Nokia X30 5G review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Introducere, Design, Display)

4.142 ori
<b>Nokia X30 5G review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>Ultimele telefoane Nokia, din epoca HMD Global au fost orice numai flatante nu. Nokia 9 Pureview a fost ultimul flagship şi a dezamăgit la capitolul cameră, în vreme ce telefoane din seria Nokia 6 şi Nokia 7 au avut autonomii modeste. Nokia 8.3 ce a mai

Introducere

Ultimele telefoane Nokia, din epoca HMD Global au fost orice numai flatante nu. Nokia 9 Pureview a fost ultimul flagship şi a dezamăgit la capitolul cameră, în vreme ce telefoane din seria Nokia 6 şi Nokia 7 au avut autonomii modeste. Nokia 8.3 ce a mai mişcat puţin acul şi dacă mă întrebaţi pe mine Nokia 7 Plus a fost ultimul handset Nokia care a depăşit aşteptările. Acum am putea să mai avem unul, cel puţin judecând după design.

Nokia X30 5G propune o abordare ecologică, nostalgică şi cu look plăcut. Este un telefon midrange tipic, cu procesor Snapdragon 695, ecran AMOLED de 6.43 inch şi o cameră duală în spate. Atenţie totuşi la acea cameră, care împrumută senzorul principal de la Samsung Galaxy S22, ceea ce nu e puţin lucru, chiar şi pe la 2000 lei. Are corp fabricat din plastic şi metal reciclat, tot reciclată e şi cutia din carton şi tot salvarea planetei e motivul pentru care nu primim încărcător în cutie.

Pe aceeas latură eco-friendly, HMD Global, compania care deţine brandul Nokia în zona smartphone, ne promite şi 3 ani de actualizări Android aici şi 3 ani de garanţie. Apropo, nu am mai văzut de ani buni logo-ul Android One la boot-ul telefonului. Ce e clar e că avem un telefon midrange, cu pretenţii la capitolul camera şi design şi cu un OS stock care va tenta ceva lume.

Dacă merită acei 2000 lei aflaţi în recenzie.

Design Nokia X30 5G

Prietenos cu mediul, cu mâinile tale

În sfârşit un telefon Nokia frumos! Şi nu doar arătos, ci şi prietenos cu mediul şi cu un tribut pentru Nokia-urile clasice. Nokia X30 5G măsoară 8 mm în talie şi cântăreşte 185 grame. Spatele său din plastic e în proporţie de 64.5% produs din plastic reciclat.

Video-review Nokia X30 5G, secțiunea Design

Modulul foto metalic şi rama metalică sunt realizate în proporţie de 100% din aluminiu, tot reciclat. În plus, tot pentru ecologie, HMD oferă 3 ani garanţie pentru acest produs. Avem sticlă în faţă, cu protecţie Gorilla Glass Victus, iar terminalul beneficiază de certificare IP67, pentru rezistenţa la apă şi praf. E un telefon bine construit, nu s-au făcut compromisuri, e chiar elegant, mai ales dacă mă uit la cameră.

Aduce cu două trepte de scară elegantă dintr-un parc industrial. Spatele are muchii uşor curbate, pentru a face priză mai uşoară, iar rama e plata, cu acelaşi scop. Nokia X30 e foarte comod de manevrat cu o singură mână. Aş zice muchiile ecranului au o grosime medie, iar butoanele laterale sunt comode şi puse la îndemână. Acest smartphone vine pe nuanţele Cloudy Blue (e un soi de gri care mă duce cu gândul la Nokia 3310 sau chiar vreun Communicator), dar există şi o versiune Ice White.

Îmi place să văd un telefon cu personalitate, comod şi bine construit. Numai de bine despre design. 

Display Nokia X30 5G

Foarte plăcut pentru vizionat seriale, jocuri

Nokia X30 5G adoptă un ecran mititel după standardele din ziua de azi, la 6.43 inch. E un AMOLED evident şi îmi amintesc că aceasta diagonală era super populară acum câţiva ani. Telefonul oferă suport pentru rezoluţia de 2400 x 1080 pixeli, are refresh rate de 90 Hz şi luminozitate de 700 nits.

Video-review Nokia X30 5G, secțiunea Display

Muchiile au grosime medie, dar nu pot spune că m-au deranjat. Am testat câteva episoade de Wednesday pe acest telefon, iar imaginea e crisp, clară, viu colorată, foarte plăcută. Se pot uita şi privitorii peste umăr, deoarece unghiurile sunt largi. Îmi plac nuanţele de verde aici, albul e pur, iar negru e adânc. Pixelii au aranjament Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 559 LUX, un rezultat care mă mulţumeşte.

Test Luminozitate ecran

  • 1.Huawei Pura 70 Pro1749 (LUX)
  • 2.Google Pixel 8 Pro1721 (LUX)
  • +
  • 181.Nokia X30 5G559 (LUX)
  • 182.Google Pixel XL558 (LUX)
  • 183.Apple iPhone 8558 (LUX)
  • 184.Xiaomi Mi Note 10 Lite558 (LUX)
  • 185.POCO M4 Pro558 (LUX)
  • 186.OnePlus 8557 (LUX)
  • 187.Xiaomi 12 Pro557 (LUX)
  • 188.Huawei Nova 9556 (LUX)
  • 189.POCO F4556 (LUX)

Mai ales că e surclasat OnePlus Nord 2T şi pe vivo V23 5G, dar e sub Nothing Phone (1) şi Honor 70.

Setările includ opţiuni de luminozitate, luminozitate adaptivă, balans de alb, cu reglaj de temperatura culorii cu slider, plus opţiuni legate de fonturi şi afişaj. Refresh rate-ul poate fi setat pe Adaptiv, ajungând la 90 Hz maxim, dar poate fi setat şi pe 60 Hz, pentru a economisi baterie. 

Nokia X20 şi Nokia 8.3 au stat mai prost la testele noastre, deci upgrade-ul e binevenit.

-3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
-50 de lei din preț pe Flip.ro dacă folosești cuponul: MBL50
  • 1234
Nokia X30 5G
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×