Ştiam deja că SUA, China şi UE şi-au exprimat dorinţa de a face tracking pentru populaţiile lor cu ajutorul giganţilor tech şi al operatorilor de telefonie, în contextul pandemiei Covid-19. În China s-a întâmplat deja asta şi în SUA ştiu că era la nivel de plan. Azi Google a publicat un aşa numit "raport de mobilitate a populaţiei", care prezintă eficiența măsurilor de izolare şi carantină. Găsiţi cifre mai jos.
Acest raport de mobilitate în context de Covid-19 subliniază schimbările de trafic urban la nivel de parcuri, mall-uri, staţii de transport în comun. Marele G are rapoarte pentru toate ţările din lume, din Croaţia în Ecuador şi din Bulgaria în Botswana. Apare şi România pe listă evident. Datele sunt adunate de la persoanele care au permis stocarea istoricului de localizare pe terminalele lor şi Google promite că a respectat pe cât posibil GDPR şi intimitatea utilizatorilor.
Google Maps folosește date agregate şi anonimizate pentru a stabili cât de aglomerate sunt anumite zone. Raportul acoperă 131 de ţări în acest moment şi în unele dintre ele poţi face căutări regionale, pe provincii, judeţe, cantoane. Fiecare raport acoperă mişcările de populaţie în 6 categorii:
- retail/recreaţie (restaurante cafenele etc)
- magazine şi farmacii
- parcuri, plaje, porturi, pieţe
- staţii de tranzit, metrou, autobuz, tren
- locuri de muncă, spaţii de birouri
- reşedinţe
Curios fiind, am intrat pe raportul pentru România şi am observat o scădere cu 81% a traficului pe zona de recreaţie şi retail. Supermarketurile şi farmaciile au pierdut 53% din traficul uman, iar parcurile 60%, ceea ce mă miră, pentru că sunt închise de o săptămână şi deja nu era o idee bună să le mai frecventezi, deci ar fi trebuit sa fie mai mare procentul. O scădere mare au cunoscut-o staţiile de transport în comun: 72%. Pe de altă parte locurile de muncă au pierdut doar 39% din populaţia mobilă.
La nivel rezidenţial avem un plus de 15%, deci mai mulţi oameni stau acasă. Datele acoperă ultimele 48 până la 72 de ore, iar procentele reflectă schimbările şi diferenţele dintre finalul lui martie şi finalul lui ianuarie. Puteţi vedea şi voi situația aici, iar aici e cel pentru România.