Algoritmii de creditare Apple Card discriminează femeile, oferindu-le mai puțin credit decât bărbaților

865 ori
<b>Algoritmii de creditare Apple Card discriminează femeile, oferindu-le mai puțin credit decât bărbaților</b>Probabil cel mai neaşteptat produs Apple din acest an a fost cardul său de credit, Apple Card. Acum e ceva scandal legat de el şi de discriminarea unor femei. Autorităţile de reglementare financiară din State au început să

Probabil cel mai neaşteptat produs Apple din acest an a fost cardul său de credit, Apple Card. Acum e ceva scandal legat de el şi de discriminarea unor femei. Autorităţile de reglementare financiară din State au început să investigheze Apple, după ce cliente ale sale s-au plâns că algoritmii de creditare discriminează femeile.

Totul a început când dezvoltatorul David Heinemeier Hansson s-a plâns pe Twitter că a primit de 20 de ori mai mult credit pe Apple Card decât soţia sa. Şi asta deşi ei şi-au înregistrat datele financiare împreună şi plătit taxele împreună. În plus, el avea un scor bancar de credit mai slab decât soţia. Acuzaţiile de sexim au început să curgă apoi. Evident a intrat pe fir serviciul clienţi Apple, care a răspuns cu o scuză şi cu creşterea plafonului de creditare pentru soţie.

Totuşi după discuţia cu reprezentanţii Apple, dezvoltatorul a tras concluzia că a fost o excepţie în cazul său şi că algoritmul rămâne neschimbat. Între timp s-a viralizat cazul şi au fost descoperite şi alte discriminări de gen. În mod inedit chiar şi cofondatorul Apple, Steve Wozniak a fost afectat, el primind de 10 ori mai mult credit decât soţia sa, la o simulare. Wozniak a solicitat guvernului să investigheze algoritmii discriminatorii.

Se pare că respectivul soft e realizat de o firmă third party, deci nu ar fi neapărat vina Apple, ci a firmei subcontractate. De Apple Card se ocupă Goldman Sachs, deci vina pică pe ei deocamdată. Goldman Sachs şi-a apărat algoritmul afirmând că nu face discriminări de nici un fel. În mod inedit Wozniak a dat vina şi pe Apple în acest caz, nu doar pe Goldman şi a declarat că nu a mai văzut asta la vreun alt card.

La cât de mult se merge pe feminism, #metoo şi matriarhat în ultima vreme, Apple trebuie să aibă grijă să nu se trezească cu vreun boicot. Personal mă întreb dacă nu cumva creditarea se acordă după câştiguri şi vina nu e de fapt a disparităţii salariilor între femei şi bărbaţi. Aici ar trebui umblat de fapt.

Material Video Promovat:

Samsung Galaxy Active 2 LTE Unboxing și Setup, plus activare Orange Number Share

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×