Windows Phone 8 review - upgrade serios de la Windows Phone 7.5, nu pe măsură competiției (Video)

2.263 ori
<b>Windows Phone 8 review - upgrade serios de la Windows Phone 7.5, nu pe măsură competiției (Video)</b>Dacă tot am avut în teste Samsung Ativ S, primul telefon Windows Phone 8 anunțat oficial, am decis să aruncăm o privire detaliată asupra acestei platforme, pentru a afla dacă ea merită locul 3 în urma lui Android și iOS, sau mai bine îl...

Dacă tot am avut în teste Samsung Ativ S, primul telefon Windows Phone 8 anunțat oficial, am decis să aruncăm o privire detaliată asupra acestei platforme, pentru a afla dacă ea merită locul 3 în urma lui Android și iOS, sau mai bine îl așteptăm pe noul BlackBerry OS. Samsung Ativ S este primit în teste de la Samsung și a fost anunțat la începutul toamnei, urmând să intre în curând în magazinele de la noi.

Aflați că au trecut 2 ani de când a fost lansat sistemul de operare Windows Phone 7, acest debut având loc în toamna lui 2010. în acest moment Microsoft deține mai puțin de 5% din cota de piață pe zona smartphone la nivel global, deci Windows Phone nu a dus la o creștere semnificativă a cotei de piață. Windows Phone 8 aduce, printre altele suport mulți core, după valul de terminale single cu Windows Phone de până acum. Astfel, terminalele cu WP 8 pot avea între două și 64 de core-uri, iar cerința minimă pentru a rula WP8 este un procesor dual core.

La capitolul rezoluție, pentru a rula noul Windows Phone e nevoie de un terminal care să suporte 1280 x 768 pixeli, 1280 x 720 sau 800 x 480. Versiunile precedente Windows Phone suportau doar 800 x 480 pixeli. în sfârșit avem și suport pentru slot microSD, cu până la 64 GB memorie extra și primim și suport NFC. Cerințele minime pentru a rula platforma Microsoft sunt CPU dual core și 512 MB RAM pentru terminalele cu ecran WVGA sau 1 GB RAM pentru cele 720p și 768p.

Windows Phone 8

E nevoie și de un minim de 4 GB memorie flash, GPS, port microUSB 2.0, camera frontală (opționala), buton Start, search, Back, On/OFF, buton pentru camera și butoane de volum. Pentru a porni utilizarea platformei aveți nevoie de un cont Microsoft cu care vă sincronizați și datele esențiale. în ecranul de Start ne întâmpină deja clasicele tile-uri, care acum alcătuiesc fostul Metro UI, care s-a rebranduit în Modern UI din cauza unui proces. Acum tile-urile (pătrate colorate dinamice) ocupa tot ecranul și nu doar 2/3 cum se întâmplă la Windows Phone 7.x.

în plus, avem acum la dispoziție 3 mărimi de astfel de pătrate: cea medie, wide și mică, iar utilizatorul poate modifica mărimea unui tile fără probleme. îl va ține apăsat și va apărea o săgeată ce permite redimensionarea. O veste excelenta este că am scăpat de Zune pentru sincronizarea cu PC-ul. Pur și simplu conectați telefonul cu Windows Phone 8 la PC și el va fi identificat drept drive extern prin MTP. Este suportată și sincronizare prin iTunes, iar acum update-urile de software vin via OTA.

Windows Phone 8 - Explorer 10

Windows Phone 8 va face un backup solid la toate mesajele text, listele de aplicații, chiar și bookmark-uri din Internet Explorer 10, setări, fotografii și clipuri video. Toate datele sunt asociate contului vostru Microsoft. O altă noutate adusă de WP8 este Children's Corner, funcție activată din setări și menită să aibă rol de control parental. Practic, prin această colecție de opțiuni și setări veți alege funcțiile și aplicațiile la care are acces cel mic, care pune mâna pe telefon. Apoi activați funcția, parolați funcționarea normală a telefonului și îl puteți lăsa pe mâna juniorului fără probleme. Veți alege melodiile, clipurile video și aplicațiile pe care le poate accesa copilul, atunci când activați Children's Corner.

WP8 vine și cu funcția Wallet, care se vrea a fi un soi de rival pentru Passbook și Google Wallet. în Wallet stocați cupoane, carduri de credit, faceți plăti, transferați credit și multe altele de acest gen. Wallet folosește tehnologia NFC și va permite să plătiți tot soiul de servicii pe viitor. Dacă tot am menționat NFC, acest top de conexiune wireless permite acum și trimiterea de melodii, informații ale contactelor, linkuri IE 10 și altele. în review-ul video v-am prezentat și funcția email, care nu a suferit modificări fundamentale la capitolul interfață.

Windows Phone 8 - Office

Partea bună e că un document Office atașat și vizualizat va ajunge imediat în aplicația Office de pe terminal. Puteți acum să dictați un email și puteți conecta mai multe servicii de mail la același inbox. în plus, mailurile suportă în sfârșit pinch to zoom. O altă funcție nouă este Data Sense, care vă monitorizează traficul de date, cu o limită lunară pe care o setați voi. Se remarcă aici și o tendință a celor de la Microsoft de a împinge integrarea VoIP în față, de dragul lui Skype probabil.

Astfel, în Windows Phone 8 puteți primi apeluri VoIP exact ca și apelurile normale și asta chiar dacă aplicația VoIP nu este deschisă în acel moment. Pe zona de hărți avem tehnologie Nokia în aplicația numită pur și simplu Maps din Windows Phone 8. Din păcate nu avem și navigare turn by turn cu ghidare vocală, pe care o obținem totuși separat în Nokia Drive. Maps din WP8 aduce informații despre trafic rutier pentru încă 26 de țări față de predecesorul său și permite și descărcarea de hărți pentru utilizare offline.

Windows Phone 8 - People Hub

Trecând la Hubul People, acesta include acum Rooms, adică o zonă separată unde adunați prieteni, rude sau colegi de muncă și aveți propriul vostru thread de mesagerie, calendar, fotografii și liste de shopping, limitate doar la cei din grup, sau mai bine zis din Room. în ce privește camera, interfața sa a rămas simplă, dar a avut o redistribuire a funcțiilor și setărilor. Puteți accesa setări foto și video indiferent de zona în care vă aflați în aplicația cameră și acum pentru a face zoom veți face pinch to zoom pe ecran.

Există și un sistem numit Lenses, practic o metodă de a integra aplicații și filtre foto în captura voastră și asta foarte ușor. Detalii aveți în video review. în galerie putem în sfârșit să facem selecții multiple, o altă îmbunătățire marca WP8. O altă noutat este funcția enterprise dedicată companiilor. Astfel vă puteți loga cu un cont special al companiei în zona Setărilor și veți avea propriile aplicații, mesaje, calendar și altele. în ce privește playerul audio și video, Zune a dispărut și este înlocuit de Xbox Music și Video, cu o organizare eficientă a conținturilor, în pur stil Metro. Xbox Music va stoca în cloud melodiile pe care le cumpărați și le va pune la dispoziție pe toate terminalele voastre, fie că e vorba de consola Xbox, tableta Windows 8 sau telefon Windows Phone 8.

Windows Phone 8 Xbox Music Store

și Windows Phone Marketplace a suferit o schimbare, fiind rebranduit în Windows Phone Store. Sunt suportate acum achizițiile în aplicație, plățile cu Paypal sau taxarea prin operator. Se pare că aplicațiile cumpărate în Windows Phone 7.5 rămân valabile și nu mai trebuie să plătiți din nou pentru ele. în ce privește experiența de web browsing, Internet Explorer 10 este la posturi, cu o viteză foarte bună, accelerare hardware, suport HTML5 și aceeași bară de adrese în partea inferioară. în testul de browser Sunspider am obținut chiar mai puține puncte decât iPhone 5, iar mai puțin înseamnă mai bine în acest benchmark.

Alte funcții din noul IE de pe WP8 sunt Find on Page, Don't Track și partajarea de linkuri prin NFC. Puteți realiza acum capturi de ecran prin combinația de butoane On/OFF plus Start, iar alte imbuntatiri sunt implementarea a 20 de teme în plus pentru personalizarea telefonului și 60 de limbi străine pentru tastatură. Office a ajuns acum la versiunea 2015, iar One Note a devenit aplicație separată de suita Office. Word permite acum citirea în mod ful screen, în vreme ce și Excel și PowerPoint au parte de îmbunătățiri la capitolul ușurință de utilizare și interfață.

Windows Phone 8 review

Totuși nu vă așteptați la schimbări radicale față de versiunea de Office din Mango OS. îmi place mult metodă de selecție a textului pe WP8, foarte comodă de folosit. și pentru că a venit momentul concluziilor, aflați că la capitolul defecte includem faptul că în Windows Phone 8 nu aveți parte de Gmail, Google Search, Google Reader și alte aplicații Google necesare, din păcate. în plus Tell Me, asistentul vocal de pe WP8 nu este la înălțimea lui Siri și nici măcar la nivelul lui S Voice de la Samsung. Tell Me este util doar pentru a deschide aplicații și a găsi anumite puncte pe hartă, în țările în care e suportată funcția.

De remarcat și faptul că acum vedem notificările de calendar, apeluri ratate, mailuri și altele în lockscreen, ceea ce nu mi se pare un sistem eficient de notificări, dar măcar e personalizabil. Totuși WP8 este o mare îmbunătățire față de Windows Phone 7.5 și apreciez funcția Children's Corner și Rooms, dar per total platforma este sub iOS 6.0 și Android 4.2 și merită o notă de 7 sau 7.5. Mai multe detalii în video review-ul de mai jos.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×