După nișcai probleme cu supraîncălzirea pe iPhone 15 Pro şi 16 Pro Max-ul colegului Alex care tot încingea, Apple a reuşit să răcească mai eficient iPhone 17 Pro, în 2 moduri. Mă refer la vapor chamber şi mă refer la corpul din aluminiu. Aparent viitorul iPad Pro va adopta şi el unul dintre aceste mecanisme.
Mark Gurman de la Bloomberg scrie că iPad Pro-ul viitor, cu procesor M6 va aduce un vapor chamber, pentru răcire mai bună. M6 ar fi un cip produs de TSMC pe baza tehnologiei de 2 nm. Va avea şi răcire cu lichid, care va scăpa utilizatorii de throttling. Apple pregăteşte un ciclu de refresh de 18 luni pentru iPad Pro şi se zvoneşte că vrea să pună răcire pe lichid inclusiv pe MacBook.
2027 ar fi vizat pentru următorul update de iPad Pro, conform lui Gurman. Cum funcţionează răcirea pe iPhone 17 Pro? Cipul A19 Pro şi alte componente de putere (GPU, NPU, modem) generează căldură în timpul utilizării intense. Sub aceste componente critice se află vapour chamber-ul, montat probabil între placa logică şi structura de aluminiu a telefonului. Leakerii indică faptul că această cameră metalică acoperă aproape întreaga suprafaţă a plăcii interne pentru a maximiza dispersia căldurii.
Când lichidul din interiorul camerei se încălzeşte, se evaporă şi vaporii se deplasează către zone mai răcite – adică zone mai „reci” intern sau zone exterioare spre carcasa de aluminiu. La acea zonă vaporizată, vaporii se condensează, eliberând căldura captată, apoi lichidul condensat revine în zona fierbinte prin sistemul capilar pentru a relua ciclul.


