Cât de vigilenți sunt românii pe internet? Un anunț postat de către autorități a păcălit 20.000 de oameni

1.234 ori
<b>Cât de vigilenți sunt românii pe internet? Un anunț postat de către autorități a păcălit 20.000 de oameni</b>Se tot discută despre securitatea cibernetică în ultimul timp, iar articolele cu privire la vulnerabilitățile software sunt la mare căutare. Cu toate acestea, tot la mare căutare sunt și ofertele care deși irezistibile, se pot dovedi adevărate capcane

Se tot discută despre securitatea cibernetică în ultimul timp, iar articolele cu privire la vulnerabilitățile software sunt la mare căutare. Cu toate acestea, tot la mare căutare sunt și ofertele care deși irezistibile, se pot dovedi adevărate capcane pentru români. Azi aflăm detalii despre un experiment social condus de către autoritățile din România. Un anunț fals pentru o vacanță de vis cu reducere de 70% a păcalit 20.000 de oameni, deși acest moment de slăbiciune i-ar fi costat pe aceștia datele personale. Detalii avem mai jos.

Directorul de comunicare DNSC, Mihai Rotariu, spune:

„Nu avem stabilită o igienă de securitate cibernetică care implică parole complexe, parole lungi, folosirea unui manager de parole, back-up, actualizări automate pe toate dispozitivele, folosirea unei soluţii de securitate, verificarea link-urilor şi a ataşamentelor.”

Autoritățile au postat un banner publicitar pentru o vacanță de vis cu reducere de 70%. În trei zile de campanie pagina a fost vizualizată de 11 milioane de ori, iar 20.000 de persoane au fost interesate de ofertă. Doar 50 au mers până în punctul final totuși, care, dacă situația ar fi fost reală, ar fi pierdut atât date personale, cât și bani. 

Cel mai des însă, românii cad în plasa atacurilor prin SMS care promit premii sau chiar un loc foarte bine plătit. Anul trecut aproape 2.000 de infracțiuni cibernetice au fost reclamate la Poliție, cu 37% mai multe decât în 2020. Nouă din zece vizau accesul ilegal la un sistem informatic. 

Cu toate acestea, cresc și costurile criminalității cibernetice, estimându-se că acestea vor ajunge la 10.5 trilioane de dolari până în 2025, aproape dublu față de pagubele produse până în 2021.

Sunt sigur că printre cititorii noștri se află mulți care nu ar pica în astfel de capcane. Cu toate acestea, toți avem rude, prieteni, poate vecini, care pot pica în plasă. Ar fi bine să le reamintiți astfel că nu pot câștiga un concurs la care nu au participat și că dacă oferta pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil așa și este.

Recomand și site-ul SigurantaOnline.ro , acolo unde veți găsi informații cu privire la campaniile de phishing și veți primi sugestii pentru a le putea evita. Există chiar și un chestionar pentru a vă testa vigilența în eventualitatea unui astfel de atac cibernetic.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×