Sony Xperia Z1 Compact Review: cel mai bine dotat "mini", cu o cameră la nivelul lui Z1 (Video)

8.931 ori
<b>Sony Xperia Z1 Compact Review: cel mai bine dotat "mini", cu o cameră la nivelul lui Z1 (Video)</b>De abia am publicat review-ul lui Sony Xperia Z1 și deja suntem gata și cu recenzia lui Xperia Z1 Compact. Acest model a fost inițial privit ca un Mini Xperia Z1, dar el este mini doar că design, nu și că specificații. Terminalul a fost anunțat la...

De abia am publicat review-ul lui Sony Xperia Z1 și deja suntem gata și cu recenzia lui Xperia Z1 Compact. Acest model a fost inițial privit ca un Mini Xperia Z1, dar el este mini doar că design, nu și că specificații. Terminalul a fost anunțat la CES 2014, în ianuarie și lansat în magazine cu câteva săptămâni în urmă. El ne-a fost oferit în teste de către Marketonline.ro, care vinde produsul la prețul de 2.349 lei.

Sony Xperia Z1 Compact măsoară 9.5 mm în grosime și cântărește 137 de grame. El da senzația unui iPhone puțin mai mare și este butucănos, dar în același timp compact. Designul este identic cu cel al lui Xperia Z1, ca format cel puțin, dar într-un ambalaj mai mic. în partea din spate și cea frontală avem panouri din sticlă, iar handsetul este rezistent la apă și praf, ca și Xperia Z1.

Sony Xperia Z1 Compact Review

Acest model e mai puțin alunecos decât Sony Xperia Z1, deoarece e mai compact și e mai ușor de ținut în mână. Handsetul e mai gros decât Z1 și adoptă același design Omnibalance la care Sony apelează de 2 ani deja. Z1 Compact are o ramă solidă din aluminiu, iar toate porturile și slot-urile sale acoperite de capace se află pe o singură latură.

Sony Xperia Z1 Compact - Design Omnibalance

La Xperia Z1 slotul microSIM era separat de microSD și microUSB. Observăm și o pereche de pini metalici pentru dock, aflați tot lateral, iar în partea inferioară avem difuzorul, în vreme ce în zona superioară se afla un jack audio. în spate avem camera și blitzul, iar în colț se află orificiul pentru lanyward. Pe partea opusă sloturilor găsim butoanele de volum, butonul camerei și butonul On/Off. Butonul camerei e foarte mic și greu de apăsat în prima fază, ca și butoanele de volum de altfel.

Sony Xperia Z1 Compact pe parte de hardware

Telefonul este ușor de ținut în mână și utilizat cu o singură mână, dar trebuie menționat că liniile sale drepte de design vă vor deranja în palma după multe minute de convorbiri. Per total designul este compact, dar și neimpresionant. Trecând la hardware, Xperia Z1 Compact pune la bătaie un display de 4.3 inch 720p, un IPS LCD de data aceasta, cu tehnologie Triluminous și X Reality.

Specificatii Sony Xperia Z1 Compact

Terminalul este rezistent la scufundare în apă până la 1 metru timp de 30 de minute. Ca procesor avem parte de un Snapdragon 800 quad core de 2.26 GHz, cu core-uri Krait 400, plus GPU Adreno 330, 2 GB RAM și 16 GB memorie internă. Specificațiile includ și slot microSD, o cameră de 20.7 MP în spate cu senzor Exmor RS și Sony G Lens și o cameră frontală de 2 MP.

Toate opțiunile de conectivitate sunt acoperite, de la quad band GSM/GPRS/EDGE la HSDPA cu viteza de download de 42 Mbps, LTE, microSIM, WiFi, WiFi Direct, DLNA și GPS. în plus, avem parte și de Glonass, microUSB cu MHL, Bluetooth 4.0, NFC și radio FM. Lista de dotări se încheie cu accelerometru, senzor de proximitate, anulare activă a zgomotului de fond și giroscop.

Sony Xperia Z1 Compact

Bateria de pe Z1 Compact e o unitate Li-Ion de 2300 mAh, care pe hârtie asigura 18 ore de convorbiri 3G, sau 94 de ore de muzică, dar la testul nostru de playback HD am atins 8 ore și 53 de minute, cu WiFi pornit și luminozitate la 50%. Această performanță e foarte bună și acest model întrece orice alt handset cu mărime similară de ecran și chiar unele modele de 5 inch.

Sony Xperia Z1 Compact pe partea audio

încărcarea se realizează în 2 ore și 20 de minute, ceea ce e OK. în ce privește aspectul audio, aici avem parte de playerul Walkman, care impresionează plăcut prin interfața sa și prin numărul mare de opțiuni puse la dispoziție. Avem parte și de îmbunătățiri ale experienței audio activând funcții precum Clear Audio+, care face sunetul să fie mai natural în funcție de melodie. Apoi avem un egalizator amplu, efecte de surround, X  Loud pentru a crește tăria sunetului și trebuie menționat că doar partea stângă a difuzorului este de fapt un difuzor, restul fiind de decor.

Castile lui Sony Xperia Z1 Compact

Acest difuzor e ușor de acoperit în greșeală atunci când jucam jocuri sau privim clipuri video. în ce privește experiența acustică, difuzorul oferă un sunet clar, fără distorsionare și un bas OK, dar volumul putea fi mai ridicat. în schimb, căștile sunt perfecte, cu o izolare foarte bună, volum ridicat, bas bun și per total experienta audio a lui Z1 Compact e puțin peste Z1.

Display-ul lui Sony Xperia Z1 Compact

Pe partea video avem o îmbunătățire clară față de Xperia Z1, deși nu vă pot garanta 100% că acest panou este un IPS, deoarece sursele noastre se contrazic. Acest display de 4.3 inch folosește tehnologie Triluminous, afișează culori excelente și are unghiuri bune de vizualizare. Avem parte și de X Reality Engine și de rezoluție 720p. Claritatea e bună, negrul e destul de adânc, iar contrastul e rândul său OK.

Luminozitate ecran Sony Xperia Z1 Compact

Dsiplay-ul lui Sony Xperia Z1 Compact la microscop

Pixelii sunt de tip RGB Stripe și am avut o surpriză la capitolul luminozitate, unde telefonul a obținut 488 de unități LUX pe alb, fiind al doilea cel mai luminos telefon testat vreodată la Mobilissimo.ro. Pe negru am scos 2 LUX, ceea ce nu e rău deloc, mai ales față de Xperia Z1. A dispărut imaginea albicioasă, iar ecranul e foarte bun, în sfârșit. Avem și setări speciale precum X reality, pentru îmbunătățirea calității în special la foto și video, Glove Mode pentru utilizarea cu mănuși și o opțiune de reglare a balansului de alb.

Camera e o unitate de 20.7 megapixeli

Camera e o unitate de 20.7 megapixeli, care în teorie este aceeași ca pe Xperia Z1. Avem parte de un senzor Exmor RS, BSI și nu primim stabilizare optică nici aici. Deschiderea este F/2.0, iar dotările camerei includ și o lentilă Sony G de 27 mm și procesor de imagine Sony Bionz. Interfața camerei are o rată de refresh ridicată, ceea ce e întotdeauna binevenit. Avem parte de exact același UI că pe Z1, cu moduri de utilizare în dreapta și setări și opțiuni detaliate în stânga.

Printre Moduri găsim Superior Auto, care alege opțiunile ideale pentru fotografiere, Manual care va permite să alegeți opțiunile ideale, Info Eye, care se ocupă de augmented reality și citire de coduri de bare, text sau cărți, Timeshift Burst, care face captura în rafală, panoramă și Picture Effect. Opțiunile manuale sunt foarte variate și includ numeroase moduri scenă, balans de alb, expunere și mai trebuie menționat că fotografiile realizate cu Xperia Z1 Compact au o rezoluție maximă de 5248 x 3936 în 4:3, adică atunci când faceți poze de 20 de megapixeli.

Camera lui Sony Xperia Z1 Compact

Putem atinge un nivel ISO maxim de 800 la 20 de megapixeli și un nivel de 3200 în cazul fotografiilor de 8 MP. Putem selecta și modurile de focalizare, avem și opțiunea HDR, atât la foto cât și la video și avem parte și de stabilizare digitală. Din păcate butonul fizic incomod al camerei mai strica puțin din experiența foto.

Mostre foto Sony Xperia Z1 Compact

Trecând la fotografiile realizate cu acest device, aflați că ele par ușor sub cele realizate cu Xperia Z1, dar punem multe dintre defectele lor pe seama zilei înnorate. Dacă ar fi să trag o concluzie rapidă, aș spune că aceste cadre sunt și sub cele realizate cu Lumia 1520, cu a sa camera de 20 MP, tot într-o zi foarte înnorata. Fotografiile rezultate au culori ușor suprasaturate, dar HDR-ul funcționează de minune aici, cu mențiunea că se poate folosi doar la pozele de 8 MP, nu și la cele de 20 MP.

Nivelul de detalii este ridicat, peste flagship-urile din 2013, precum HTC One și Galaxy S4. Blitzul LED este mic și nu e foarte puternic, iar captura low light nu arată prea bine. Am avut parte multe situații low light, având în vedere lipsa de soare din ultimele săptămâni. La cadrele de 8 MP mai apare și zgomotul uneori, iar ca total fotografiile au avantajul detaliilor și clarității, dar lipsește acel "ceva" al fotografiilor realizate cu un Lumia Pureview.

Nici captura video nu impresionează foarte mult, mai ales că la un telefon high end cu Snapdragon 800 ar fi putut fi prezentă și captura video 4K, sau măcar cea Full HD la 60 FPS. Avem parte doar de captură video Full HD la 30 FPS și stabilizarea se realizează prin funcția Steady Shot. Din păcate acest telefon are un zoom prea sensibil, atât cel touch, cât și cel din butoanele de volum, care e prea sacadat și strica filmarea (vezi video pisici).

Video HDR arată bine și avem și două clipuri comparative cu un brad care confirmă această calitate (HDR, non-HDR). Clipurile rezultate sunt fișiere MP4 cu bitrate de 17/18 Mbps, audio stereo, iar ca aspect de criticat, focalizarea continua e ușor exagerată la acest device. Expunerea la filmare este bună, dar stabilizarea nu prea. De exemplu Galaxy Note 3 filmează mai bine, deși teoretic are o cameră inferioară.

Sony Xperia Z1 Compact se incinge

Dacă vreți o comparație cu Xperia Z1, deși teoretic camerele sunt identice, Xperia Z1 Compact e cam cu 10% inferior. Trecând la alte aspecte, aflați că acest telefon atinge o temperatură de 41.8 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2 pe el, deci temperatura e cam mare. Browserul e destul de rapid și e vorba de Chrome aici, iar tastatura virtuală e puțin mai incomodă decât cea de pe iPhone de exemplu, care e încadrată mai bine pe un ecran mai mic. Ca OS avem Android 4.3 (update-ul 4.4 însă e "în aer" deja), iar în video review puteți vedea și widgeturile, temele și wallpaper-urile acestui model, toate unice pentru Sony.

Pret Sony Xperia Z1 Compact

Apelarea se realizează cu un volum ridicat, semnal bun și claritate deosebită, dar după jumătate de oră de convorbire vă va deranja formă dreptunghiulară a telefonului la palmă și la ureche. Puteți vedea și o serie de Floating Apps în zona de multitasking pentru a putea folosi o serie de aplicații în același timp fără probleme. Pe partea de benchmark, am decis să îl compar pe Sony Xperia Z1 Compact cu Sony Xperia Z1 și cu LG G2. Toate 3 au procesoare Snapdragon 800, dar diagonalele diferă. Z1 Compact câștiga bătălia în Quadrant, cu 21189 puncte, în vreme ce în AnTuTu termina pe locul 3, cu 33893 puncte. în NenaMark 2 am atins 59.4 FPS, fiind doar cu 0.5 FPS sub Z1. în Vellamo avem scoruri extrem de apropiate, iar Z1 Compact obține 2944 puncte. în 3DMark avem un scor uriaș de 19422, cu mii de puncte peste celelalte modele, iar în BrowserMark 2.0 scorul e modest spre mare, cu 2642 puncte.

Sony Xperia Z1 Compact Benchmarks

Acest telefon impresionează în testele benchmark, dar și la utilizarea de zi cu zi, de vreme ce nu suferă de lag și rulează cele mai noi jocuri. Lista de aplicații preinstalate e similară cu cea de pe Xperia Z1, doar că avem și mai mult bloatware. Printre aplicațiile incluse aici se număra Sony Select, care se vrea a fi un fel de app store Sony, Social Life, adică un soi de Flipboard, Track ID, adică un precursor de Shazam, Wise Pilot, o aplicație în genul lui Here Maps, cu funcții navigaționale și Office Suite pentru productivitate.

Sony Xperia Z1 Compact Review: cel mai bine dotat mini, cu o cameră la nivelul lui Z1 (Video)

Lista e mult mai lungă și include și Mcafee drept antivirus, Slide Me Market, Four Square, Evernote, o aplicație de luat notițe numită Notes, Sketch pentru a desena caricaturi, Whatsapp și Pixlr Express pentru editare foto. și acum hai să tragem și concluziile legate de acest handset!

Iată aspectele sale Pro:

 • ecran foarte luminos
 • fotografii peste orice flagship mare cu Android de anul trecut
 • baterie foarte bună
 • căști excelente
 • rezistent la apă și praf
 • dotări high end pe terminal mic
 • numeroase opțiuni audio și foto

și aspectele Contra:

 • supraîncălzire
 • fără KitKat deși e lansat în ianuarie
 • zoom imprecis
 • filmarea nu impresionează (fără 4K, fără 60 FPS, fără OIS)
 • difuzor ușor de acoperit
 • volumul putea fi mai ridicat
 • foarte mult bloatware
 • folia aplicată pe display și pe spate se zgârie foarte ușor

Sony Xperia Z1 Compact primește de la Mobilissimo.ro o notă de 8 din 10 pentru design, un 8.5 pentru OS și UI și un 8.7 pentru hardware. Nota finală este de 8.4 din 10, iar acest model e peste Xperia Z1 la unele aspecte, precum aderența, ecran și chiar și baterie. Mulțumim Marketonline pentru produsul oferit în teste.

Puteți afla prețul actualizat al telefonului de aici.

Review Sony Xperia Z1 Compact
 

Sony Xperia Z1 Compact
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×