Francezii de la DxOMark nu testează doar telefoane de top, flagship-uri, ci şi modele midrange. Este şi cazul noului Pixel 8a, pe care Google l-a anunţat înainte de evenimentul I/O 2024, nemaiavând răbdare. Pentru un telefon midrange el stă binişor, obţinând un rezonabil loc 33 în topul DxO, cu 136 de puncte. Aflaţi ce atribute foto/video are mai jos.
Vorbim despre un telefon cu preţ de 549 euro, care vine cu o cameră selfie de 13 megapixeli cu filmare 4K. Are şi o cameră principală de 64 de megapixeli, cu Dual Pixel PDAF şi stabilizare optică, dar şi deschidere F/1.9. Însoţită de blitz dual LED şi o cameră secundară ultrawide, de 13 MP, cu unghi de 120 de grade şi deschidere F/2.2.
Telefonul obţine 136 de puncte în total la DxOMark, cu un scor impresionant de 141 puncte la Photo. Stă bine la culori, cu 117 puncte din maximul de 128 şi la expunere, cu 116 din 130. Nu sta aşa bine la Bokeh, cu 60 din 85 şi la preview, cu 71 din 91. Preview înseamnă cum vezi pozele în "cătarea" camerei versus cum percepi tu în realitate şi cum ies ulterior pe PC.
În zona high end (non flagship) ocupă locul 2, depăşit doar de Google Pixel 7, cu 140 de puncte. Sub el se afla Pixel 7a pe 3 şi Galaxy S23 FE, pe 4. Cu 136 de puncte, Google Pixel 8a este egal cu vivo X90 Pro, Xiaomi 13 Pro și Xiaomi 12S Ultra. E peste Samsung Galaxy S24 si S24+, care au 133 de puncte și puțin sub Xiaomi 14, care are 138 de puncte.
Iată ce puncte pozitive a găsit DxOMark:
- expunere precisă
- contrast destul de bun şi detalii satisfăcătoare
- culori plăcute cu balans de alb neutru la video
- stabilizare video eficienta
- autofocalizare precisă şi stabilă
Şi ca neajunsuri:
- tonalităţi de piele imprecise la capturile Portrait de la interior
- autofocalizare instabilă şi variaţie de zgomot în cadre consecutive
- estimarea adâncimii produce artefacte în mod Bokeh
- probleme ocazionale de adaptare a expunerii
- portretele video aduc zgomot
- "stepping" la autofocalizare, diferenţe de claritate între cadre
- efecte de fringing şi judder la culori
Ca nişte concluzii, "Google Pixel 8a s-a descurcat foarte bine pentru segmentul sau de produs şi a arătat îmbunătăţiri faţă de Pixel 7a". Foloseşte acelaşi procesor Google Tensor G3 ca şi seria Pixel 8, dar nu are camera tele şi pierde puncte şi la low light şi zoom. La captura video, nu are detalii aşa bune nici măcar ca Pixel 7a. Totuşi randarea de culori şi tonalitatea de piele au impresionat la foto.
Mai multe detalii găsiţi aici.