Cum e Huawei la ea acasă, China văzută din interior; Perspective, obstacole și tehnologie ce se transferă greu în Europa

2.461 ori
<b>Cum e Huawei la ea acasă, China văzută din interior; Perspective, obstacole și tehnologie ce se transferă greu în Europa</b>Shenzhen este un oraș care în 1953 a fost un mic sat pescăresc și care în mai puțin de 50 de ani a devenit unul dintre cele mai puternice centre economice și tehnologice din Asia și nu numai. Este situat lângă granița cu Hong Kong și arată ca un Lego..

Cu gândul la zborul neverosimil de lung, dar și la experiența indedită ce mă așteaptă în China, am pornit din Centrul Vechi spre aeroportul Henri Coandă din București. Am fost primul care a ajuns acolo, iar încet cu încet au venit și ceilalți redactori/ jurnaliști/ bloggeri, inclusiv staff-ul Huawei. Ne-am organizat, am făcut checkin-ul, am urcat în avion și am decolat spre Istanbul în prima fază. Am ajuns la Noul Aeroport inaugurat recent și am decolat cu un altul spre Guangzhou. A fost un zbor de aproximativ 10 ore.

Shenzhen - capitala Huawei

Am ajuns în Guangzhou. După ce am trecut prin vamă, am fost duși cu autocarul spre Shenzhen, drum ce a durat aproximativ 2 ore. A fost prima mea experiență din China, iar cel mai impresionant aspect a fost imensitatea orașelor.

Shenzhen
Shenzhen - capitala Huawei

Shenzhen este un oraș care în 1953 a fost un mic sat pescăresc și care în mai puțin de 50 de ani a devenit unul dintre cele mai puternice centre economice și tehnologice din Asia și nu numai. Este situat lângă granița cu Hong Kong și arată ca un Lego asamblat cu migală și gust, cu clădiri ultra-moderne și mai ales înalte.

După ce ne-am acomodat la hotel, am mers să luăm cina. A fost prima dată când am mâncat mâncare tradițională chinezească la masa rotundă - rotativă, iar experiența a fost una plăcută și interesantă. Unul dintre angajații Huawei mi-a explicat că modul în care se servește masa, reflectă cultura de comunitate, adică înainte să o rotești, trebuie să ai grijă ca altcineva să termine de luat mâncarea. Practic e vorba de altruism.

Primul nostru contact cu o facilitate Huawei a fost chiar la centrul lor din Shenzhen. Acolo ne-au invitat la un showroom unde ne-au prezentat toate tehnologiile principale dezvoltate in-house.

Galileo Showroom

Galileo Showroom
Galileo Showroom Huawei

În acest showroom ne-au fost prezentate use case-urile tehnologiei 5G precum utilitatea acestora pentru dispozitivele pe care le folosim de zi cu zi, dar și avantajele pe care le poate oferi industriilor de producție, transport și așa mai departe. Mai mult, ne-au arătat și care sunt planurile de integrarea a antenelor 5G în orașe, astfel încât să fie cât mai camuflate - problemă serioasă, deoarece densitatea antenelor 5G va fi foarte mare și ar fi neplăcut să le vedem la tot pasul.

Stalp antena 5G iluminare stradala
Antenă 5G camuflată de un stâlp de iluminat public

Una dintre variantele de a camufla cat mai bine aceste antene este ca ea sa fie in acelasi timp si un stalp de iluminare (vezi foto de mai sus) sau semafor. Pe de alta parte, cand am vizitat campusul R&D am putut observa antene 5G camuflate de crengile unui copac - lucru ce mă intrigă totuși.

Diferenţa de radiaţii este una uriaşă, în sens bun, adică de la 0.1-0.5 mW/m² (telefon) la 50-100 mW/m² (cuptor cu microunde)
Comparație între radiaţiile electromagnetice emise de diferite dispozitive

Mai departe am trecut la un subiect mai delicat și anume gradul de radiații pe care le poate emite o conexiune 5G. Conform prezentatorului, o staţie de bază 5G emite aceeași cantitate de radiaţii electromagnetice ca una 4G (0.1-0.5 mW/m²), iar comparativ cu un simplu încălzitor de microunde, diferenţa de radiaţii este una uriaşă, în sens bun, adică de la 0.1-0.5 mW/m² (telefon) la 50-100 mW/m² (cuptor cu microunde).

La sfârşitul filmării de mai sus puteţi observa testarea nivelului de radiaţii care are loc în timpul utilizării conexiunii 5G la nivel de telefon, iar rezultatul a fost practic cea mai mică valoarea pe care o poate înregistra echipamentul.

Am avut de asemenea ocazia să filmăm și diferența de viteză dintre un Huawei Mate 20X cu 4G și unul cu 5G (cel din dreapta), iată diferența dintre cele două tipuri de conexiuni:

Spre finalul turului un coleg a avut ocazia sa deseneze ceva pe o tablet ca pe urmă desenul/ textul, să fie printat via laser, de către roboți, pe un card din metal. Prezentatorul ne-a subliniat faptul că în acest proces comunicarea dintre echipamente se face prin 5G. Iată si filmarea:

După această prezentare am fost invitați să luăm prânzul într-o clădire în care lucrau angajații Huawei. Mâncarea a fost tradițional chinezească și nu a fost mai prejos de cea consumată la primire, în restaurant! După masă ne-am pregătit pentru o întâlnire la masa rotundă cu reprezentantul de comunicare al Huawei, Joe Kelly.

Joe Kelly
Joe Kelly, lider global de comunicații corporative la Huawei

Discuția cu Joe a fost una deschisă, iar cel mai important detaliu pe care ni l-a subliniat, a fost faptul că Huawei e practic interzisă în Europa. Continuând pe aceeași idee, ne-a prezentat și informații despre costul construcției infrastructurii 5G pe „Bătrânul Continent”, iar acestea s-ar ridica la nu mai puțin de 62 miliarde de dolari, neluând în calcul timpul pierdut cu tărăgănările politice și birocratice. Securitatea cibernetică este mai importantă decât cifra de afaceri pentru Huawei - a conchis la final șeful departamentului de comunicare Joe Kelly.

Vă reamintesc că am publicat săptămâna aceasta și un interviu cu doamna Catherine Chan, vice-președinte Huawei, pe care îl puteți parcurge aici.

Universitatea Huawei și registrul acțiunilor

După întâlnirea cu Joe Kelly, am fost invitați să vizităm Universitatea Huawei, mai exact arhivele de acțiuni ale angajaților. Jiang Xisheng, secretarul șef BOD (Board of Directors) al Huawei ne-a explicat structura și regulile acționariatului companiei. Un aspect foarte interesant este acela că CEO-ul Huawei, Ren Zhengfei deține doar 1.42% din acțiunile companiei, cât timp 98.58% este distribuit angajatiilor săi.

Jiang Xisheng, BOD Chief Secretary
Jiang Xisheng, BOD Chief Secretary

Puteam scrie un întreg articol despre acest aspect și consider că această strategie este una dintre motivele pentru care Huawei poate să investească masiv și pe termen lung, neavând presiunilea investitoriilor de la bursă sau a acționarialtului ca în cazul altor companii occidentale precum Apple, Facebook și așa mai departe. De notat faptul că dacă nu ești angajat Huawei nu ai dreptul să achiziționezi acțiuni iar dacă ești angajat și dorești să pleci de la companie, ești obligat să îți vinzi acțiunile înapoi companiei.

Dongguan - motorul producției

În timp ce ziua precedentă am avut ocazia să vorbim mai mult despre produsele deja existente și despre situația Huawei în relație cu Statele Unite și România, acum a fost timpul să vizităm și fabrica în care compania chineză își produce cele mai noi dispozitive.

Huawei
Mobilissimo, adică eu, Zoltán, al doilea din dreapta, în rândul din față (cel cu barbă)

Din nefericire nu am fost lăsați să facem fotografii sau înregistrări video în interiorul fabricii. Ne-am îmbrăcât în costumele care trebuie purtate obligatoriu și a început apoi turul liniei de producție.

Am putut vedea procesul fabricării unui telefon Huawei iar interesant a fost că pe o linie de producție abia dacă au fost vreo 15 angajați ce lucrau efectiv, față de 80 - 100 în 2013. O astfel de linie de producție are o lungime de aproximativ 120 de metri. În paranteză fie spus, această tehnologizare poate constitui o problemă gravă în viitor și poate duce la șomaj în masă și asta nu doar în China..

Huawei Ox Horn Campus

După ce am vizitat fabrica, cei de la Huawei ne-au invitat să vizităm un campus cu adevărat interesant, unde toate clădirile sunt replici ale celor din Europa. Aceste este un campus de Research & Development și trebuie să vă zic că este impresionant cât de bine au putut recreea clădirile istorice din Europa.

Am luat masa la cantina angajaților după care am făcut un mic tur cu trenul care parcurge tot campusul. Referitor la camuflarea antenelor 5G, am observat una deghizată într-un copac, după cum puteți observa mai jos:

Antena 5G Huawei

Ziua următoare aveam să plecăm cu avionul spre Shanghai, dar înainte de asta am avut ocazia să căutăm și să cumpărăm niște electronice dintr-un mall în care se vindeau doar astfel de produse. Din păcate nu am găsit nimic ce să mă fi interesat deosebit și m-am mulțumit cu privitul. Interesant totuși făptul că erau mulți roboți AI.

Zbor in China

După o întârziere a zborului, în sfârșit am ajuns și în Shanghai și am așteptat cu nerăbdare activitățile din ziua următoare. Am avut ocazia să vizităm Shanghai Tower, cel mai înalt turn din oraș (632m) și să admirăm o priveliște cu totul deosebită a orașului, cu toate luminile aprinse.

Shanghai

Shanghai

Aș vrea să precizez că Shanghai este cel mai mare oraș și centru economic din China. Dacă am considerat Shenzhen ca fiind un oraș mare, Shanghai este de-a dreptul un gigant, cu o populație de nu mai puțin de 24.2 de milioane de locuitori (cifră din 2018). Practic are o populație mai mare decât cea a României și Moldovei împreună.

Shanghai

Primul nostru obiectiv Huawei de vizitat în Shanghai a fost centrul lor de testare a telecomunicațiilor și testări automate de software. Ne-au prezentat procesul de testare al semnalului 5G și am văzut o mulțime de telefoane folosite simultan, remote, de către dezvoltatori de software.

La scurt timp după, am purces la vizitarea centrului lor de R&D din Shanghai care de altfel este și cea mai lungă clădire din oraș. Interesant e faptul că acolo e mândrie mai mare să ai o clădire mare pe orizontală decât pe verticală!

Huawei

Din păcate nu am fost lăsați să facem fotografii decât din anumite locații, dar aș dori să va împărtășesc câteva aspecte remarcabile. Huawei este al 5-lea cel mai mare investitor de lume în Research & Development, dispune de 4500 de ingineri și are în total 6 centre de R&D. Din aceste date ne putem da seama și că Huawei are în plan să fie lider de piață pe termen lung și să fie una dintre firmele de top în domeniul inovării. Tot aici aș puncta faptul că firma chineză a început să investească în tehnologia 5G de nu mai puțin de 10 ani.

Tot în aceeași clădire am fost invitați să testăm cloud gaming, live streaming și alte activități interesante care s-au folosit de conexiunea 5G. Remarcabilă a fost fluiditatea cu care au funcționat toate aceste activități, nu am observat nici măcar urmă de lag.

Iată și un calup 3 clipuri înregistrate la fața locului, să vă puteți face o idee despre ceea ce am scris mai devreme (în cel VR mă puteți vedea pe mine):

Seara am avut ocazia să mergem cu barca pe râul Huangpu, cel care separă Shanghai-ul în două și m-am bucurat de o priveliște extraordinară de-a lungul excursiei.

Următoarea zi a fost dedicată vizitării vechii capitale Nanjing. Cu o zi înainte să plecăm la aeroport pentru zborul spre București, ne-am făcut datoria de cetățeni și am fost să votăm la turul 2 de prezidențiale (foto jos cu CI-urile cu ștampila Votat în mână). 

Huawei

Concluzie

Consider că după această deplasare mi s-a confirmat ceea simțeam deja de la o vreme, adică faptul că “Made in China” înseamnă deja mult mai mult decăt "chinezărie" și că Asia începe să dea tonul la tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. S-a discutat mult despre situația Huawei în SUA și Europa și consider că este un subiect care are multe argumente pro și contra Huawei, dar un lucru este sigur, dacă Huawei va fi interzisă într-o țară anume, piața va deveni mai puțin competitivă iar asta se va resimți cel mai mult în buzunarul omului de rând. Acest aspect și faptul că putem râmâne în urmă tehnologic la nivel european, trebuie să ne determine să găsim soluții acceptabile, rapid.

Închei prin a vă spune că datoria mea nu este să ofer soluții pentru această situație, dar expunând ceea ce Huawei poate oferi și prezentând experianța trăită în China, vă pot face și vouă o idee despre ceea ce înseamă tehnologie de ultimă oră, sperând bineînțeles ca România să ajungă la un astfel de nivel într-un moment dat. Când? Râmâne de văzut...

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×