Innovation Labs 2017 își desemnează câștigătorii; iată echipele ce au convins juriul prin ideile și produsele transpuse în realitate

1.201 ori
<b>Innovation Labs 2017 își desemnează câștigătorii; iată echipele ce au convins juriul prin ideile și produsele transpuse în realitate</b>Ediția din 2017 a evenimentului Innovation Labs și-a desemnat câștigătorii în seara zilei de 22 mai, fiind rezultatul unei serii de hackathoane și programe de mentorat ce s-au întins pe o perioadă de 3 luni. Printre marii câștigători îi avem și pe cei

Primăvara acestui an a adus pe plan local și hackathon-ul Innovation Labs 2017, eveniment sponsorizat de Orange ce s-a desfășurat pe mai multe etape, în 6 orașe din România: Alba-Iulia, București, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara. Pentru că tot am menționat aceste orașe, trebuie precizat și faptul că Orange este partenerul primăriei Alba-Iulia pentru implementarea proiectului Smart City ce va transforma această localitate într-una inteligentă. Revenind la Innovation Labs, aflați că acesta este un accelerator ancorat în universitățile românești de prestigiu din orașele mai sus menționate, un program de mentorat și dezvoltare pentru tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat.

Innovation Labs 2017

În martie 2017, peste 450 tineri s-au înscris în hackathoanele Innovation Labs, aceștia propunând fel și fel de idei de produse digitale pe care mai apoi au avut posibilitatea de a le transpune în realitate. În hackatoane au intrat efectiv 117 echipe, care cu ajutorul mentorilor și al platformelor puse la dispoziție de către Orange și ceilalți parteneri, aceștia și-au transformat ideile în prototipuri pe parcursul a 24 ore. Echipele au avut posibilitatea de a-și testa soluțiile într-un mediu real, așa cum este cazul SoftSchool și SMity care au folosit infrastructura de Smart City de la Alba Iulia pusă la dispoziție de către Orange. De asemenea, aceștia au primit acces și la hotspot-uri fixe și mobile Orange, la Orange API pentru conectarea cu gateaway-ul SMS și totodată au beneficiat de kit-uri Orange Internet of Things. Ulterior, echipele care au convins juriul au trecut în a doua etapă a programului Innovation Labs, perioada de mentorat și dezvoltare a prototipului inițial. 

Innovation labs 2017 

În aceste 3 luni de mentorat, echipele au participat săptămână de săptămână la workshop-uri și întâlniri cu mentori, specialiști în domeniul technologiei și anterprenori de top, lucrând astfel la dezvoltarea și perfecționarea produselor lor. Ulterior, în cadrul semi-finalelor Demo Day 2017 au urcat pe scenă 40 echipe din cele 63 selectate pentru programul de mentorat, iar după o rundă de demonstrații tehnice și prezentări de produs au fost alese 16 echipe pentru competiția finală. 

Innovation Labs 2017

Această ultimă etapă Demo Day a avut loc pe data de 22 mai în cadrul hotelului Intercontinental și l-a avut drept gazdă pe Andrei Pitiș, co-fondator Tech Lounge.  Înainte de decernarea marilor premii, Orange România a acordat premiul special 'Smart Territories' ce unește sub aceeași umbrelă toate track-urile (Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Smart Cities și retail). Liudmila Climoc, CEO Orange, a decernat această distincție echipelor Pentest-Tools.ro și SoftSchool ce au creat soluții pentru susținerea dezvoltării de infrastructuri urbane inteligente.

Totodată, echipele participante la Innovation Labs au avut oportunitatea de a-și înscrie proiectele și pe platforma de crowdsourcing Imagine with Orange, unde au intrat în competiție cu alte 38 de startup-uri din toată lumea. Câștigătorul premiului Imagine with Orange pentru direcția Smart Urban Teritorries, aceasta urmând a alege dintre un workshop la Paris cu echipa de inovație a Grupului Orange și un voucher Amazon în valoare de 250 euro. 

Cât despre echipele care au plecat acasă cu marele premii Grand Prize', 'Best Business', 'Best Product' și 'Best Pitch' , acestea sunt Pentest-ToolsVisage CloudYardLabsiOLA și Werit - echipe despre care aflați mai multe în rândurile de mai jos.

Pentest-Tool - Premiul Grand Prize

Marele premiu numit Innovation Labs Grand Prize a fost decernat de Roxana Vitan (Președinte al Romanian American Foundation) către echipa Pentest-Tools.com. Aceștia au creat un serviciu online prin care permit utilizatorilor cu nivel mediu sau ridicat de competențe technice să își testeze singuri securitatea unui site. Utilizatorii pot solicita rularea tuturor testelor disponibile pentru un URL anume, obținând astfel o diagnoză a vulnerabilităților și recomandări pentru optimizarea site-ului. 

În acest moment, Pentest Tools este deja o soluție activă care se află în plină dezvoltare privind elaborarea unor noi teste și funcționalități. Valoarea adăugată a produsului constă în testele proprii dezvoltate de echipa Pentest Tools, pornind de la experiența de peste 10 ani în domeniul ethical hacking și penetration testing. 

VisageCloud și YardLabs - Premiul Best Business

Pe listă s-a aflat și premiul 'Best Business' decernat de către Jean Baptiste Dernoncourt, General Manager Carrefour România - premiu revenit echipelor VisageCloud și YardLabs. VisageCloud este un API bazat pe o rețea neurală pentru detectarea și identificarea facială, fiind oferită posibilitatea de a fi încorporat în diferite soluții ce urmăresc personalizarea serviciilor (pentru hoteluri ce pot identifica ușor oaspeții înregistrați, precum și pentru detectarea persoanelor urmărite de poliție).

Cât despre YardLabs, aceasta este o soluție dedicată viticultorilor prin care se colectează informații din mediul ambiant, trimițând notificări privind evoluția viței de vie. Totul se pornește de la înregistarea a 5 parametri de mediu (temperatura și umiditatea din sol, temperatura și umiditatea din aer și intensitatea luminoasă). Produsul exprimă apoi grafic evoluția parametrilor relevenți și notifică viticultorii atunci când sunt necesare intervenții, modalitate prin care se contribuie la reducerea costurilor și la sporirea calității recoltei. 

iOLA - Premiul Best Product

Echipei iOLA i-a revenit premiul 'Best Product' ce a fost înmânat de către Claudiu Cercel, Director General adjunct la BRD - Groupe Société Générale. Creația acestei echipe constă într-o soluție de tip plug & play disruptivă ce combină tehnologiile Wi-Fi, BLE, Lora/LoraWAN, SigFox, LTE-M1, NB-IoT și multipli senzori calibrați OOB. Se oferă astfel implementări IoT de dimensiuni variate destinate unor domenii diverse precum agricultură, smart cities, mediu sau intervenția în situații de urgență. 

Werit - Premium Best Pitch

Marius Chiriac, Director de Marketing și Inovație la Enel Energie a acordat premiul 'Best Pitch' echipei Werit care propune un consilier vestimentar digital ce sugerează clienților combinații între articole de îmbrăcăminte selectate dintr-o varietate de magazine online. Utilizatorii își pot crea un profil care este continuu nuanțat prin algoritmi de machine-learning care permit Werit să genereze combinații inteligente pe gustul cumpărătorilor, eficientizând cumpărarea online și selecția de produse. 

Mai aflăm că echipele Sunsee (oferind o șapcă ce monitorizează radiațiile ultraviolete) și EnerGO (soluție pentru evaluarea costurilor și oportunităților restructurării companiilor cu servicii complexe de logistică), au câștigat mențiunile speciale. 

Evenimentul din seara zilei de 22 mai s-a încheiat cu declarația lui Răzvan Rughiniș, co-fondator Innovation Labs: 

A cincea ediție a Innovation Labs a fost și cea mai intensă de până acum, antrenând 63 de echipe din 6 orașe în faza de dezvoltare de produs. Innovation Labs este un moment de intersecție a experienței universitare cu cea de business, aducând împreună studenți, absolvenți și profesioniști de vârf din Universități și din industriile tehnice și creative.

Practic, studenții pun la lucru tot ce au deprins în Universitate împreună cu mentorii din industrie, orientându-se într-un nou orizont, cel al dezvoltării unui produs digital propriu. Împreună răspundem la o dublă provocare: traducerea unor idei de produs în prototipuri funcționale, și orientarea unor soluții tehnice de vârf spre nevoi și preferințe ale unor utilizatori reali. Demo Day a fost o oportunitate excelentă să apreciem forța creativă și puterea de muncă a acestor tineri studenți și absolvenți. Felicitări echipelor ce au parcurs această aventură!

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×