realmea însemnat pentru mine în 2021 3 telefoane testate temeinic, realme 8, 8 Pro şi realme 8 5G, dintre care două v-au fost oferite la giveaway. Ce am reţinut din testarea lor e că sunt 3 terminale midrange cu preţ bun şi bang for the buck excelent. Am rămas cu asto fotografie, zoom prin crop şi autonomie generoasă.
Acum schimbăm vitezele şi îi dăm într-a şasea, pentru că 6 viteze are Ford GT, mascota lui realme GT 5G. Proaspăt ajuns în România, telefonul este un veritabil gaming phone, are un design inspirat de supermasini şi tocmai a debutat la noi în ţară şi pe masa noastră de teste. Îl analizăm mai jos şi îl scoatem dintr-o mega cutie.
Preţ
Telefonul costă 2.499 lei în versiunea cu 8 GB RAM şi 128 GB stocare, iar în perioada 15-27 iunie veţi primi cadou şi un ceas realme Watch S în limita stocului. Versiunea cu 12 GB RAM şi 256 GB stocare costă 2.799 lei.
Pe scurt
Acesta este un telefon de gaming care aduce procesorul de flagship Snapdragon 888, ecran de 120 Hz, un spate cu imitaţie de piele, RAM LPDDR5 şi stocare UFS 3.1. Practic cele mai bune resurse, specifice unui flagship pe un telefon super high midrange orientat spre gaming, cu răcire şi alocare de resurse avansate. Are şi 5G, Wi-Fi 6 şi difuzoare stereo.
Care e treaba cu Ford GT şi extra-urile din video?
Cei de la realme România au fost destul de drăguţi să îmi trimită o machetă Ford GT, cu tot cu telecomandă pentru a exemplifica puterea şi viteza telefonului. Maşina îmi e familiară, mai ales după ce am urmărit super filmul "Ford vs Ferrari" cu Matt Damon şi Christian Bale. Acolo am văzut cum Ford a construit o maşină special pentru a se bate cu Ferrari în cursele de la Le Mans. Rezultatul avea să fie Ford GT40, care a câştigat 4 Le Mans-uri la rând. Ei bine, cu ocazia centenarului Ford din 2003 a fost conceput Ford GT, o maşină tribut lansată în 2006.
E o supermașină rafinată, cu o fereastră prin care poţi vedea motorul şi cu 550 de cai putere daţi de un motor V8. O a doua ediţie apărea în 2017, cu 600+ cai putere şi mici rafinamente de design. Acel model inaugura şi un parbriz Gorilla Glass, o raritate în acea perioadă. Cum se leagă asta cu telefonul? E vorba de viteză la nivel de procesor, dar şi de conectivitate, cu o funcţie specială ce combină 5G şi Wi-Fi 6.
Maşinuţa o vedeţi în acţiune în review :)
Mediakit
Avem şi o cutie specială pentru presă care include căştile realme Buds Air 2 şi un încărcător realme Mini Charger de 50W.
Primele sunt căşti care se mulează perfect pe direcţia de gaming a telefonului, oferind latență de 88 ms la gaming, autonomie de 25 de ore, ANC şi încărcare rapidă. Încărcătorul pe de altă parte e ceva diferit: în sfârşit un încărcător rapid care încape în buzunar şi e de mărimea unui dongle cu SIM pentru laptopuri de pe vremuri. Acestea sunt doar pentru presă, voi primiţi cutia alungită cu realme GT 5G pe ea.
Ce e în cutia telefonului?
După acest preambul super lung am ajuns la cutia telefonului, în care găsim o husă, manualul, cheiţa pentru sloturile nano SIM, cablul de la USB-C la USB-C şi un încărcător de 65W. Pentru că aveam varianta de India de încărcător, realme mi-a oferit şi o versiune de Europa cu pini adaptaţi prizelor noastre şi port USB-A.
Design
realme GT 5G vine cu un spate inspirat de bolizi, de supermasini, mai ales prin acea dungă specifică maşinilor de curse de pe spate. Avem aici imitaţie de piele, cu granulaţie aferentă şi care creşte aderență. Combinaţia de nuanţe galben + negru duce cu gândul la un Mustang, Dodge Camaro şi alte supermașini.
Telefonul are 8.4 mm în talie şi cântăreşte 186 de grame. Deşi are un procesor Snapdragon 888 şi dotări de top, telefonul este mult mai compact decât mai toate telefoanele Snapdragon 888 de pe piaţă. Doar ZenFone 8 e mai compact practic. Manevrabil şi cu o mână şi cu butoane responsive. Rama e lucioasă.
Hardware
Ecranul este un Super AMOLED de 6.43 inch, cu rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli şi refresh rate de 120 Hz. Are aspect 20:9, orificiu în ecran pentru camera selfie şi protecţie din plastic aplicată din fabrică. La interior se află un procesor Qualcomm Snapdragon 888, alături de 8 sau 12 GB RAM LPDDR5, 128 sau 256 GB stocare UFS 3.1.
Nu avem microSD, dar avem jack audio aici şi difuzoare stereo. Bateria de 4500 mAh se încarcă la 65W, cu promisiunea de a ajunge de la zero la 100% în 35 de minute. La capitolul conectivitate avem 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 cu aptX HD, GPS dual bând, NFC şi port USB-C 2.0. Pentru securitate există un cititor de amprente optic integrat în ecran.
Cameră
Chiar dacă a pariat mai mult pe gaming decât pe aspectul optic, telefonul aduce o cameră selfie de 16 MP şi o cameră triplă în spate, cu senzor principal Sony IMX692 de 64 MP. I se alătură o cameră ultrawide de 8 MP şi un Macro de 2 MP. Filmează în 4K la 60 FPS, are bliţ dual LED, mod Pro, mod Dual Video, Portrait şi moduri AI, dar şi un mod Super Steady de stabilizare. Există şi un mod Night de captură, dar şi unul Pro Night, cu extra reglaje.
Gaming/Funcţii speciale
Ca software primim Android 11, cu realme UI 2.0 aplicat peste, pe care îl ştim deja de pe seria realme 8. realme ne oferă aici şi o funcţie specială care combina 5G şi Wi-Fi 6, pentru downloaduri "superluminice". Avem şi touch sampling rate de 360 Hz, lucru util pentru gameri. În plus, sistemul Vapour Cooling foloseşte oţel inoxidabil şi nu cupru. Avem şi HyperBoost 4.0, care alocă extra resurse jocurilor.
Impresii
realme GT 5G este un telefon de gaming şi un terminal super high midrange care în sfârşit aduce procesorul Snapdragon 888 maselor. E cel mai ieftin telefon cu acest CPU la bord, dintre cele ajunse în România. Ca stocare, RAM, procesor, viteza de încărcare, difuzoare stereo, conectivitate e cam maximul la nivel comercial acum la sub 2500 lei. Şi are şi un design bătăios pe măsură. Ne punem acum să conducem maşinuţa şi revenim cu review!