V-am prezentat deja un review pentru platformă Windows Phone 8, pe care am testat-o pe Samsung Ativ S, care de altfel e primul model de device WP8 anunțat. El a debutat la începutul toamnei, fiind prezentat oficial chiar înainte ca Nokia Lumia 920 și HTC 8X să fie anunțate. La noi a ajuns un prototip de Ativ S, astfel că unele mici defecte le-am pus pe seama faptului că nu e un device finalizat. Dacă sunteți interesați de preț, se pare că smartphone-ul ar urma să coste în jur de 450 de euro, cel puțin acest preț se aplică în restul Europei.
Samsung Ativ S pare la prima vedere înrudit cu Samsung Galaxy S III, cel puțin prin prisma designului și a formatului său. De remarcat și brandingul interesant pe care îl poartă terminalul, numele "Ativ" fiind de fapt "Vita" inversat, iar în ultima vreme denumirea latină pentru "viața" e tot mai folosită, atât pe PlayStation Vită, cât și tabletele ASUS Vivo Tab. în fine, revenind la designul lui Samsung Ativ S, acest model vine cu un capac al bateriei din "faux metal", dacă îl pot numi așa. Deși la prima vedere acesta pare fabricat din metal și chiar rămâne temperaturi scăzute exact ca metalul, e vorba aici despre un material plastic destul de rezistent.
Smartphone-ul este unul subțire, măsurând 8.7 mm în grosime, iar Ativ S cântărește și 135 de grame. Terminalul folosește un slot microSIM, care se afla împreună cu slotul microSD sub capacul bateriei. De remarcat și faptul că designul acestui model Samsung e mai puțin curbat decât la Galaxy S III, mai compact și mai atractiv decât al hitului cu Android. în plus, spre deosebire de S III, acest device nu este alunecos și stă foarte bine în mâna utilizatorului. Ne-a plăcut și acea zonă cromată din jurul ecranului, pentru un plus de eleganță și grila din spate jos în zona difuzorului.
în partea de sus și frontal avem difuzorul pentru convorbiri, senzorul de proximitate și cel de lumină ambientală. Tot în acea zonă se afla și camera de 1.9 megapixeli, pentru videoconvorbiri. Sub ecran se afla butonul Start, cel Back și cel de căutare, iar telefonul respecta cerințele WP8, sosind și cu buton fizic pentru cameră. Spatele lui Ativ S nu prezintă urme de amprente, chiar și după o utilizare intensivă și în cele din urmă menționăm și prezența unui microfon secundar în partea superioară.
Trecând la hardware, sub carcasa arătoasă a primului model Windows Phone 8 se afla un procesor dual core de 1.5 GHz, un Qualcomm MSM 8960 Snapdragon, cu GPU Adreno 225. Terminalul pune la dispoziție și un ecran Super AMOLED de 4.8 inch, cu rezoluție de 1280 x 720 pixeli și densitate de 306 ppi, plus protecție Gorilla Glass 2. Alte dotări includ 1 GB RAM, 16/32 GB memorie internă, conectivitate HSDPA la 42 Mbps, WiFi, Bluetooth 3.0, NFC și camera de 8 megapixeli cu autofocus, bliț LED, geotagging, stabilizator de imagine și captura video 1080p la 30 de fps.
Ativ S are și accelerometru, giroscop, busola digitală, GPS, Glonass, dar nu are radio FM. Ca baterie avem o unitate Li-Ion de 2300 mAh, care asigură cam o zi de funcționare normală. în ce privește playback-ul video, am constatat că ecranul Super AMOLED HD oferă nuanțe bune de negru, culori vii și bine săturate. Telefonul suportă playback 1080p Full HD, iar luminozitatea ecranului este bună, dar sub cea a lui Samsung Galaxy S III. Un avantaj al display-ului de pe Ativ S este reflectivitatea scăzută, astfel că terminalul se comporta bine în bătaia soarelui. Avem și unghiuri de vizualizare bune, după cum se vede în video review și pentru cei curioși ecranul este unul de tip Pentile Matrix.
Pe partea audio am fost din nou foarte încântați, de un bas bun, volum ridicat și claritate deosebită a difuzorului, dar și a căștilor. Aș îndrăzni să spun că acesta este unul dintre telefoanele cu volumul cel mai ridicat pe care le-am testat. Pe partea negativă, Windows Phone 8 nu aduce nici un fel de egalizator sau setare audio a playerului, ceea ce e un mare dezavantaj. O altă mică problemă este distorsionarea pe care o suferă sunetul la volum maxim, pe care nu cred că doriți să îl atingeți, fiind chiar prea ridicat.
Trecând la cameră, senzorul de 8 megapixeli este același cu cel de pe Galaxy S III, iar aici vă reamintim din nou că avem de-a face cu un prototip și nu un telefon finalizat deci defectele erau de așteptat. Spre exemplu, buton fizic al camerei nu se apasă mereu până la capăt și nu are mereu efect, handsetul încercând să focalizeze intens și nereușind să realizeze poză. Pun asta pe seama prototipului și bănuiesc că în versiunea finală butonul camerei va funcționa cum trebuie. Fotografiile și capturile video au o calitate rezonabilă și au iluminare bună, dar per total sunt sub cele realizate cu Galaxy S III.
Pentru zoom folosiți pinch to zoom la captură și remarc aici un volum scăzut de "zgomot" al fotografiilor. Captură video se realizează în format MP4 la 21 Mbps bitrate. Camera din Windows Phone 8 aduce și un sistem de Lenses, care implică o serie de filtre și aplicații specializate pe cameră, disponibile în interfața principală foto/video. Aveți mai jos și o mostră video și una foto mai sus pentru edificare.
Multitasking-ul se practică pe acest model exact ca pe Mango OS, adică țineți butonul Back apăsat și alegeți între aplicațiile pe care doriți să le accesați. Pentru a închide o aplicație va trebui să intrați în ea și apoi să dați Back, ceea ce nu prea mi se pare eficient. Internet Explorer 10 este foarte rapid și a obținut în testul Sunspider 0.9.1 un punctaj mai bun decât iPhone 5, chiar. E vorba de 800+ puncte față de cele 900+ ale lui iPhone 5, iar mai puțin înseamnă mai bun în acest test.
O veste bună este și faptul că nu mai depindeți de Zune pentru a transfera muzică și filme de pe PC pe telefon. L-am conectat pe Ativ S la PC și a fost identificat ca un drive extern, făcând interacțiunea cu acesta mai ușoară. în People Hub avem acum Rooms, în care grupați contactele de un anumit tip, fie că e vorba de rude sau colegi de muncă și împărtășiți cu ele un calendar, notițe și tot felul de informații. Calitatea convorbirilor de pe Ativ S este bună și anularea zgomotului de fond este excelentă.
Microsoft a integrat în experiența Windows Phone 8 VoIP sub formă de apelare normală. Astfel, chiar dacă nu vă aflați în aplicații precum Skype tot veți putea primi apeluri prin VoIP. Ativ S aduce și NFC și slot microSD ca plusuri față de terminalele Windows Phone 7. Primim și posibilitatea de a face transferuri Bluetooth și un voi de asistent vocal numit Tell Me și activat ținând apăsat butonul Start. El este net inferior lui Siri și Google Now, dar măcar poate deschide aplicații și găsi repere pe hartă... în alte țări decât România.
Aplicația Maps integrează tehnologie Nokia, dar din păcate nu dispune și de navigare turn by turn. în schimb puteți descărca hărți offline, un mare avantaj dacă vă aflați într-o zonă fără conectivitate prea bună. Samsung a inclus și două aplicații proprii pe acest terminal: Family Story și Mini Diary. Prima permite realizarea unui profil de familie, cu mesaje la comun, contacte, mailuri, liste de cumpărături, zile de naștere și altele, în vreme ce Mini Diary va memora cu localizare pe harta unde ați fost, ce ați făcut, suportând și înregistrare vocală, postări de tip text și altele.
Mai avem la dispoziție și un editor foto, cel deja clasic pentru telefoanele Samsung și Office a ajuns acum la versiunea 15.0, în varianta pentru mobil. Suita nu mai include One Note, care e acum aplicație separată. Ce se remarcă la Samsung Ativ S și de altfel la orice telefon WP8 este lipsa unui sistem clar de notificări, ele fiind semnalate doar în lockscreen, din păcate, în vreme ce SMS-urile, de exemplu apar partea superioară a ecranului sub formă de mic preview.
și acum iată și aspectele pro și contra pentru achiziționarea lui Samsung Ativ S.
Aspectele pro sunt următoarele:
- ecran AMOLED cu unghiuri bune de vizualizare, culori vii
- design atractiv, mai plăcut decât la Galaxy S III
- sistem de operare peste Windows Phone 7.5
- interfața atractivă în zona audio/video/cameră
- calitate bună a convorbirilor
- baterie rezonabilă
- volum excelent al difuzoarelor
- sistem interesant Lenses pentru cameră
și iată și aspecte negative:
- aplicații puține față de rivalii Android și iOS
- telefon dual core "flagship", cu rivali quad core
- fără radio FM
- sunet distorsionat la volum maxim
- fără egalizator audio
- fără opțiuni din lockscreen (shortcuts)
- fără un sistem real de notificări
- Tell Me inferior lui Siri/Google Now
- calitate foto&video discutabilă (promisiuni de înbunătațire pentru versiunea comercială)
Trăgând linie, pot spune că Samsung Ativ S primește nota 9.2 pentru design, 8 pentru hardware și 7 pentru OS și UI, pentru un total de 8.06 din 10. Le mulțumim celor de la Samsung pentru prototipul oferit în teste și așteptam acum și HTC 8X și Nokia Lumia 920, pentru a le compara cu primul device WP8.