vivo X80 Pro,review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Introducere, Design, Display)

3.173 ori
<b>vivo X80 Pro,review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>Vara trecută ne-o petreceam cu vivo X60 Pro, telefonul oficial al EURO 2020, care ne surprindea plăcut cu al său gimbal şi cu optică Zeiss. Între timp a apărut şi X70 Pro, care nu a ajuns în Europa, dar vivo X80 Pro nu a ratat oportunitatea de a intra

Introducere

Vara trecută ne-o petreceam cu vivo X60 Pro, telefonul oficial al EURO 2020, care ne surprindea plăcut cu al său gimbal şi cu optică Zeiss. Între timp a apărut şi X70 Pro, care nu a ajuns în Europa, dar vivo X80 Pro nu a ratat oportunitatea de a intra la categoria grea... cea mai grea, a cameraphone-urilor. 

Vorbim aici despre un telefon care întruneşte cerinţele pentru a fi flagship (Snapdragon 8 Gen 1, ecran AMOLED LTPO şi baterie cu încărcare la 80W), dar şi cameraphone, cu o sumedenie de senzori de top, lentile Zeiss şi gimbal pentru stabilizare. Avem de-a face aici un telefon care ne-a fost prezentat la Berlin, pe 15 iunie 2022, într-un mod spectaculos. Am văzut actori cu scenete stil "La La Land", am fost la un planetarium şi am apucat să vedem realizările optice Zeiss şi să discutăm cu oamenii de la Zeiss.

vivo X80 PRO

Parteneriatul dintre vivo şi Zeiss e mai solid ca oricând, iar nemţii vin cu lentile, cu know how, cu tehnologie şi cu acele filtre ce imita look-ul pozelor realizate cu lentilele sale legendare (Biotar, Planar, Distagon şi altele). Contribuie şi cu Zeiss T Star, acea peliculă aplicată pe lentile pentru a elimina ghosting-ul şi reflexiile nedorite. vivo X80 Pro are şi un gimbal fabulos, care îţi permite să filmezi rotind telefonul la 360 de grade, iar imaginea rămâne fixată pe axa orizontală.

Toate acestea într-un corp cu personalitate, cu modul foto uriaş, ecran cu muchii curbate, certificare IP68. Produsul costă 5499 lei şi e gata să se ia la trântă cu alde Samsung Galaxy S22 Ultra şi Xiaomi 12S Ultra, dar şi Honor Magic 4 Pro. Să vedem ce a ieşit. 

Design Vivo X80 Pro

Construcţie solidă, manevrabilitate mixtă

vivo X80 Pro este un telefon masiv, greu, bine construit. "Trage la cântar" mai mult în partea de sus, unde se afla modulul camerei, asta clar. Măsoară 9.1 mm în talie şi cântăreşte 215 grame. Vine cu certificare IP68, rezistând la apă şi praf fără probleme... doar să nu fie apă sărată.

Video-review vivo X80 Pro, secțiunea Design

Vine pe negru, albastru sau portocaliu şi noi avem versiunea neagră, care pare mata, până o priveşti din anumite unghiuri sub lumina şi remarci o infuzie de "sclipici" neaşteptată. X80 Pro are sticlă curbate pe lături în faţă, parcă nu aşa curbată că alte flagshipuri reprezentative din 2022. În spate avem sticlă, ceramică sau piele ecologică în funcţie de versiunea de culoare aleasă. Versiunea noastră are sticlă, iar rama este fabricată din aluminiu.

Spatele e clar asimetric, în special dacă te uiţi la amplasarea senzorilor foto. În special cel periscopic telephoto fac enota discordanţă, fiind desprins din cercul cu care ne-au tot învăţat Pureview-uri, Lumia-uri, Huawei Mate-uri şi altele de gen. Modulul de cameră e generos, are personalitate şi e acoperit cu sticlă lucioasă. O poţi folosi ca oglinda pentru a face selfie-uri cu camera principală, dacă ţii morţiş. 

Handsetul are butoane comode şi amplasate la îndemână, dar aş menţiona şi că e lung şi lat, deci utilizarea cu o singură mână cam sare din schema. E chiar mai lung decât un Galaxy S22 Ultra, dar e bine asamblat, solid. Îl găsesc semi-manevrabil, aproape alunecos, iar spatele nu prea atrage amprente.

Avem şi o husă la pachet care mai egalizează grosimea spatelui, cu discrepanţe până acum între zona camerei şi zona de jos. Creşte şi aderenta. Atenţie şi la zona de plastic de sus, acolo unde se afla antenele şi inscripţia "Professional Photography". Ai cred că e metal la prima vedere, dar nişte uzură după o lună de utilizare te va contrazice. 

Display Vivo X80 Pro

Netflix îl iubeşte, nu şi soarele...

vivo X80 Pro are un ecran curbat pe lateral AMOLED LTPO3. Am mai văzut LTPO şi LTPO2 până acum, dar X80 Pro a adus premiera lui LTPO3, ce e drept fără a clarifica ce e în plus acum. LTPO înseamnă posibilitatea de a trece între 120 Hz şi 1 Hz pentru a economisi baterie. Panoul măsoară 6.78 inch, are rezoluţie de 3200 x 1440 pixeli, refresh rate de 120 Hz şi suport HDR10+. Luminozitatea ajunge până la 1500 nits, cel puţin pe hârtie.

Video-review vivo X80 Pro, secțiunea Display

Afişează 1 miliard de culori, are raport corp-ecran de 89.9%, deci muchii foarte înguste. Muchiile sunt înguste şi curbate, dar fără a deveni prea gri din unghiuri laterale. Decupajul bulina din ecran pentru camera selfie nu e nici prea mare, dar nici prea mic. Avem parte şi de touch sampling rate de 300 Hz pentru gameri, iar panoul 10 bit afişează culori bogate, cu o gamă largă. Există şi o protecţie din plastic aplicată pe ecran încă din fabrică.

Cum stăm cu experienţa de vizualizare? E un ecran luminos, clar, viu colorat şi plăcut privirii, cu o paletă generoasă de culori. Are negru adânc, contrast OK, în afară momentelor când m-am plimbat în plin soare de iunie în Berlin. Acolo abia vedeam opţiunile din interfaţa camerei, oricât m-am jucat cu opţiunile speciale ale ecranului. Unghiurile de vizualizare sunt largi.

Test Luminozitate ecran

  • 1.Huawei Pura 70 Pro1749 (LUX)
  • 2.Google Pixel 8 Pro1721 (LUX)
  • +
  • 285.Vivo X80 Pro474 (LUX)
  • 286.Sony Xperia XA1472 (LUX)
  • 287.Xiaomi Mi A1472 (LUX)
  • 288.Motorola Moto G7 Plus472 (LUX)
  • 289.Sony Xperia 1472 (LUX)
  • 290.Samsung Galaxy A20e472 (LUX)
  • 291.Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G472 (LUX)
  • 292.Samsung Galaxy A53472 (LUX)
  • 293.Allview X2 Soul Pro471 (LUX)

Pixelii au aranjament Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am atins 474 LUX. Nu e o valoare rea deloc, dar mă aşteptam la mai mult văzând alte flagship-uri din 2022. Galaxy S22+ s-a dus la aproape dublu! Xiaomi 12 Pro are 557 LUX, OPPO Find X5 PRo 651 LUX, OnePlus 10 Pro 605 LUX şi până şi vivo X60 Pro e peşte. Depăşim totuşi Samsung Galaxy S21 FE 5G, dar şi pe Xperia 1 III. 

Setări... avem gârlă! E vorba despre luminozitate, luminozitate adaptivă, Eye Protection, Dark Theme. Avem şi reglaje de culori: Standard, Pro, Bright, dar şi un slider pentru a regla temperatura culorii. Găsim şi opţiuni pentru fonturi (stil, mărime), dar şi mărime pentru afişaj. Putem seta şi rezoluţia pe Full HD sau 2K, iar refresh rate-ul se poate seta pe 60 sau 120 Hz. Avem şi Smart Switch în această secţiune, care se adaptează automat la situaţie, aplicaţie.

Există şi Visual Enhance, care optimizează culorile şi contrastul la playback video. Avem şi scalare a aplicaţiilor la nivel vizual. Ecran mulţumitor, dar nu la soare de vară. 

-3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
-50 de lei din preț pe Flip.ro dacă folosești cuponul: MBL50
  • 123
Vivo X80 Pro
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×