Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat aprobarea în sfârşit pentru primul set de legi cu privire la AI de pe Terra. Ambasadori din toate cele 27 de ţări membre au ajuns la o înţelegere cu privire la acest act istoric. El va servi ca inspiraţie şi pentru SUA şi China.
Textul final a fost pus la punct după negocieri îndelungate între reprezentanţii ţărilor membre, cei ai Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene. Franţa, Germania şi Italia au fost rezervate cu privire la reglementări, ei cerând cele mai aspre legislaţii cu privire la modelele fundamentale.
E vorba despre modelele care stau la baza AI-urilor, cum e GPT pentru ChatGPT. Franța a fost ultima care şi-a dat aprobarea, având nemulţumirile până în ultima clipă. Fiind țară socialistă, axată pe promisiuni de joburi şi combaterea şomajului, a vrut să se asigure că AI-ul nu va dăuna acestei politici. SUA a lăsat segmentul tech să propună legislaţia, iar China are reguli pentru AI generativ încă din august 2023, dar nu şi legi clare.
Urmează acum implementarea legilor, iar aici va fi momentul ca lobby-ul să intre în acţiune. Principalul pericol e ca aceste legi să dăuneze progresului tehnologic, asta e şi teama companiilor tech. În mare legea AI-ului se referă la drepturile de autor asupra imaginilor şi sunetelor generate, iar dezvoltatorii sunt obligaţi să semnaleze tot ce e creat cu AI, prin semnături digitale.
Asta pentru a evita deepfake-urile sau profitul asumat injust de pe urma unei opere de artă creată cu AI. Sistemele AI din domenii critice, de siguranţă naţională, apărare, energie, comunicaţii vor avea mereu un element uman de control, un "failsafe" şi backup. Se analizează şi modul un sistem larg adoptat AI poate încălca în vreun fel drepturile omului.
Sunt interzise integrările de AI cu identificare biometrică şi cu monitorizare video sau exploatarea celor cu vulnerabilitati fizice, de vârstă sau de situaţii economice şi sociale vulnerabile.