Mulți se întreabă care sunt diferențele între HarmonyOS, iOS și Android. Curiozitatea a pornit în principal după dezvăluirea unui demo a noului sistem de operare HarmonyOS 2.0 de la Huawei. În primă fază, la nivel vizual, interfața pare să nu aducă ceva diferit în comparație cu EMUI 11. Au existat în trecut chiar zvonuri că noul sistem de operare va fi în continuare bazat pe Android. Astăzi, Wang Chenglu, Președinte al Diviziei software pentru consumatori Huawei, s-a decis să clarifice situația.
Acesta a declarat într-un interviu recent că “HarmonyOS nu este o copie a iOS sau Android”. Prin urmare, acesta a postat un tabel cu diferențele cheie dintre cele trei sisteme de operare (în chineză).
În tabel sunt comparate cele trei sisteme de operare din punct de vedere al platformei hardware, astfel:
HarmonyOS
- Platformă hardware: Pe lângă telefoane, poate rula pe multe dispozitive IoT precum televizoare, mașini și electrocasnice inteligente;
- Posibilități de extindere: Dispozitivele IoT prezintă potențial;
- Avantaje: Open Source, fluid și poate fi distribuit;
- Dezavantaje: Sistem nou de operare, în curs de dezvoltare;
- Dezvoltatorii dezvoltă aplicații: În sistem one-time, aplicațiile prezintă capacitate de adaptare multi-end.
iOS
- Platformă hardware: Telefoane;
- Posibilități de extindere: Limitate;
- Avantaje: Fluid;
- Dezavantaje: Sistem închis;
- Dezvoltatorii dezvoltă aplicații: Adaptare individuală.
Android
- Platformă hardware: Telefoane;
- Posibilități de extindere: Limitate;
- Avantaje: Open source;
- Dezavantaje: Fragmentare, blocări.
Potrivit lui Wang Chenglu, compania dezvoltă acest sistem de operare din luna mai a anului 2016. Acesta a menționat că HarmonyOS oferă “Oportunități foarte largi pentru dispozitivele IoT”, în timp ce iOS este creat exclusiv pentru smartphone-uri. Din trecut, cunoaștem că HarmonyOS este un sistem bazat pe micro kernel, deci mai sigur decât Android, deși poate rula aplicații Android.
Totodată, acest OS poate rula pe terminale cu doar câțiva MB de RAM precum ceasuri, brățări fitness, dar și dispozitive puternice, centre de date și PC-uri cu zeci de GB de RAM. Oficial HarmonyOS a ajuns pe televizoarele Huawei, dar a fost testat și pe smartwatch-uri și sisteme audio.
Momentan HarmonyOS 2.0 este disponibil în fază beta pe smartphone-urile compatibile: Huawei P40, P40 Pro, Mate 30, Mate 30 Pro și pe tabletele MatePad. Am aflat în trecut că acesta va fi oferit și pe smartphone-urile altor producători, în loc de Android (detalii aici). Fiind un sistem de operare open source, mă aștept să fie preluat de câteva companii din China. Rămâne de văzut totuși unde se va situa acest OS în viitor.