Xiaomi Redmi 5 Plus review (Multimedia, Cameră, Cameră)

7.885 ori
<b>Xiaomi Redmi 5 Plus review</b>A trecut ceva vreme de la ultimul telefon Xiaomi testat, unul care ne-a făcut să apreciem din nou brandul chinez. Xiaomi Mi A1 e acel model, a făcut ceva valva prin faptul că venea cu Android One, iar acum e rândul lui Xiaomi Redmi 5 Plus să ne arate ce..

Multimedia Xiaomi Redmi 5 Plus

Bas OK, egalizator doar cu căşti

Xiaomi Redmi 5 Plus ne readuce la difuzoare mono, după o perioadă de difuzoare stereo pe flagship-uri din 2018. Avem un singur difuzor jos, deşi la prima vedere păream să avem două. Grila din stânga e doar pentru simetrie şi decor, ascunzând şi un microfon.

Grila din dreapta acoperă difuzorul real şi apropo de acoperire, când ţii Xiaomi Redmi 5 Plus în landscape ai şanse mari să acoperi acel difuzor din greşeală. Playerul muzical din MIUI e minimalist şi bine organizat, dar setările de egalizare se aplică doar cu căşti ataşate. Nu am primit căşti la pachet, dar am folosit unele de-ale mele şi am văzut că poţi umbla la 7 canale acustică, opţiuni legate de genuri muzicale şi tipuri de căşti.

Cât despre experienţa acustică, am resimţit un volum ridicat, claritate bună, bas solid şi o voce caldă. Îmi place cum se aude percuţia în special. Păcat că spatele vibrează destul de puternic la volum maxim. Avem şi radio FM, iar la testul cu decibelmetrul am atins 90.6 dBA în faţă şi spate la testul cu sample-ul acustic, ceea ce nu e rău deloc. Depăşim Samsung Galaxy S8, dar rămânem sub  LeEco Le Max 2 şi Allview X4 Soul Infinity Plus.

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 17.Xiaomi Redmi 5 Plus90,6 (dBA)
 • 18.OnePlus One90,5 (dBA)
 • 19.ASUS ZenFone 5 (ZE620KL)90,5 (dBA)
 • 20.Bluboo S390,3 (dBA)
 • 21.Xiaomi Redmi K20 Pro Premium90,3 (dBA)
 • 22.Huawei P30 Pro90,2 (dBA)
 • 23.Microsoft Lumia 950 XL90,1 (dBA)
 • 24.Xiaomi Mi A290 (dBA)
 • 25.Huawei Nova 5T90 (dBA)

Test - Putere volum spate

 • 1.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G7 Plus94,5 (dBA)
 • +
 • 14.Xiaomi Redmi 5 Plus90,6 (dBA)
 • 15.OnePlus One90,5 (dBA)
 • 16.ASUS ZenFone 5 (ZE620KL)90,5 (dBA)
 • 17.Microsoft Lumia 950 XL90,4 (dBA)
 • 18.Bluboo S390,3 (dBA)
 • 19.Xiaomi Redmi K20 Pro Premium90,3 (dBA)
 • 20.Huawei P30 Pro90,2 (dBA)
 • 21.Allview V2 Viper X90 (dBA)
 • 22.Xiaomi Mi A290 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
 • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
 • +
 • 68.Xiaomi Redmi 5 Plus99 (dBA)
 • 69.Xiaomi Mi A2 Lite98,8 (dBA)
 • 70.Huawei P20 Pro98,7 (dBA)
 • 71.Allview X4 Soul Infinity Plus98,6 (dBA)
 • 72.Motorola Moto G7 Plus98,6 (dBA)
 • 73.iHunt Alien X98,6 (dBA)
 • 74.HTC U Ultra98,5 (dBA)
 • 75.Motorola Moto Z3 Play98,5 (dBA)
 • 76.Huawei Honor 8X98,4 (dBA)

La testul cu Riptide GP Renegade am ajuns la 99 dBA, un scor iarăşi solid, peste Huawei P10 şi Google Pixel 2 XL, dar sub Moto E4 şi Nokia 8. Per total o acustică bună de la un singur speaker.

Cameră Xiaomi Redmi 5 Plus

Mai mult lite decât Ultra uneori, dar per total bun ca midranger

Sony Xperia XA2 Ultra vine cu setup optic al camerei ce acum 2 ani ar fi fost de flagship, ba chiar şi anul trecut. Totuşi telefonul este un midranger, judecând după ansamblul dotărilor. În spate avem o cameră de 23 de megapixeli cu senzor Exmor RS, autofocalizare hibrid, nivel ISO de 12.800 şi obiect wide angel de 84 de grade. Avem şi 5x Clear Image Zoom, stabilizare Steadyshot şi filmare 4K, plus Slow Motion la 120 FPS.

Sony Xperia XA2 Ultra, video-review secțiunea camera:

În faţă se află cu adevărat aspectul atractiv: o cameră duală, cu senzor de 16 MP şi stabilizare optică, plus încă un senzor de 8 MP cu obiectiv de 120 de grade, din ce am înţeles fix cel frontal de pe Xperia XZ1 Compact. Şi camerele frontale au Steadyshot, ba mai mult, blitz LED. Aplicaţia Camera porneşte destul de lent, dar focalizarea e rapidă. Mai înceată este totuşi fotografierea şi zoomul (mi s-a părut şi el cam greu).

Interfaţa camerei e tipică pentru un Xperia, împărţind experienţă în secţiunea Auto, Manual, Video şi cea de "Aplicaţii". În zona Manual avem funcţii ca HDR, Metering, balans de alb, expunere, ISO, shutter şi focalizare. Există şi Panoramă, iar la captura selfie putem alege între camera normală şi cea wide.

Trecem la galerie, unde avem o tonă de detalii, foarte, foarte multe detalii capturate de senzorul generos de 23 de megapixeli. Când zic de detalii, mă refer atât la captura în timp real cu telefonul şi zoomul pe loc, cât şi pe PC, când priveşti fotografiile pe monitor. HDR-ul face fotografiile să vibreze, asta la propriu, pentru că sunt zone din fotografie care aproape "radiază", ceea ce mi se pare bizar.

Claritatea a fost mereu excelentă, culorile realiste şi prim planurile foarte apropiate, tipic Sony aş spune. Nu am remarcat vreo arsură sau vreo blurare din fericire. Marea problemă e că avem multe fotografii care mi se par prea întunecate. Da, ştiu, era ultima zi de zăpadă şi nori din Bucureşti, dar chiar şi aşa... A fost nevoie să umblu pe manual la expunere să scot fotografiile ulterioare la lumină.

În general dynamic range-ul a fost OK, iar Panorama a fost generoasă: 21.696 x 3456 pixeli şi nu a generat vreo curbură neplăcută. Selfie-urile arată bine şi asta e o problemă. Arată doar bine, doar bine, doar OK şi sunt doar plăcute. Nu sunt fantastice ca la Xperia XZ1, peste aşteptări ca la Xiaomi Mi 6 sau excelente ca la Samsung Galaxy A8 (2018). Cred că sunt ceva probleme cu focalizarea pentru că prea des fundalul din spatele capului meu arată mai bine decât faţa mea şi mai clar.

Parcă nu m-au impresionat nici selfie-urile wide, sincer să fiu. Îmi place textura feței şi coloritul, dar vă zic că am văzut mai bine de atât. Culmea e că va rămâne în istorie acest set de selfie-uri pentru claritatea fundalului din spatele meu. Per total captura cu camera din spate e la nivel de Huawei P10 Lite şi faţă de Xperia XA1 Ultra are ca plus doar o calibrare mai bună a culorilor. Trebuie să umble la luminozitate pe viitor... Suntem sub Galaxy A8 (2018) şi sub un ASUS ZenFone 4 să zicem.

În condiţii low light am descoperit nişte nuanţe albăstrii nu prea plăcute, în special în zona superioară a fotografiilor şi mai ales când am aprins blitzul. Detaliile sunt iarăşi excelente, îmi place cum arată apa pe acel caldarâm timişorean şi textura să mai ales. Halourile stâlpilor de iluminare sunt acceptabile ca dimensiuni, doar că par să "radieze" lumina şi în jur.

Captura landscape e solidă ca detalii şi claritate, iar blitzul e luminos. Culoarea gălbuie specifică iluminării stradale e ţinută în frâu bine, fără să o dea în auriu său portocaliu. Cumva la captura foto nocturnă Xperia XA2 Ultra a fost peste aşteptările mele, după captura întunecată pe tip de zi, aşa că la low light luminozitatea a fost OK.

Păcat de cerul albăstriu şi acel albastru care apare uneori. În concluzie noaptea depăşim Xiaomi Mi A1 şi Huawei P10 Lite, iar saltul faţă de Xperia XA1 Ultra e foarte mare, acel model neimpresionând deloc noaptea. Posibil să fie un salt chiar cu 30 sau 40%.

Când vine vorba de captură video, am filmat în format MP4, Full HD, la 30 FPS şi 20 Mbps. Detaliile cumva au fost mai slabe la filmare decât la fotografiere, ceea ce mi se pare ciudat. M-a deranjat faptul că acustica are mult ecou, pentru că microfonul e prea uşor de acoperit. Se pierd detalii la zoom, dar în general claritatea a fost OK. Nu am remarcat refocalizări sau neclarităţi.

Iarăşi zic că avem o captură cam întunecată şi microfonul nu e chiar aş când bate vântul. Schimbarea de expunere e precisă, culorile sunt calibrate realist, iar 4K-ul arată excelent, clar şi detaliat. Parcă e totuşi cu o idee sub filmarea 4K de flagship. Filmarea de 60 FPS se face la 31 Mbps şi e bună mai mult la obiecte în mişcare. Steadyshot a fost probabil punctul forte al filmărilor noastre, pentru că stabilizarea a fost excelentă la filmarea din mers.

Am urcat hârtoape, zone înzăpezite am mers pe beton, pământ şi iarbă şi nici urmă de refocalizare sau destabilizare. Am filmat şi cu camera selfie, alegând câte un senzor pe rând. Captură 1 a avut o faţă cam neclară, dar tot ce am în spate e clar. Parcă a doua captură, cea cu camera wide angle a arătat mai bine, am avut o fată mai clară şi mai bine iluminată. Este un setup bun pentru vlogging, câtă vreme ştii cu care să filmezi şi nu acoperi microfonul.

Stabilizarea Steadyshot pentru camerele frontale îşi face treaba bine şi ea. Uitându-mă peste ce am filmat cu Xperia XA1 Ultra anul trecut pot să zic că nu simt un upgrade foarte mare, poate doar la culori, în special la verde. Aş zice asta şi la camera frontală, care în afară că reglează expunerea mai bine nu pare să producă un salt mare faţă de predecesor. La capitolul filmare depăşim orice Huawei midrange şi ne batem cam la egal cu Samsung Galaxy A8 (2018). Filmarea HDR de la interior e puţin cam albă.

Captură video low light pare adevăratul călcâi al lui Ahile aici, pentru că avem porţiuni mari albăstrii şi grainy. Îmi aminteşte de evoluţia slabă a unui telefon Sony Xperia cu pretenţii de acum 2-3 ani. Să fi fost Xperia X Performance sau Xperia XZ nu mai ştiu exact, dar ştiu că era excelent ziua, dar noaptea filma cu purici albaştri. Zoomul e slab, dar avem object tracking bunicel şi focalizare on point.

Nuanţa de galben e excesivă, ţin să zic, dar detaliile sunt rezonabile. Stabilizarea e iarăşi bună, chiar şi la mers şi dacă am obiectat la primele clipuri, aş zice că ultimul reuşeşte să tureze la maxim camera şi să scoată un rezultat foarte bun. Clar am depăşit predecesorul la culori şi claritate, dar zic că rămânem puţintel sub Samsung Galaxy A8 (2018), din cauza albăstriului.

Cameră Xiaomi Redmi 5 Plus

Câteva surprize plăcute şi nişte scăpări la focalizare

Xiaomi Redmi 5 Plus pare că adoptă o selecţie clasică de camere. Te uiţi pe hârtie, vezi 12 şi 5 megapixeli şi mergi mai departe… teoretic. Telefonul nu se aruncă la camere duale frontale, camere de 24 MP sau alte nebunii. Şi poate că face bine ce face... Aflaţi mai jos.

În spate găsim o cameră de 12 megapixeli, cu pixeli de 1.25 microni, obiectiv cu 5 elemente, deschidere F/2.2 şi blitz dual LED. Avem şi HDR şi PDAF, funcţii standard aş zice. Camera frontală are o rezoluţie de 5 megapixeli, ştie să filmeze în Full HD, are şi funcţie Beauty şi chiar propriul blitz.

Xiaomi Redmi 5 Plus video-prezentare cameră

Aplicaţia Camera porneşte rapid, captura foto are viteza modestă, dar focalizarea a fost la înălţime când vine vorba de vivacitate. Zoomul e cam lent totuşi. Modurile de captură sunt standard pentru un Xiaomi:

 • Audio
 • Beautify
 • Tilt Shift
 • Timer
 • Straighten
 • Scene
 • Panorama
 • Manual (ISO, balans de alb))
 • HHT

În zona de opţiuni mai putem umbla la contrast, saturare, claritate şi expunere. Trecând la galeria foto, am avut parte de o vreme însorită şi pot să zic că în sfârşit am prins un HDR care îşi face treaba bine. Nu sunt cadre albicioase sau ciudăţenii de claritate, cum mai vedem uneori. Claritatea a fost în general OK şi aş plasa acest telefon la egalitate cu Samsung Galaxy A5 (2017).

Zoomul testat de mine a fost OK la nivelul întâi, dar la nivelul 2 se pierdeau prea multe detalii. În general când nu dăm zoom detaliile sunt mulţumitoare, inclusiv când vezi capturile pe PC. Ce m-a şocat cu adevărat a fost calitatea selfie-urilor. Atât pentru aşteptările de la un Xiaomi, cât şi pentru aşteptările de la o cameră de 5 megapixeli. Îmi place cum arată pielea, textura, barbă, nuanţele de culoare şi simt ceva influenţă software, pentru că uneori lucrurile arată PREA bine.

Revin la camera principală, cu menţiunea că în vreo 5-10% din cadre sunt puţin prea luminoase pentru a fi satisfăcătoare sau realiste. Am apreciat faptul ca prim planurile ne permit să ne apropiem foarte mult de subiectul de fotografiere, mai mult decât la alte telefoane midrange. Aş zice că dacă vreţi o comparaţie acest telefon face fotografii mai bune decât Huawei Mate 10 Lite şi LG Q6, e şi peste Nokia 6 şi cam egal cu Xiaomi Mi A1 şi ASUS ZenFone 3.

Selfie-urile sunt surprinzător de bune aici, asta e clar. Nu avem blur, refocalizări aiurea, culorile sunt OK, clar mai OK decât la Xiaomi Mi 5 spre exemplu. Panorama e cam micuţă, la 6752 x 1824 pixeli. În condiţii low light am avut parte de un blitz cu iluminare OK, mulţumitoare pentru acest tip de telefon. Ceva blur apare şi o nuanţă roz care nu prea îmi încântă ochiul format.

Zoomul păleşte mai ceva decât ziua şi simt că în general fotografiile au fost cam întunecate, chiar şi pentru cadru nocturn. Nuanţele galbene asociate stâlpilor de iluminare stradală sunt rezonabile, nu pică în oranj şi chiar dacă am amintit de nuanţe roz, nu sunt prezente des din fericire, ci doar în câteva cadre. Halourile sunt cam mari pentru luminile stradale şi creează un soi de extra linii de lumină.

Am avut şi ceva lumini estompate în fundal. Am remarcat şi că prim planurile arată foarte bine noaptea, mai ales pentru un telefon de 199 dolari. Aici Xiaomi Redmi 5 Plus e la egalitate cu Huawei P10 Lite şi P9 Lite.

Trecem la captura video, operând cu clasicul Full HD la 30 FPS şi 20 Mbps. Rezultatul e puţin ars şi tremurat, dar microfonul a fost OK, capturând bine vocile şi ambianţa din parc. Ceva refocalizare a apărut ici şi colo. Cu ce am rămas după aceste filmări? Era un copil mic, care cânta "3 elefanţi se legănau pe o pânză de păianjen" şi versurile se aud super clar pe filmare, deci microfonul chiar e bun. Şi puştiul nu era chiar aproape de telefon.

În mod bizar zoomul a fost generos la detalii, nu ca la foto şi culorile au arătat foarte bine, mai ales roşul şi albastrul. La filmarea din mers aş zice că imaginea e mişcată şi tremurată, dar cumva nu am avut refocalizare şi deformarea imaginii. Ulterior am avut iar nişte cadre, pe jucăriile acelea colorate din ultima filmare, deci atenţie la soarele puternic.

Surpriză, avem şi filmare 4K, care ar arăta perfect dacă nu ar fi şi ceva refocalizare la mijloc. Nici nuanţele de verde nu prea mi se par bune la captura 4K, cumva. Claritatea e totuşi aproape de flagship-uri, adică ar ajunge la intrarea în acel club select, dar nu ar fi primiţi de bodyguardul de la intrare. Am filmat şi cu camera frontală, rezultatul fiind întunecat, culorile şi textura fetei fiind bine calibrate, iar microfonul îşi face treaba bine.

Claritatea nu e rea. Zic că telefonul de faţă filmează mai bine decât Huawei Mate 10 Lite şi LG Q6, cu puţin, dar plusul sau e stricat de refocalizare şi arsuri. Microfonul şi zoomul sunt de reţinut. S-ar putea bate cu Huawei P10 Lite zic eu.

Captura video low light are culori OK, e întunecată, tremurată şi aduce halouri mari la pachet. Zoomul a fost acceptabil, aş spune şi iarăşi microfonul mi-a făcut o impresie bună. Object tracking-ul e solid, panning-ul nu aduce motion blur, deci suntem mulţumiţi. Nivelul de galben e acceptabil şi culmea e că nu filmează rău telefonul acesta noaptea. E la nivelul unor telefoane Huawei P Lite, sau la nivelul telefoanelor Huawei Honor.

Depăşim Moto G5, Moto G5S şi Moto G5S Plus la filmare nocturnă, ceea ce e mare lucru pentru Xiaomi, care nu e chiar gigantul Lenovo totuşi şi nu are nici tradiţia Motorola.

 • 1234
Xiaomi Redmi 5 Plus8,9410
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×