Pe OPPO Find X5 Pro l-am văzut pentru prima dată pe viu la MWC 2022, în Barcelona, unde am realizat un hands on cu versiunea pe alb. Am simţit că nu am petrecut destul timp cu telefonul şi mi-aş fi dorit să mă joc mai mult cu opţiuni cA XPan şi cu stabilizarea telefonului. Acel moment a venit la finalul săptămânii trecute, când mi-a sosit flagshipul OPPO pe anul 2022, în varianta neagră.
Primul lucru interesant? Este un telefon care în perioada de precomandă, până pe 6 aprilie vine cu un ALT TELEFON cadou. Costă 6499 lei şi aflaţi primele impresii despre telefon mai jos.
Pe scurt
Între tehnologia Hasselblad, spatele din ceramică, încărcarea la 80W, stabilizarea pe 5 axe, OPPO şi-a pus cele mai bune tehnologii pe acest telefon. A lăsat deoparte zoom-ul avansat totuşi şi a optat doar pentru zoom optic 2X. Designul continuă moştenirea lui OPPO Find X3 Pro, cu acel modul de cameră în pantă, iar culorile camerei urcă de la 10 bit la 20 bit cu modul RAW Ultra şi cipul MariSilicon.
Adăugăm şi un ecran 2K şi procesor Snapdragon 8 Gen 1 şi suntem gata de distracţie. Ni se promit culori cum nu am mai văzut şi procesare de imagine în timp real mulţumită noului cip.
Ce e în cutie
În cutie găsim o husă, încărcător de 80W cu conector USB-A, manual, două Safety Guide-uri, cheiţa, cablu de la USB-C la USB-A şi adaptor de la USB-C la USB-A. Pariez că acesta din urmă e util pentru a transfera conţinut şi date de pe telefonul vechi pe cel nou.
Design
Telefonul are spatele acoperit cu ceramică (dar există şi o versiune cu piele vegană în spate), avem şi Gorilla Glass Victus în faţă şi o ramă din aluminiu. Măsoară 8.5 mm în grosime şi cântăreşte 218 grame. E greu, se simte greu, mai ales în zona de sus, dar e o greutate care îţi dă siguranţă când ţii telefonul în landscape. Spatele e lucios, dar prinde lumină într-un mod metamorfozant, ca un "argint viu", ca acel lucru pe care ţi-l imaginezi când auzi "Liquidmetal".
Atrage şi amprente şi grăsime, dar avem husă pentru asta. Partea bună e că telefonul nu e alunecos, iar butoanele sunt puse fix la îndemână pentru degetele mele. Are certificare IP68, rezistând la apă şi praf. Poate fi scufundat până la 1.5 metri adâncime timp de 30 de minute. Şi panoul din spate şi cel frontal este curbat pe margini. Modulul camerei e în pantă, ca la OPPO Find X3 Pro, dar partea de sus, "platoul" e plat şi asimetric.
Eu zic că arată ca o pană de chitară. Cert e că nu face telefonul să "joace" pe o suprafaţă plată. Terminalul e disponibil pe negru sau alb, în versiunea cu spate din ceramică, sau pe albastru în varianta cu piele eco. Pe lângă marginile curbate ale ecranului, Find X5 Pro are şi colţuri curbate, care contribuie la un look elegant.
Hardware
Ecranul este unul deja clasic aş zice, un panou AMOLED LTPO2 de 6.7 inch. Afişează 1 miliard de culori, are rezoluţie de 3216 x 1440 pixeli, suport HDR10+, aspect 20:9 şi refresh rate de 120 Hz. Oferă luminozitate de până la 1300 de nits şi personal simt că muchiile de jos şi sus sunt cam groase faţă de alte flagshipuri, dar nu foarte mult. Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, un CPU de 4 nm produs de Samsung. Atenţie, în China se vinde versiunea cu procesor MediaTek Dimensity 9000, care plusează cu ray tracing, faţă de cea cu Snapdragon.
Avem şi GPU Adreno 730, 12 GB RAM LPDDR5, stocare 256 GB UFS 3.1. Nu avem parte de slot microSD, nici de jack audio, dacă eraţi curioşi. Bateria de 5000 mAh se încarcă pe fir la 80W şi pe hârtie ni se promite că ajungem la 50% în 12 minute. Încărcarea wireless e disponibilă la 50W şi promite că ajungi la 100% în 47 de minute. Există şi încărcare inversă la 10W.
Pentru securitate primim un cititor de amprente optice integrat în ecran, iar pentru divertisment avem difuzoare stereo (unul jos şi earpiece-ul sus). Pe partea de conectivitate, OPPO Find X5 Pro e "blindat": două sloturi nano SIM, 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS dual band, Glonass, BDS, Galileo, QZSS, NFC şi port USB-C 3.1.
Cameră
Am ajuns şi la aspectul optică, unde începem de fapt cu noul cip produs de OPPO, MariSilicon Image X Chip. Acest cip de 6 nm oferă procesare RAW în timp real şi captură 20 Bit Ultra Dynamic Range. Avem şi captură RGBW Pro şi filmare 4K AI Night Video, mulţumită acestui cip. MariSilicon este şi NPU (unitate de procesare neurală, AI), dar şi ISP (procesor de semnal de imagine). Poate realiza 18 trilioane de operaţiuni pe secundă. Ce am remarcat că avantaj la acest cip e faptul că ajută la realizarea celor mai solicitante capturi foto şi video cu procesare mai rapidă decât rivalii.
Cât despre camere, cea selfie e decupată într-o bulină în ecran, are 32 MP şi filmează în Full HD. Are şi mod Steady pentru filmare şi deschidere F/2.4. În spate se află o cameră triplă, al cărei senzor vedetă este un Sony IMX766, cel principal. Are All Pixel Autofocus şi foloseşte "sticlă reală", care reduce aberaţiile de culoare cu 77%. Oferă deschidere F/1.7, senzorul măsoară 1/1.56 inch şi oferă două tipuri de stabilizare: la nivel de senzor pe 3 axe şi la nivel de lentilă pe 2 axe. Nu am mai văzut stabilizare pe 5 axe de ceva vreme.
A doua cameră este cea telephoto de 13 MP, cu zoom optic 2X. Are deschidere F/2.4 şi PDAF, iar a treia cameră este tot una de 50 MP cu senzor Sony IMX766, doar că obiectivul e unul ultrawide, cu unghi de 110 grade. Are deschidere F/2.2 şi autofocalizare mulţi direcţională, realizând şi captură Macro. Camera oferă şi bliţ LED şi tehnologie Hasselblad, care se manifestă la nivelul calibrării de culori şi al modului XPan. Acesta din urmă oferă capturi mai wide, artistice în alb negru şi poză se face cu sunet de shutter de cameră Hasselblad.
Ciudat că telefonul nu filmează şi în 8K, ci doar 4K la 60 FPS. Avem şi filmare HDR 10 bit şi fotografii 10 bit, plus captură în format HEIF, pentru a economisi spaţiu. Interfaţa camerei aduce şi opţiuni ca Panorama, Time Lapse, Sticker, Hi Res, Slo Mo, Dual View Video, Hasselblad Pro Mode, Long Exposure, Text Scanner, Portrait.
Stabilizarea are două moduri: Ultra Steady pe camera principală şi Ultra Steady Pro pe camera ultrawide. Avem şi mod Night cu sub mod Tripod, dar şi opţiune AI, care identifică scenele fantastic de rapid (MariSilicon are meritul).
Software
OPPO Find X5 Pro rulează Android 12, cu ColorOS 12.1 aplicat peste. Aduce o bară laterală de shortcut-uri, cu meniuri plutitoare, care ajută la multitasking, completând Recents şi Split Screen. Avem şi un Kid Space, Privacy Dashboard şi un mod High Performance ascuns în zona Battery. Am optat pentru navigarea prin gesturi, pentru app drawer, iar gamerii au parte de o aplicatei care le oferă moduri speciale de captură, dar şi 3 moduri de performanţă în jocuri, printr-un meniu lateral.
Aplicaţia Phone Manager te ajută să optimizezi şi mai bine sistemul. În zona About găsim şi RAM Expansion, care îţi adăugă încă 7 GB RAM, luaţi din stocarea internă.
Impresii
OPPO a rafinat designul de la Find X3 Pro la Find X5 Pro şi a pus la treabă cercetarea din laboratoare pentru un cip MariSilicon care accelerează procesarea de imagini şi aportul AI-ului la experienţa foto şi video. S-a făcut rabat la captura cu zoom, dar ceilalţi senzori foto sunt excelenţi. Este şi un telefon multimedia de calitate şi un flagship care se diferenţiază prin spatele din ceramică şi modulul foto în pantă, evoluţie a celui "crater" de anul trecut.
Nu mai avem o cameră microscop ca gimmick, dar avem parteneriatul cu Hasselblad pentru culori bine calibrate. De văzut cum se compară acest telefon cu Xiaomi 12 Pro şi OnePlus 10 Pro, testate de noi recent, mai ales că acesta din urmă are şi el tehnologie Hasselblad, încărcare similară de 80W, ecran similar LTPO2.
OPPO Find X5 Pro, prețuri actualizate: