UTOK 5008 Review: unul dintre cele mai arătoase telefoane octa core din lume, model dual SIM cu baterie sacrificată (Video)

5.673 ori
<b>UTOK 5008 Review: unul dintre cele mai arătoase telefoane octa core din lume, model dual SIM cu baterie sacrificată (Video)</b>UTOK 5008 este smartphone-ul octa core cu unul dintre cele mai accesibile prețuri din țara noastră. El a fost lansat la începutul lui iulie și costă în jur de 999 lei. La momentul realizării recenziei video, acest produs era oferit pe UTOK.com cu...

UTOK 5008 este smartphone-ul octa core cu unul dintre cele mai accesibile prețuri din țara noastră. El a fost lansat la începutul lui iulie și costă în jur de 999 lei. La momentul realizării recenziei video, acest produs era oferit pe UTOK.com cu o promoție specială: cartela Prepay de 5 Euro de la Orange, card microSD de 8 GB, ambele la pachet gratuit, plus o husă din piele sintetică, tot gratuit.

Telefonul măsoară 8 mm în grosime, deși pare mai subțire de atât în realitate. El cântărește 137 de grame și arată cam ca o machetă de iPhone 6, la o privire rapidă. Aderenta sa este bună și am remarcat din păcate că spatele acestui device cam scârțâie, după cum puteți auzi în recenzia video. Terminalul este un magnet de amprente, atât în zona frontală, cât și în spate. Smartphone-ul integrează în zona frontală un earpiece, camera pentru videoconvorbiri, iar sub ecran se afla 3 butoane capacitive.

UTOK 5008 Review

în zona superioară se află jackul audio, iar în cea inferioară regăsim portul microUSB și microfonul. în dreapta se află butonul On/Off, care oferă un feedback bun, iar în stânga găsim butoanele de volum cu feedback bun. în spate găsim camera principală, cu blitz și difuzorul terminalului. Capacul spate este ușor înlăturabil, iar sub el se afla un slot SIM și unul microSIM, plus slot microSD și evident bateria.

Specificatii UTOK 5008

Handsetul are colțuri rotunjite, un format prietenos și un design per total bun, în afară de scârțâit. Trecând la hardware, telefonul ne oferă un procesor MediaTek MT6592 octa core de 1.7 GHz, iar ca GPU avem un Mali 450 quad core. Ecranul lui UTOK 5008 este un IPS OGS de 5 inch, cu rezoluție 1280 x 720 și multitouch în 5 puncte. Alte dotări includ stocare de 8 GB (6.25 GB disponibili pentru utilizatori), 2 GB RAM DDR3, slot microSD cu suport pentru până la 32 GB, camera frontală de 5 MP și camera spate de 8 MP.

Bateria lui UTOK 5008

Pe partea de conectivitate avem cele două slot-uri SIM, conectivitate HSDPA cu viteza de 21 Mbps (download), GPS, WiFi, NFC, Bluetooth 4.0 și microUSB. La capitolul "și altele" găsim radio FM, G Sensor, senzor de proximitate, senzor de luminozitate și în cele din urmă UTOK 5008 mai vine și cu o baterie Li-Ion de 2500 mAh, care la testul nostru a oferit 2 ore și 51 de minute de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit și luminozitate la 50%. Rezultatul este extrem de slab, aș putea spune cel mai slab înregistrat pe un smartphone în ultimii ani.

Volum audio UTOK 5008

încărcarea durează sub 2 ore, iar trecând la aspectul audio, acest device se bazează pe playerul audio Android stock. Difuzorul sau se aude înfundat, iar volumul este destul de scăzut, în vreme ce percuția se aude slab. Dintre căștile primite de noi cu acest telefon una zbârnăia destul de rău, dar basul la headset este OK și volumul nu e prea ridicat. Măcar căștile stau OK în ureche și sunt comode. Putem să amplificăm acustică și folosind o opțiune specială din zona Settings/Audio: Bes Audio Enhance.

Putere volum UTOK 5008 in decibeli

La testul cu decibelmetrul am atins 77.4 dBA în spate și 71.9 în zona frontală, ceea ce e foarte slab din nou. Telefonul dispune de radio FM, cu posibilitatea de căutare și înregistrare de la posturile disponibile. Să vedem și ce ne rezervă ecranul. După câteva surprize neplăcute, UTOK 5008 în sfârșit surprinde plăcut prin display, un IPS LCD de 5 inch, cu rezoluție de 1280 x 720 pixeli, OGS și multitouch în 5 puncte.

Nu avem un player video preinstalat pe device, iar ecranul este luminos, ușor suprasaturat și cu unghiuri largi de vizualizare. Comportamentul său în bătaia soarelui este rezonabil, iar pixelii sunt de tip RGB Stripe. La capitolul luminozitate, am atins 420 de unități LUX, fiind astfel peste telefoane cu pretenții că Xperia Z2 sau LG G3. Trebuie spus că acest display e foarte luminos și are un contrast excelent, fiind per total foarte bun la acest preț.

Camera lui UTOK 5008

în ce privește camera, avem de-a face cu o unitate de 8 megapixeli, cu o interfață banală, care include shortcut-uri în stânga (Normal Mode, Live Photo, Face Beauty și Panorama), apoi în zona superioară găsim opțiuni că Smile, HDR, Flash, Camera Frontală, iar în dreapta se află butonul shutter, cel video, galeria și setările. Printre Setări se număra GPS, expunere, efecte de culoare, moduri scenă (Auto, Night, Party, Portrait și multe altele), balans de alb, saturare, nuanță, claritate, luminozitate, contrast, zero shutter delay, detectare facială, smile shot, HDR și self timer.

Camera lui UTOK 5008

Avem parte și de captură în rafală, cu 40 sau 99 de cadre, iar imaginile pot fi afișate în preview sub forma full screen sau 4:3. Nivelul ISO ajunge până la 1600, iar pe partea de opțiuni video avem stabilizare electronică, microfon (meeting/normal), time lapse interval și posibilitatea de filmare 1080p sau 720p. Telefonul e capabil de zoom 4x și realizează fotografiile destul de rapid. în privința fotografiilor propriu zise, pot spune că ele sunt exagerat de luminoase, cu toate că au fost realizate în probabil cea mai caldă zi a anului, pe 11 august.

Mostre foto UTOK 5008

Fotografiile sunt clare, panorama arată bine, iar culorile arată și ele destul de bine, fără suprasaturare. Prim planurile cu flori și cu pahare de limonada arată și ele destul de bine, dar nu vă așteptați la o calitate fantastică, mai ales că după primul zoom apare imediat zgomotul. Captura HDR arată și ea rezonabil, iar în ce privește captura video, avem de-a face cu fișiere MP4 și din nou cu problema cu iluminarea exagerată. întreaga galerie o puteți vedea aici.

Nivelul de zgomot e crescut, atât la propriu, cât și la figurat (atât "zgomotul" imaginii, cât și zgomotul produs de acea fântână filmată, care în realitate chiar nu se auzea atât de tare).  Zoomul este sacadat, iar pierderea de calitate e gravă încă de la primul nivel de zoom. Totuși iluminarea e bună în condițiile fără soare extrem de puternic. Aș spune că această cameră e acceptabilă doar pe un midrange, fără nici măcar o pretenție de high-end.

UTOK 5008 se supraincalzeste

UTOK 5008 review

Puteți și să editați fotografiile cu câteva opțiuni de bază, precum filtre, rame, crop, rotate, expunere, vignette și alte câteva opțiuni. Am realizat și un test al temperaturii după o sesiune de gaming, UTOK 5008 atingând valoarea uriașă de 50.9 grade Celsius, dar asta doar în zona blitzului LED, în vreme ce restul corpului rămâne la 35.5 grade. Personal, nu pot spune că terminalul a avut parte de o supraîncălzire exagerată, în afară de acea zonă.

Benchmark UTOK 5008

Browserul este rezonabil de rapid, iar tastatura stock e comodă. Pe partea de telefonie avem un volum ridicat, semnal bun și claritate bună. Nu am uitat de benchmark-uri și am decis să compar acest model UTOK cu Evolio X6 și cu Allview X2 Soul, ambele având procesoare MediaTek MT6592, ca și handsetul UTOK de față.

Iată rezultatele:

 UTOK 5008Evolio X6Allview X2 Soul
Quadrant140681516314654
AntuTu261092632027630
NenaMark58.5 FPS47.7 FPS57.2 FPS
Vellamo162219832624
3DMark607767487138
GeekBench 3414/2116430/2377445/2464
GFX89.68.7
BrowserMark 2.1775809818
SunSpider109811101074
SpeedTest21/2119/2112/19

UTOK 5008 câștigă doar 2 dueluri din 10, dar e foarte aproape de rivalii săi autohtoni cu același CPU. El nu are lag și rulează Riptide GP2 fără probleme. Că OS avem Android 4.2.2, în mare stock, cu butonul Home ținut apăsat pentru multitasking și zona dropdown pentru notificări și Quick Settings. Widgeturile unice includ unul pentru vreme 3D și Zonga, restul sunt mai toate stock. Pe lista de aplicații preinstalate se afla Adobe Reader, Backup + Restore, Elefant Reader, cu rol atât de magazin de cărți, cât și de e-reader, cu 100 de cărți incluse. E-reader-ul include setări pentru font, fundal și luminozitate, iar continuând lista de aplicații preinstalate găsim și file manager, 5 ani garanție (formular care odată completat va aduce garanție în plus), Getlocal, adică un soi de Yelp pentru Europa Centrală și de Est, News+Weather și Notebook.

UTOK 5008 ruleaza Riptide GP2 fara probleme

La urma găsim și Seenow, cu o lună de filme și seriale gratuite și Zonga, cu o lună de abonament și acces la milioane de melodii. și acum să vedem verdictul pentru UTOK 5008!

Iată aspectele Pro:

 • subțire și compact
 • dual SIM + 8 core + 2 GB RAM la preț accesibil
 • ecran bun, foarte luminos
 • camera OK
 • filmare MP4 și nu 3GPP
 • fără lag

și cele Contra:

 • baterie foarte, foarte slabă
 • acustică dezamăgitoare
 • supraîncălzire, doar în zona blitzului
 • fotografii prea luminoase
 • doar Android 4.2

UTOK 5008 primește de la noi o notă de 9 pentru design, un 7.5 pentru hardware, aici pierzând puncte serioase pentru baterie și un 9 pentru OS și UI. Nota finală este de 8.5 din 10 și pot spune că pentru un handset de sub 1000 lei, dotările acestui model sunt bune, dar unele sacrificii precum acustică sau bateria vă pot influența negativ intenția de achiziționare. Designul rămâne totuși un punct forțe...

​UTOK 5008 prețuri actualizate

Review UTOK 5008​
 

UTOK 5008
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×