Azi s-a jucat viitorul 5G-ul în România într-o dezbatere publică de 5 ore; Iată ce am aflat din discuţiile autorităţilor, furnizorilor, experţilor

4.654 ori
<b>Azi s-a jucat viitorul 5G-ul în România într-o dezbatere publică de 5 ore; Iată ce am aflat din discuţiile autorităţilor, furnizorilor, experţilor</b>Astăzi, pe 24 august s-a ţinut dezbaterea publică a proiectului de lege privind tehnologia 5G, cel apărut pe 4 august. La dezbatere au participat reprezentanţi oficiali de stat, reprezentanţi ai furnizorilor de echipamente 5G şi jurnalişti. Dezbaterea a..

Astăzi, pe 24 august s-a ţinut dezbaterea publică a proiectului de lege privind tehnologia 5G, cel apărut pe 4 august. La dezbatere au participat reprezentanţi oficiali de stat, reprezentanţi ai furnizorilor de echipamente 5G şi jurnalişti. Dezbaterea a fost una legată de modul în care a fost redactat proiectul de lege, despre viitoarea sa formă, despre amendamentele posibile, cum ne aliniem cu alte ţări din UE şi cum va proceda România cu implementarea 5G.

La dezbatere au participat peste 130 de persoane, iar pe ordinea de zi au fost 2 puncte: prezentarea proiectului de act normativ şi prezentarea şi discutarea observaţiilor şi propunerilor referitoare la proiectul de act normativ. Huawei a fost reprezentată de către CEO-ul din România, George Zhang, dar şi de avocatul Huawei, Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti. A participat şi deputatul PNL Pavel Popescu, alături de medici, ingineri, avocaţi şi jurnalişti.

Discuţia a durat 5 ore în total şi a fost mai dezvoltată şi detaliată decât ne aşteptam. S-a discutat pe teme precum cererea de a nu aplica retroactiv legea pe considerente tehnice şi economice. În plus s-a solicitat un studiu de impact tehnologic, cu privire la implementarea 5G. S-a discutat mult şi despre tema sănătăţii şi a modului în care este influenţată de 5G, cu dorinţa de realizare a unui studiu pe această temă. Cuvântul "studiu" a fost menţionat des şi e nevoie de aşa ceva dacă doreşti să înţelegi efectele unei legi atât de importante pentru viitorul tehnologic al ţării. Studii medicale, economice, pe piața muncii, industriale + altele. 

Este nevoie şi de o comisie de securitate cibernetică, punct asupra căruia au fost de acord şi părţile prezente la dezbatere şi autorităţile. S-a amintit şi că lipsa concurenţei în rândul companiilor care furnizează tehnologie 5G poate fi echivalată cu creşterea preţurilor şi scăderea calităţii serviciilor. De remarcat şi că proiectul de lege, în formă pe care o ştim de pe 4 august este vag, lipsit de referinţe la tehnologie şi la reglementări europene.

Sunt şanse şi că orice am decide noi aici să vină alte reglementări UE care să schimbe total peisajul. Până spre finalul celor 5 ore părea tot mai clar că proiectul de lege este disproporțional cu importanţa pe care o poartă. Cei de la Ministerul Comunicaţiilor au comunicat că vor exista totuşi amendamente ulterioare.

Marian Murguleţ, Secretar de Stat pentru Tehnologia Informaţiei la nivelul întregii Administraţii Publice Centrale, CIO Guvernamental a subliniat că legislaţia ţine cont de bunele practici la nivel internaţional. A amintit şi de parteneriatul strategic cu SUA În domeniul militar, care inevitabil are efecte asupra implementării 5G.

A mai vorbit şi Corneliu Comănescu, director general adjunct şi MTIC, care a declarat următoarele:

"La ora actuală, nu cunoaștem nici măcar un furnizor care să nu îndeplinească condițiile. Dacă cineva se știe că nu îndeplinește condițiile, nu cred că ar trebui să discutăm aici".


"E pentru prima oară când văd că cei care militează împotriva rețelelor 5G sunt alături de furnizorii și producătorii de echipamente, susținând retragerea unui act normativ".

Iată şi alte citate relevante:

Victor Stan: “Este foarte scurt timpul de consultare publică. Ar trebui să fie de două luni. Credibilitatea României poate fi afectată prin discriminarea anumitor producători. Este necesar un studiu de impact.”

Mircea Pușcașu, medic: “Aş propune retragerea acestui proiect de lege. Motivele: nu exista studii de impact asupra drepturilor şi libertăţilor individuale. Nu există un cod internaţional de etică în privinţa utilizării acestor tehnologii. “

Tiberiu Gindu, ANISP: “Solicităm extinderea perioadei de consultare până pe 4 septembrie pentru a veni cu observaţii bine documentate. “

Sergiu Zaharia, Huawei: “Acest proiect de lege nu conţine cuvântul tehnic. Complexitatea reţelelor 5g este una mare şi atunci un astfel de proiect de lege trebuie să detalieze criterii tehnice pentru identificarea măsurilor de securitate care trebuie implementate.”

Ion Dragne: “Reiterez solicitarea de prelungire a dezbaterii proiectului de lege. De asemenea, menţin retragerea proiectului de lege pentru evaluarea impactului  şi consultarea cu cei afectaţi. “

Cornel Lozneanu, Camera de Comerţ România China: “Asumarea unui caracter subiectiv al acestui proiect de lege este un factor de îngrijorare pentru că ar putea să urmeze şi alte iniţiative de acest gen.

O altă problemă este de ce acest proiect de lege nu aşteaptă o definitivare a legislaţiei europene.

Memorandumul cu SUA vorbeşte clar despre excluderea Huawei, nu putem să vorbim de un element subiectiv în legislaţie. Nu mi-aş dori să începem cu o deschidere a cutiei Pandorei.”

Ion Dragne, avocat Huawei: “Proiectul de lege aduce atingere liberei concurențe, încalcă legi europene și alte acorduri la care România este parte

Proiectul de lege pus în dezbatere aduce atingere liberei concurențe, încalcă legi europene și alte acorduri la care România este parte”

Pavel Popescu, deputat PNL: “Vreau să vă mulţumesc că aţi organizat această dezbatere publică, pentru că este o dezbatere istorică.

România a trăit mult timp în comunism, iar în urmă cu 30 de ani nu ne-am fi imaginat că România poate ţine o asemenea dezbatere, era o utopie. Astăzi am observat că sunt zeci şi sute de nume care au făcut comentarii pe acest proiect de lege.

România setează astăzi un exemplu pentru regimurile totalitariste din lume. Văd alături de noi cetăţeni ale unor ţări cu regimuri totalitariste  care pot intra într-un mod democratic şi să îşi expună opinia pe o lege făcută de statul român.

Este clar că statul român este la un nivel de maturitate la care nu ne-am imaginat că va ajunge .

Astăzi – o spun cu mândrie – România este o ţară orientat  spre ceea ce înseamnă libertate, iar cetăţenii unei ţări comuniste pot comenta pe o lege făcută de statul român.

Proiectul de lege apăra interesele României şi ale cetăţenilor români. Sper să ajungem să trăim ziua când şi noi, ca cetățeni români şi europeni, să putem avea libertatea de a comenta proiecte de legi pe site-urile unor regimuri totalitariste, proiecte care chiar încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor. “

Moderatorul a închis dezbaterea după cele 5 ore, promiţând că în 10 zile vor fi publicate pe site-ul instituţiei recomandările colectate, versiuni îmbunătăţite ale proiectului, rapoarte de avizare şi versiunea finală a actului normativ, dar şi minuta dezbaterii publice. Toate vor ține cont de părerile exprimate astăzi, deși s-a făcut aluzie la un moment dat la faptul ca întâlnirea de azi ar fi fost mai degrabă consultativa. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×