Windows Phone 8.1 Review: Cortana impresionează, avem și centru de notificări și alte modificări binevenite (Video)

5.986 ori
<b>Windows Phone 8.1 Review: Cortana impresionează, avem și centru de notificări și alte modificări binevenite (Video)</b>Pentru că suntem destul de aproape de sosirea lui Windows Phone 8.1 pe terminalele compatibile, vă oferim azi o recenzie detaliată a lui WP 8.1, testat pe Nokia Lumia 925, în varianta preview. Acest release a fost anunțat la BUILD 2014 și noi testam...

Pentru că suntem destul de aproape de sosirea lui Windows Phone 8.1 pe terminalele compatibile, vă oferim azi o recenzie detaliată a lui WP 8.1, prezentat pe Nokia Lumia 925, în varianta preview. Acest release a fost anunțat la BUILD 2014 și noi testam varianta pentru dezvoltatori, pe care vă informăm aici cum o puteți instala. Avem de-a face cu un update major, poate la fel de mare ca Mango pentru Windows Phone 7.

Prima mare modificare este sosirea lui Action Center, un centru de notificări care a fost cerut de toți utilizatorii Windows Phone. După 4 ani de existența a acestui OS, avem în sfârșit parte de această funcție foarte utilă. Facem swipe din partea superioară a ecranului către cea inferioară pentru a declanșa acest Action Center, care include 4 shortcut-uri personalizabile în partea superioară. Printre ele se număra funcții că Brightness, Bluetooth, Rotation Lock, WiFi, Airplane Mode și chiar și un shortcut pentru cameră.

Action CenterAction Center

Atunci când declanșați zona Action Center va deveni mai detaliată bara de status, incluzând și informații precum dată și procentul bateriei. Avem și un mic shortcut către Settings în aceeași zonă și evident notificările afișate sub forma unei liste. Le puteți înlătura cu un singur swipe. Puteți customiza Action Center din zona Setărilor, iar această zonă de notificări poate fi activată și în lockscreen.

Tastatura Windows Phone 8.1Word Flow

O altă evoluție este cea a tastaturii care primește un sistem în gen Swype, numit în acest caz Word Flow. Veți face gesturi swipe între taste "desenând" trasee între litere, care vor fi scrise foarte rapid. Există schimbări și în zona hardware, Windows Phone 8.1 aducând suport pentru terminale dual SIM, butoane virtuale Windows și suport pentru mai multe tipuri de procesoare Qualcomm. Acum butonul fizic de cameră nu mai este obligatoriu, iar aplicațiile pot fi salvate pe cardul SD.

Show More TilesShow More Tiles

Aplicațiile sunt criptate și nu vor putea fi copiate pe alte terminale. în ecranul Start se remarcă imediat o schimbare, deoarece acum putem folosi un wallpaper care se vede în spatele tile-urilor transparente și oferă un efect plăcut când facem scroll printre tile-uri. Există și opțiunea Show More Tiles, pentru a afișa un rând în plus de tile-uri pe ecran, lucru împrumutat de la terminalele cu ecran mai mare.

Battery SaverCalendar

în zona Battery Saver regăsim o listă de aplicații și modul în care consumă ele bateria, dar și opțiunea de a le opri să ruleze în fundal. Calendarul a primit și el o modificare, fiind capabil acum să afișeze și un view cu programul pe o săptămână și incluzând și vremea în ecuație. Există un nou view pentru programul lunar, cu taskurile marcate ca liniuțe colorate. Trebuie menționat că Windows Phone 8.1 este un update gratuit și că acum bateria, simbolul de localizare și semnalul nu vor mai fi ascunse automat în status bar.

People HubApp List

People Hub a primit fonturi mai mici, iar în zona Phone găsim pentru prima oară Speed Dial. Dacă aruncăm o privire în zona App List, aici vedem că aplicațiile proaspăt instalate au scris "New" sub ele. Jocurile vor apărea acum și în această zonă, nu doar în Games, fiind deci mai ușor de găsit. Primim acum și suport VPN integrat, iar pe partea de multitasking pe lângă acțiunea de a apăsa pe un "X" pentru a închide o fereastră, putem acum și să facem swipe în jos pentru a o închide.

CortanaCortana

în altă ordine de idei Music și Video sunt aplicații separate acum, iar acum a venit momentul pentru invitatul principal al acestui review: Cortana. Acesta este un asistent virtual vocal, un rival pentru Siri și Google Now, care se descurcă foarte bine pentru un produs aflat teoretic în beta. Tile-ul lui Cortana va afișa știri din Bing News, iar Cortana poate fi accesat apăsând pe butonul Search al telefonului. Odată ce deschideți acest asistent vor fi afișate informații despre vreme, dar și știri, în funcție de preferințele voastre. Acestea vor fi setate la început, atunci când veți personaliza Cortana, cu informații despre programul vostru zilnic, preferințe la știri și chiar locurile unde luați cina.

CortanaCortana

în dreapta sus găsim o zonă numită Notebook, unde Cortana stochează preferințele noastre și setările sale. Secțiunile sale includ Interests, care învață locurile unde locuiți și unde lucrați, unde mâncați și beți, ce călătorii faceți și în ce mod doriți să aflați vremea. Pe acestea le puteți seta cu mare ușurință și chiar adăugă alte preferințe. Apoi avem secțiunea Remind Me, adică o opțiune de tip Reminder și Quiet Hours, care e un fel de Do Not Disturb. Cu această funcție Cortana va administra apelurile, SMS-urile și notificările voastre în anumite perioade în care nu doriți să fiți deranjați.

CortanaCortana

E vorba spre exemplu de orele de somn sau de un examen sau un interviu. Există și excepții de la acest mod, setate în zona Breakthrough, pentru contactele din Inner Circle, adică prieteni apropiați și rude. Trecem mai departe la Places, o listă cu locuri frecventate de voi (cinema, mall, muncă, acasă și altele) și avem și Music Searches, care afișează un istoric al căutărilor voastre muzicale. E vorba aici despre o funcție în gen Shazam integrată în Cortana și care ascultă melodiile din fundal pentru a afișa apoi cântecul depistat. în cele din urmă Cortana oferă și Settings, cu opțiuni pentru limbaj și feedback.

CortanaCortana

Dacă nu doriți să faceți zgomot, puteți să vă scrieți căutările în partea inferioară a ecranului, în loc să faceți input vocal. și acum, hai să vedem ce am întrebat-o pe Cortana, care apropo este un AI feminin sexy din seria de jocuri Halo. I-am cerut rezultatele echipei Real Madrid, informații despre vreme, un Pizza Hut în apropiere și am dictat un SMS către un contact, nu fără unele probleme aici. Apoi am setat un reminder și am remarcat că acest asistent detectează cu precizie și rapiditate cuvintele rostite, chiar și când accentul cam scârțâie, că în cazul meu.

Windows Phone 8.1 Review: Cortana impresionează, avem și centru de notificări și alte modificări binevenite (Video)Cortana

Puteți să îi spuneți lui Cortana să deschidă o aplicație, să dea play unei melodii sau să vă direcționeze către un punct de reper, folosind soluțiile HERE. Una dintre funcțiile mele preferate este cea a dicta o notiță lui Cortana spunând "note" înainte de fraza voastră. Apoi veți găsi în OneNote notița și sub formă de fișier audio, dar și text. Am realizat și calcule cu Cortana și chiar am întrebat-o dacă știe bancuri, ce părere are despre Android și Siri și ce înseamnă Cortana. Toate răspunsurile au fost mulțumitoare, semn că asistentul a fost dotat și cu funcții conversaționale.

BackupInternet Explorer 11

Per total avem un rival solid pentru Siri și Google Now și el este doar la început acum. Continuăm periplul prin WP 8.1 și găsim o nouă aplicație Podcasts, dar și opțiuni evoluate de Backup. Puteți acum să faceți Backup la ecranul de Start și designul sau, parole, setări, favorite în browser, mesaje text, fotografii, notițe și clipuri video, dar și salvări în jocuri. Internet Explorer 11 aduce și el noutăți aici, printre care un tab InPrivate, care nu va stoca date despre sesiunea voastră de browsing (cookies sau fișiere temporare). Există acum și un Reading Mode, prin care va fi afișată pagină web doar cu text, linkuri și fotografie.

Setările din IE 11 includ opțiuni speciale pentru Reading ModeTabs

Setările din IE 11 includ opțiuni speciale pentru Reading Mode, precum mărimea fontului, stilul (Bright, Dark, Medium, Light) și multe altele. Microsoft promite că acum puteți deschide un număr infinit de taburi în acest browser, iar în secțiunea Other vom găsi tab-urile deschise pe computerul cu Windows 8.1 pe care suntem logați cu același cont Microsoft că pe telefon.

Windows Phone StoreWindows Phone Store

Windows Phone 8.1 permite actualizările automate ale aplicațiilor și aduce mici modificări lui Windows Phone Store. Vedem acum screenshot-urile unei aplicații în pagina Overview și un grafic cu recenziile și notele în zona dedicată.  O funcție regăsită aici este WiFi Sense, care va permite să vă conectați automat la routere aflate în zonă, fără a mai trece peste termeni, condiții și căsuțe de bifat. Aceeași funcție va permite să accesați routerul unui prieten "pe încredere" fără să îi știți parola, făcând pur și simplu schimb de informații pe nevăzute cu acel prieten (dacă am înțeles OK această funcție complexă).

WiFi SenseStorage Sense

Storage Sense a permite să mutați aplicații pe Card, iar la aspectul WiFi revenim puțin în zona Bing Maps, unde mai nou găsim marcate pe hartă toate puncte de acces WiFi din zonă. Sunt menționate pe harta și calitatea semnalului, prețul sau gratuitatea și numele punctului de acces. Camera este și ea un punct important în noul Windows Phone, aducând un nou UI, cu 5 shortcut-uri în zona stânga. Acestea pot permite acces la numeroase funcții, de la camera frontală și ISO, la Lenses și expunere.

Camera

în dreapta se afla opțiunile principale de captură: Cameră, Burst și Video. Shortcut-urile din stânga sunt personalizabile, iar opțiunile camerei includ rezoluție, Lenses, blitz, scene, ISO, expunere și balans de alb. Nouă opțiune Burst permite captura în rafală cu posibilitatea de a păstra toate cadrele o anumită perioadă de timp. Putem schimba și aspectul folosit la fotografiere și filmă în 720p și 1080p pe acest model. Cam aici se încheie lista de modificări ale camerei.

și acum să vedem verdictul!

Iată aspectele Pro ale lui WP 8.1:

 • Cortana e foarte utilă
 • zona de notificări e binevenită
 • transparența tile-urilor din ecranul Start arată bine
 • se pot instala aplicații pe cardul SD
 • tastatura e rapidă
 • funcțiile WiFi și listarea punctelor de acces pe harta sunt binevenite
 • posibilitatea adaugării unui wallpaper binevenită

și aspectele Contra:

 • nu sunt impresionat de interfața camerei, e sub Nokia Camera
 • lipsa suportului pentru aplicații și servicii Google
 • Windows Phone încă nu are un ecosistem solid
 • Office nu a primit update

De obicei la recenziile noastre ale terminalelor Windows Phone scădem note pentru aspectul OS, ajungând pe la 7.5 sau 8, dar acesta este un sistem de operare de nota 9 din 10, în sfârșit maturizat. Cortana e punctul său forte, iar zona de notificări și lookul ecranului Start sunt și ele aspecte binevenite.

Windows Phone 8.1 a fost testat pe Nokia Lumia 925, pe care îl puteți cumpăra la un preț excelent, de aici!

Windows Phone 8.1 Review
 

Nokia Lumia 925
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×
×