Nici nu s-a lansat bine 5G în toate țările și deja China a lansat la finalul săptămânii trecute primul său satelit 6G, accelerând dezvoltarea tehnologiei comunicaţionale de generaţia a şasea. Satelitul Sar Era-12 este primul satelit 6G din lume şi are rolul de a face teste şi experimente legate de tehnologia 6G în orbită, cum aflăm de la Gadgetzone.ro.
A ajuns în orbita Pământului pe 6 noiembrie (video aici) şi a fost dus în spaţiu de către o rachetă Long March 6, care mai avea la bord şi alţi 12 sateliţi. A decolat de la Taiyuan Satellite Launch Center, care se află în provincia Shanxi în nordul Chinei. Star Era-12, cunoscut şi ca UESTC a fost numit aşa după University of Electronic Science and Technology. Aflăm că tehnologia 6G implică viteze de până la 100 de ori mai mari decât 5G. Secretul său este utilizarea frecvenţelor terahertz pentru a ajunge la viteze uriaşe.
Satelitul respectiv a fost trimis în spaţiu cu rolul de a monitoriza alunecări de teren, defrişări, incendii de recolte şi păduri. Din ce ştim tehnologia 6G ar trebui să debuteze prin 2030, având capacitatea teoretică de a atinge viteze de 1 terabit pe secundă. La nivel de client, viteza va fi de 20 Gbps. Conexiunile 6G acoperă distanţe uriaşe şi vor fi vitale pentru conectarea între Terra şi sateliţi, dar şi cu bazele lunare viitoare. Încă se fac teste şi studii în laborator cu privire la tehnologia 6G, efectele sale asupra oamenilor şi mediile de transmisie.
Huawei făcea teste încă din 2019, iar Samsung va porni un proiect pilot în 2026. Se doreşte şi atingerea unei latențe de 0.1 ms.