"Frauda care te anunţă că e o fraudă" - noua înşelătorie din România pe bază de credit "solicitat"

1.475 ori
<b>"Frauda care te anunţă că e o fraudă" - noua înşelătorie din România pe bază de credit "solicitat"</b>Hackerii, hoţii digitali şi atacatorii din România au găsit metode tot mai inteligente pentru a "sparge" dispozitivele oamenilor. Mai nou există o fraudă care te anunţa... cu privire la o fraudă. În principiu primeşti un mesaj că ţi s-a

Hackerii, hoţii digitali şi atacatorii din România au găsit metode tot mai inteligente pentru a "sparge" dispozitivele oamenilor. Mai nou există o fraudă care te anunţa... cu privire la o fraudă. În principiu primeşti un mesaj că ţi s-a aprobat "creditul solicitat".

Primul impuls este să semnalezi frauda şi să dai la acele adrese web, mailuri sau numere de telefon datele tale pentru a verifica frauda. De fapt, infractorii au creat o fraudă prin spoofing (adică numele telefonice false). Se prezintă ca funcţionari bancari şi spun că ţi s-a aprobat un credit. Apoi tu invoci frauda şi începi să dai date bancare şi personale, pentru a recupera eventuale sume pierdute.

Avertismentul cu privire la fraudă a fost transmis de către DNSC (Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică), Poliţia Romană şi Asociația Română a Băncilor. Atacatorii mizează pe activarea rapidă a emoţiei, evitând ca interlocutorul să îşi pună prea multe întrebări logice. Recomandările autorităţilor sunt de a nu furniza vreodată date personale sau date bancare la telefon.

Băncile nu vor cere niciodată parole de acces la cont bancar şi nici date de pe cardurile bancare. În plus, nu se discută despre recuperare credite la telefon, asta e politică. Iar dacă primiţi apeluri suspecte, cel mai bine este să le raportaţi imediat. Dacă totuşi păţiţi să fiţi victimă, atunci trebuie sunat la bancă şi să să blocaţi orice tranzacţie neautorizată.

Dacă observați că ați fost afectați de pierderi financiare datorate unui incident de spoofing, înaintați o reclamație oficială la Poliție, fie personal, fie online, expediind un e-mail la adresa petitii@politiaromana.ro. Totodată, notificați Directoratul Național de Securitate Cibernetică, fie prin apel telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a ajuta la prevenirea unor asemenea evenimente pe viitor.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×