ANCOM propune noi reguli pentru transferul numerelor de telefon; reorganizarea operatorilor devine mai simplă

2.942 ori
<b>ANCOM propune noi reguli pentru transferul numerelor de telefon; reorganizarea operatorilor devine mai simplă</b>Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a propus un nou set de reguli privind transferul resurselor de numerotație în cazul reorganizării operatorilor telecom, pentru a minimiza impactul asupra abonaților.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM)a propus un nou set de reguli privind transferul resurselor de numerotație în cazul reorganizării operatorilor telecom, pentru a minimiza impactul asupra abonaților. Noile reglementări vor clarifica și procedurile de portabilitate a numerelor.

Contextul noilor reglementări

Reorganizările din sectorul telecom au fost frecvente în ultimii ani, exemple notabile fiind:

  • Fuziunea UPC România cu Vodafone România (2020);
  • Preluarea activelor Akta Telecom, Digital Cable Systems și ATTP Telecommunications de către Digi România (2020);
  • Achiziția Telekom România Communications și Nextgen Communications de către Orange România (2021);
  • Fuziunea prin absorbție a Orange România Communications în Orange România (2024).

Aceste schimbări au generat provocări privind alocarea și transferul numerelor de telefon, motiv pentru care ANCOM dorește să introducă reguli clare care să eficientizeze procesul.

Ce prevede noua propunere?

Conform ANCOM, în cazul fuziunilor și transformărilor operatorilor, dreptul de utilizare a numerelor de telefon va fi preluat automat de către compania rezultată, printr-o modificare directă a licenței de utilizare. Astfel, abonații vor beneficia de o tranziție mai ușoară, fără întreruperi în serviciu.

În situațiile de divizare parțială, transferul numerelor se va face prin cedare sau transfer, ca și până acum. Însă, ANCOM propune o nouă modalitate de transfer a numerelor pentru cazurile în care metodele existente nu pot fi aplicate. Această nouă procedură va putea fi utilizată doar dacă celelalte opțiuni nu sunt fezabile.

Cum va funcționa noul mecanism de transfer?

  1. Solicitarea transferului: Operatorii implicați vor trebui să depună o cerere comună către ANCOM.
  2. Perioada de notificare: Autoritatea trebuie informată cu cel puțin 45 de zile înainte de implementare.
  3. Plan de implementare: Operatorii trebuie să furnizeze un plan detaliat privind transferul numerelor și impactul asupra abonaților.

Portabilitatea numerelor și noile prevederi

O altă modificare importantă propusă de ANCOM vizează portabilitatea numerelor. Dacă un operator preia contractele unui alt furnizor în urma unei reorganizări, acesta va avea dreptul să utilizeze în continuare numerele portate, fără a fi nevoie de acțiuni suplimentare din partea abonaților.

Calendar și feedback public

Proiectele de decizie referitoare la noile reguli pentru numerotație și portabilitatea numerelor sunt publicate pe site-ul ANCOM. Observațiile și propunerile pot fi transmise până la data de 24 martie 2025.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×