premium şi ne propune difuzoare stereo şi suport HDR pentru ecran. Un telefon plin cu tehnologie multimedia şi care din start face dovada că Sony a ascultat ce a dorit lumea, fie şi numai pentru faptul că nu mai are spatele bombat.

Am testat acest telefon în cadrul programului Orange Smartphone Tester şi concluziile le găsiţi mai jos.

Design Sony Xperia XZ3

Ca un condur de sticlă al Cenuşăresei

Sony Xperia XZ2 a fost controversat când a sosit, pentru că avea un spate foarte bombat, atât de bombat încât telefonul se putea învârti pe o suprafaţă plată şi nici măcar nu glumesc. Era totuşi genul de smartphone care arată mai bine în realitate decât în fotografii şi măcar aducea ceva schimbări faţă de OmniBalance-ul clasic de pe Xperia-urile trecute.

Sony Xperia XZ3 rafinează mai departe ideea, făcând formatul mai compact şi folosind foarte multă sticlă şi îmbinări glossy, care dau senzaţia că întreg telefonul e fabricat din acel material. De oriunde l-ai apuca simţi sticlă, sau ceva ce pare sticlă. Evident are rama metalică, dar şi ea are acelaşi feeling şi gloss. Este ca atare şi cel mai alunecos telefon cu care m-am jucat şi singurul care mi-a alunecat din buzunar şi era să îl las în Uber.

Este fabricat din materiale premium, arată excelent dacă te uiţi la curburile ecranului, dar aveţi nevoie musai de o husă pentru el. În primul rând pentru extra aderenţă şi apoi pentru a nu se umple de amprente şi grăsime pe spate. Este mai compact decât XZ2, la o talie de 9.9 mm şi greutate de 193 de grame versus 11.1 mm şi 198 de grame. Butoanele au feedback OK, mult mai OK decât cele băgate în carcasa de acum câţiva ani de la Xperia-uri.

Disponibil pe negru, alb, verde şi roşu, Xperia XZ3 este un telefon polarizant cu siguranţă, cu nişte curburi care au acelaşi appeal cu ale unei maşini Porsche. Are şi certificare IP65/IP68 pentru rezistenţă la apă şi praf.

Display Sony Xperia XZ3

Luminos, contrastat, excelent colorat

Sony Xperia XZ3 e testat prin intermediul programului Orange Smartphone Tester.

În ultimul an telefoanele cu ecran P-OLED au avut de suferit pentru această alegere şi mă gândesc aici în special la Pixel 2 XL şi Nokia 8 Sirocco. Se puteau alege panouri mai inspirate, asta e sigur. Cumva Sony Xperia XZ3 rupe blestemul P-OLED-urilor, optând pentru un panou de acest tip şi o face fără probleme.

Display-ul lui Sony Xperia XZ3 vazut la microscop

În general Sony s-a ţinut departe de OLED-uri, deci ne mirăm să îi vedem adoptând aşa ceva aici, dar apreciem tranziţia spre ceva mai bun. E vorba despre un panou P-OLED de 6 inch, cu rezoluţie de 2880 x 1440 pixeli, suport HDR, X-Reality şi Triluminous. Are aspect 18:9, care se traduce într-un format alungit bun pentru consumul de filme. Experienţa de vizionare video ne-a adus culori perfecte şi foarte vii, luminozitate ridicată, negru adânc, unghiuri largi de vizualizare şi contrast excelent, chiar şi în bătaia soarelui.

Curbura marginilor ecranului ajuta la imersivitate şi lookul spectaculos al ecranului. Avem şi protecţie Gorilla Glass 5 aici, apropo. Când am pornit microscopul nostru clasic de test, am descoperit un aranjament al pixelilor de tip Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 514 LUX. Un scor destul de solid, chiar şi pentru un flagship. Stă mai bine decât iPhone 8 Plus şi Google Pixel 2 XL, asta e sigur.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 59.Sony Xperia XZ3514 (LUX)
 • 60.Samsung Galaxy Note 8513 (LUX)
 • 61.Samsung Galaxy A71513 (LUX)
 • 62.BlackView Ultra Plus510 (LUX)
 • 63.Huawei P30 Pro508 (LUX)
 • 64.HTC One A9505 (LUX)
 • 65.Huawei Nexus 6P505 (LUX)
 • 66.Samsung Galaxy A5 (2016)505 (LUX)
 • 67.Samsung Galaxy Note 5504 (LUX)

În acelaşi timp este sub iPhone 8, Google Pixel XL şi chiar Sony Xperia XZ2, care ajungea la 580 LUX. Setările sunt destul de generoase, fie că vorbim despre luminozitate, Adaptive Brightness, mărimea fontului sau a itemurilor de pe ecran. Putem umbla şi la Gama de Culoare şi Contrast, cu reglajele Professional, Standard sau Super Vivid.

Setari display Sony Xperia XZ3

Apoi umblăm la balansul de alb, înclinând spre cald, standard său rece, dar avem şi o selecţie Custom. Putem da şi un boost întregii vizualizări prin Video Image Enhance. Mai găsim în setări utilizarea cu o singură mână, simulând o diagonală mai mică, opţiuni legate de husele Cover, utilizare cu mănuşi şi prevenirea atingerilor din greşeală. Smart Backlight şi Night Light sunt şi ele printre opţiuni şi încheiem cu Side Sense, o noutate de la Sony.

Side Sense

Este o funcţie care vă afişează un meniu de shortcut-uri predictive pe ecran, atunci când apăsaţi de două ori consecutiv pe muchia curbată. Sistemul foloseşte inteligenta Xperia pentru a prezice aplicaţiile de care aveţi nevoie. Mărturisesc că am apăsat cam des din greşeală şi am activat opţiunea mult mai des decât aş fi dorit, curburile ecranului pretându-se spre apăsări din greşeală.

Display Sony Xperia XZ3

Un display solid totuşi, când vine vorba de vizionare.

 • 1234
Sony Xperia XZ38,7810
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×