Motorola Edge 40 Pro: Cameră cu rezultate de apreciat la selfie, o stabilizare bună dar este per total la nivel de 2023?

2.313 ori
<b>Motorola Edge 40 Pro: Cameră cu rezultate de apreciat la selfie, o stabilizare bună dar este per total la nivel de 2023?</b>Camera lui Motorola Edge 40 Pro pare a se încadra în limitele unui setup de flagship de 2023, numai dacă ne uităm asupra detaliilor tehnice. De această dată Moto alege ruta sigură și nu se mai avântă la senzori de 200 megapixeli

Camera lui Motorola Edge 40 Pro pare a se încadra în limitele unui setup de flagship de 2023, numai dacă ne uităm asupra detaliilor tehnice. De această dată Moto alege ruta sigură și nu se mai avântă la senzori de 200 megapixeli, optând ca de această dată să pună la bătaie o cameră foto principală de 50 mpx, cea wide, cu deschidere f/1.8 a diafragmei, senzorul fiind de 1/1.55" și livrând OIS, PDAF și pixeli de 1 micron.

Video-review Motorola Edge 40 Pro, secțiunea Cameră

O urmează camera ultra-wide de 50 mpx (f/2.2, 114 grade, pixeli de 0.64 micron, autofocus, senzor de 1/2.76"), iar ultima cameră din setup este cea de 12 mpx telephoto ce livrează zoom optic 2x (senzor de 1/2.93", pixeli de 1.22 micron, f/1.6). O să avem captură până la 8K@30fps, sau 1080p la 960fps dacă vrei slo-motion. Avem și filmare 10-bit HDR10+, bliț dual-LED, HDR și desigur mod Pro.

Camera selfie are 60 mpx, care pare overkill prin numărul de megapixeli, senzor de 1/2.8", pixeli de 0.61 micron, deschidere f/2.2 și cu funcția HDR, respectiv filmare 4K chiar și la 60fps. Apropo, camera principală oferă și ceva numit Horizon Lock pentru a ține orizontul fix la filmare și atunci când rotim telefonul, iar nelipsit este Night, chiar și pentru filmare.

În privința fotografiilor, încep cu ce nu m-a satisfăcut, acel ceva fiind fotografiile de tip close-up care au o rată destul de mare de eșec, cu o focalizare defectuoasă în foarte multe dintre cazuri. În rest, numai de bine, iar în mod special îmi plac selfie-urile care aduc acuratețe și claritate în redarea chipului, fundal plăcut și o decupare foarte bună, aș zice chiar un efect de blur excelent. Impresionantă claritatea irișilor și textura podoabei capilare. 

Motorola Edge 40 Pro

Camera principală și cea wide sunt în tandem, adică nu avem diferențe de nuanțe de culoare, de apreciat. Am observat un HDR și un Dynamic Range foartebun în zonele care variază între puncte cu soare și umbră - iar asta vedem cel mai bine în grădina din jurul blocului, iar acele magnolii roz/mov sunt magnifice cu biserica din lemn în fundal. 

Motorola Edge 40 Pro

Telefonul sau mai bine zis camera, surprinde bine și arhitectura, clădirile și detaliile acestora. La zoom mai sunt ceva neajunsuri. Avem culori excelent redate (exemplu florile), iar dacă ești gurmand vei avea food photos apetisante. Mi se pare un telefon al extremelor de asemenea, fiind albăstrui și rece în zonele cu umbră, iar în zonele cu lumină, totul infuzat cu alb. Camerei îi place mult contrastul și nu umblă cu jumătăți de măsură, dar aș fi preferat o abordare mai temperată, mai spre iPhone. 

Văd aceste capturi similare cu cele realizate de OPPO Find X5 Pro, bunicele, dar rapid uitate într-un noian de flagship-uri apărute la început de an. Sunt şi ceva probleme cu roşul florilor capturate în grădina bisericii, prins prea intens. Cât despre fotografiile nocturne, clar nu vom fi dezamăgiți. Calitatea este la locul ei și putem fi siguri că nu vom pierde ocazia de a captura mediul înconjurător, fie că este vorba de clădiri sau poze în natura nocturnă. Senzorul telefonului poate capta suficientă lumină și atunci când ochiul uman practic este deja în orb.

Pe de altă parte, nu trebuie să forțați zoom-ul și nici captura ultra-wide în noapte. Ultra-wide poate fi okay doar dacă veți utiliza night mode. Văd foarte multe detalii ale balcoanelor deasupra farmaciei Catena care ori îmi erau ascunse la alte telefoane, ori am testat eu prea multe midrange-uri în ultima vreme. O capacitate foarte bună de a captura şi redă sursele de lumină în mod corect. 

Trecem la video acolo unde pe timp de zi vedem mai multe tonalități de verde, dar cumva balansul se schimbă prea rapid spre rece la panoramarea de la morișca mov. Nici zoom-ul nu face cinste telefonului, iar în alte clipuri vedem nuanțe foarte vii pe magnolii și steagul României. O problemă la video este microfonul care a prins un ecou neplăcut.

La fel ca și la foto, la video avem contraste, fie culori prea vibrante la lumină multă și culori calde, sau nuanțe albăstrui la umbră.  Văd detalii arhitecturale plăcute, un verde prea viu pe alocuri, la gardul de la Dâmboviţa spre exemplu şi un zoom cam prea brusc. Filmarea selfie e iar afectată de vânt, focalizarea pe chipul meu nu e deloc bună, dar se prind detalii din belşug în fundal.

Unghiul de filmare e generos. Testul de focalizare e trecut cu brio, alternând intre higrand şi Carul cu Bere.

Şi testele de stabilizare au ieşit bine, chiar şi fără mod stabilizare aplicat. Inclusiv Horizon Lock face o treabă bună, deşi la mişcări extreme apare blur-ul.

Cumva modul Steady dedicat nu mi-a plăcut la fel de mult ca filmarea 4K standard. Mişcarea e în frame-uri cumva. Filmarea nocturnă nu e rea, doar că sursele de lumnia sunt cam mari şi tenta e cam portocalie pe alocuri. Din păcate avem doar filmări Full HD nocturne, care nu fac cinste acestui flagship şi tind să cred că sunt filmate cu camera ultrawide, având în vedere unghiul larg al capturii. E mult zgomot pe margini. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202

Explorăm imprimantele HP la sediul din Pipera; Detalii despre modelele pentru 2023-2024

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×