După Huawei şi ZTE în 2019, acum şi Kaspersky a ajuns pe lista neagră a companiilor ce ameninţa securitatea naţională a Statelor Unite. Comisia de Comunicare Federală din SUA (FCC) a adăugat firma de cyber securitate pe lista de entităţi care aduc un risc la adresa securităţii naţionale americane.
Informaţia a fost confirmată de Bloomberg şi se pare că e prima dată când o companie din Rusia a fost adăugată la listă. Ea includea în general firme din China, iar Huawei şi ZTE au ajuns acolo în 2019, fără a mai avea permisiunea de a cumpăra software şi hardware de la firmele americane. Nu aveau permisiunea nici de a vinde produse în SUA sau în ţările partenere, dacă ele erau realizate pe bază de tehnologie americană.
Tot vineri, pe 25 martie au fost incluse pe acea listă şi China Telecom şi China Mobile Internaţional USA. Kaspersky a răspuns la mutarea FCC cu un comunicat de presă, în care critică decizia americanilor drept "o mutare politică", ce vine după invadarea Ucrainei de către Rusia. Compania se declară deschisă să colaboreze cu agenţiile guvernamentale din SUA pentru a le înlătura îngrijorarea cu privire la riscuri de securitate.
În 2017 a apărut o acuzaţie la adresa Kaspersky că ar fi folosit softul sau antivirus pentru a fura documente de la agenţia de securitate NSA. Ulterior Donald Trump semna un ordin prin care interzicea utilizarea acestui antivirus de către agenţii federale. Kaspersky este o companie fondată în Moscova în 1997 şi este unul dintre cei mai apreciaţi producători de soluţii antivirus de pe glob.
Are venituri anuale de peste 700 de milioane de dolari şi peste 4000 de angajaţi.