Samsung Galaxy Z Fold 2 5G review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Introducere, Design, Display)

11.423 ori
<b>Samsung Galaxy Z Fold 2 5G review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>Telefoanele pliabile au avut un 2019 de foc, de fapt un botez în foc... şi pară. Aşa se întâmplă mereu cu pionierii, îşi asumă riscuri. Generaţia a doua vine pentru Samsung cu lecţia învăţată, iar succesorul lui Galaxy Fold ia ce e mai bun de la primul..

Introducere

Telefoanele pliabile au avut un 2019 de foc, de fapt un botez în foc... şi pară. Aşa se întâmplă mereu cu pionierii, îşi asumă riscuri. Generaţia a doua vine pentru Samsung cu lecţia învăţată, iar succesorul lui Galaxy Fold ia ce e mai bun de la primul model, dar şi inovaţiile lui Z Flip şi le combină pe un singur smartphone. Galaxy Z Fold 2 5G aduce un ecran extern mai mare, exact cum au cerut fanii, plus un ecran intern mai mare, dar şi noul strat UTG de la Z Flip pentru ecranul intern.

Vine pe nuanţa Mystic Bronze şi costă 9699 lei. A debutat pe 5 august, cu o prezentare sumară alături de Note 20, dar toate detaliile s-au revărsat asupra noastră că părul lui Rapunzel pe 1 septembrie la evenimentul Samsung Unpacked Part 2. Primim şi o balama nouă, cu un nou "capac", ceva mai mare, dar şi cu acei "perişori" la interior care curăţă impurităţile şi particulele. Am scăpat de bretonul inestetic de pe primul Fold, iar camerele selfie sunt decupate în ecran.

Un motiv în plus să fii atras de acest telefon e şi faptul că aduce cel mai puternic procesor Qualcomm de pe piaţă, Snapdragon 865+. Toate acestea fiind spuse şi având în minte mereu faptul că acest telefon invocă printr-o placă Ouija nevăzută spiritul lui Nokia Communicator, purcedem spre un review după 4 zile intense de utilizare.

Design Samsung Galaxy Z Fold 2

Mai rafinat, mai comod, cu o balama evoluată

Samsung Galaxy Z fold 2 5G împrumuta elemente de design şi mecanisme şi de la Galaxy Fold (formatul general), dar şi de la Galaxy Z Flip (perişorii pentru curăţarea balamalei şi sticla UTG). Încă de la primul contact se vede că acest telefon pliabil este mai greu decât Galaxy Fold, lucru confirmat şi pe hârtie, astfel că noul pliabil cântăreşte 282 de grame, cu 20 peste predecesor.

Video-review Samsung Galaxy Z Fold 2 5G, secțiunea Design

Măsoară 6.9 mm deschis şi 16.8 mm închis. Vine cu sticlă la exterior, o rama din aluminiu, iar la interior ecranul oferă un combo de UTG + protecţie din plastic aplicat din fabrică (si ecranul exterior are așa ceva). Disponibil pe Mystic Bronze, Mystic Black şi varianta de lux Thom Browne, acest pliabil invoca amintirea unui Nokia Communicator. Se pliază şi depliază foarte uşor şi nu mai avem acea senzaţie de rigiditate şi fragilitate pe care o resimţeam uneori la Galaxy Fold. Muchiile sunt acum mai înguste pentru ecranul pliabil şi am scăpat şi de breton.

Camerele selfie sunt integrate sub formă de orificii direct în ecran. Aş menţiona şi faptul că acum nu mai avem un singur unghi de deschidere/pliere al telefonului, cel de 90 de grade de la Galaxy Fold. Între 75 şi 115 grade telefonul va rămâne deschis exact în poziţia în care dorim noi. Pentru cei care se întreabă, da, pliul încă se vede şi se simte pe mijlocul ecranului, dar mai degrabă pe fundal alb e vizibil. Strică cu ceva experienţă sau o încurca? Aş zice că nu.

Mai degrabă e deranjant că avem dungi negre pe ecran la vizionarea video (sus/jos), şi acel orificiu din ecran în imagine, dar despre asta vorbim la capitolul Display. Avem şi un mecanism CAM pentru balama şi o serie de perişori la interior care curăţă impurităţile, praful şi alte particule. Am înţeles că mecanismul ar fi chiar mai mic decât la Galaxy Z Flip, care l-a inaugurat. Capacul balamalei mi se pare mai proeminent şi e primul lucru pe care îl remarci la telefon.

În acelaşi timp toate "încrengăturile" balamalei au fost mai bine deghizate şi ascunse în design, pentru un plus de elegantă. Construcţia este solidă şi dacă eraţi curioşi, tot nu avem certificare IP68. Mi se pare şi că Galaxy Z Fold 2 5G se închide mai bine decât Galaxy Fold, chiar dacă tot lăsa un pic de spaţiu între cele două segmente atunci când este pliat. 

În continuare aşteptăm o protecţie a suprafeței display-ului mai eficientă, deoarece folia din plastic a ecranului de la interior atrage o grămadă de amprente şi grăsime şi a trebuit să o şterg mereu. E şi destul de uşor de zgâriat.

Simţim câteva upgrade-uri de design binevenite după Galaxy Fold, care fac telefonul mai comod şi plăcut de utilizat. Nu îi neglijaţi totuşi greutatea ridicată. Personal mă bucur că am putut să îl mânuiesc foarte uşor şi cu o mână şi cu două şi nu mi s-a părut alunecos.

Display Samsung Galaxy Z Fold 2

Fără breton, cu refresh rate mai mare, muchii mai înguste

Samsung Galaxy Z Fold 2 aduce upgrade-uri pentru ambele ecrane de la bord: cel extern, Cover Display, dar şi cel intern, pliabil. Cel interior are acum diagonală de 7.6 inch, cu panou Dynamic AMOLED şi vine cu rezoluţie de 2208 x 1768 pixeli. Oferă şi suport HDR10+, dar şi refresh rate de 120 Hz. Nu e un refresh rate clasic, ci unul Adaptiv, adică se va adapta la aplicaţia afişată pe ecran şi va regla numărul de reîmprospătări de ecran pe secundă. Există şi opţiunea de refresh rate de 60 Hz.

Video-review Samsung Galaxy Z Fold 2, secțiunea Display

Apoi avem ecranul exterior, Cover Display, şi el crescând la diagonală de 6.23 inch, faţă de predecesorul Galaxy Fold care avea doar un ecran de 4.6 inch. Rezoluţia este de 2260 x 816 pixeli. Să trecem şi la experienţa de vizualizare. Poţi vedea filme şi juca jocuri pe ecranul extern, dar ar fi păcat să risipeşti potenţialul ecranului interior.

Acesta e pliabil şi are o cută/pliu pe mijloc, dar se vede doar pe fundal alb şi nu mi se pare că deranjează privirea. Ce deranjează totuşi e că avem bare negre sus şi jos la vizionare video şi mai este şi orificiul camerei selfie în ecran care te distrage. Samsung ar fi trebuit să o integreze mai sus încât să intre în acel spaţiu cu barele negre. În acest mi se pare că avem un panou luminos, cu o gamă foarte largă de culori, negru perfect adânc şi a rămas lizibil şi în bătaia soarelui.

Test Luminozitate ecran

  • 1.Huawei Pura 70 Pro1749 (LUX)
  • 2.Google Pixel 8 Pro1721 (LUX)
  • +
  • 192.Samsung Galaxy Z Fold 2552 (LUX)
  • 193.Xiaomi Mi 5550 (LUX)
  • 194.Xiaomi Mi Note 10550 (LUX)
  • 195.ASUS ZenFone 3 (ZE520KL)547 (LUX)
  • 196.Samsung Galaxy S6 Edge+546 (LUX)
  • 197.Motorola One Zoom546 (LUX)
  • 198.realme C55543 (LUX)
  • 199.Apple iPhone XR542 (LUX)
  • 200.Apple iPhone 11542 (LUX)

Test Luminozitate ecran (secundar/înfășurat)

  • 1.OnePlus Open1000 (LUX)
  • 2.Honor Magic V2933 (LUX)
  • 3.Motorola RAZR 40 Ultra887 (LUX)
  • 4.Samsung Galaxy Z Fold5876 (LUX)
  • 5.Huawei Mate X3758 (LUX)
  • 6.Samsung Galaxy Z Flip5714 (LUX)
  • 7.OPPO Find N 5G646 (LUX)
  • 8.Samsung Galaxy Z Fold4564 (LUX)
  • 9.Samsung Galaxy Z Fold 2550 (LUX)
  • 10.Samsung Galaxy Z Fold 3467 (LUX)
  • 11.Samsung Galaxy Z Flip4250 (LUX)

Unghiurile de vizualizare sunt largi şi experienţa a fost plăcută. Aş menţiona că ecranul interior tinde să se cam murdărească cu pete de grăsime, amprente, pe acea folie din plastic, cea protectoare. Sub ea se află sticla UTG pentru extra rigiditate şi soliditate, că la Galaxy Z Flip. Şi ecranul extern are o folie din plastic aplicată din fabrică şi fiind foarte lung vei da crop/zoom să vezi un video YouTube full screen. Am făcut şi teste cu luxmetrul şi am ajuns la 552 LUX la ecranul interior pliabil şi 550 LUX la cel exterior.

Am depăşit cu aceste valori seria Galaxy S20, pe primul Fold (avea doar 404 LUX), dar şi pe Huawei Mate XS şi Z Flip. Suntem sub iPhone 11 Pro Max ca luminozitate dacă vreţi musai una lt reper şi sub Galaxy Note 10+. Setările sunt foarte generoase, precum cele legate de luminozitate, luminozitate adaptivă, reglajul de refresh rate (120 Hz/ 60 Hz), filtrul de lumină albastră, dar şi un Screen Mode. Acesta se poate regla pe Viu său Natural şi avem şi reglaje de balans de alb (slider de la cald la rece) şi 3 slidere R, G şi B.

Mai puţim umbla şi la mărimea de font şi stilul fontului şi avem şi un Easy Mode. Aş zice upgrade pe toată linia la ecrane faţă de Galaxy Fold 1, mai ales că am scăpat şi de breton, avem refresh rate mai mare, muchii mai înguste, diagonale mai mari şi luminozitate crescută. Totuşi acele bare negre şi poziţia decupajului selfie pot fi considerate neajunsuri. Ar fi şi folia din plastic pe care trebuie să ai mare grijă să nu o zgârii, cea de la interior. Plierea e fluidă, firească, nu e nimic rigid sau crispat sau fragil, cum simțeam la Galaxy Fold. 

-3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
-50 de lei din preț pe Flip.ro dacă folosești cuponul: MBL50
  • 1234
Samsung Galaxy Z Fold 29,0510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×