Uniunea Europeană are un nou pachet de reglementări şi legi pentru segmentul e-commerce, la care România trebuie să se alinieze până la 1 iulie 2021. Asta aduce şi anumite schimbări pentru agenţii din comerţul electronic cu bunuri plus clienți. E vorba despre eliminarea plafonului de 10 euro până la care clienţii puteau să importe colete comandate online din afară UE fără să plătească TVA în România, dar şi alte măsuri, despre care aflaţi mai jos.
La nivelul UE sunt pierderi la nivelul sutelor de milioane de euro prin declararea unor valori inferioare la import. S-a împământenit practica de a comanda un produs mai scump de 10 euro şi de a îl declara sub acel prag, iar UE vrea să stopeze asta şi să colecteze mai multe taxe.
A doua reglementare de care trebuie să ţineţi cont este că platformele de comerţ electronic vor deveni responsabile pentru plata TVA atunci când facilitează vânzări de bunuri din partea unor furnizori non UE până la un plafon de 150 de euro. Platformele respective au şi obligaţii legate de păstrarea de informaţii despre furnizorii de bunuri, dar şi natura bunurilor livrate, ajutând administraţia fiscală să colecteze TVA.
Ce se schimbă practic? Nu mai contează valoarea coletelor, nici că sunt sub 10 euro sau peste 10 euro, acum veţi adăuga TVA-ul de 19% ca plată la vamă, plus taxa de vamă de 7-8 lei. În aceste condiţii nu mai rentează să comanzi accesorii precum huse, încărcătoare sau altele din China sau alte zone in afara UE.
Mulţi se vor reorienta spre achiziţiile din ţară. Rămâne de văzut şi cum vor fi afectaţi retailerii de la noi de aceste decizii.