Motorola a adus în România colecţia de primavară-vară a telefoanelor Moto G din acest an şi avem o ofertă bogată. Fie că vorbim de zona entry, cu Moto G13 şi Moto G23 sau de midrange-ul clasic, cu Moto G53 5G şi Moto G73 5G. Noi le-am testat deja pe toate 4 şi acum suntem în măsură să vă spunem ce le recomanda pe fiecare dintre ele.
Anul trecut era despre ecrane OLED la preţuri foarte mici, acum am trecut la IPS LCD, dar cu refresh la 120 Hz, avem baterii mari cu încărcare rapidă şi procesoare MediaTek şi Snapdragon noi. Plus extra-uri ca difuzoare stereo, slot microSD, jack audio şi rezistență la stropire. Seria Moto G a vândut deja sute de milioane de unităţi global şi e un reper în zona mid-range. Hai să vedem ce e special în 2023.
Pentru fiecare dintre telefoane am ales 5-6 argumente care îl fac tentant faţă de rivalii midrange şi entry level care aglomerează piaţa acum.
Motorola moto G73 5G
- Camere bune: îl recomandăm din acest punct de vedere, deoarece are o stabilizare bunicică, chiar dacă nu optică. Avem şi un Night Mode eficient, fără halouri mari în jurul lămpilor. Culorile sunt vii la captura cu camera principală de 50 MP, iar cea ultrawide de 8 MP păstrează bine detaliile. Şi având autofocus face şi Macro.
- Stocare arhisuficientă: 128 sau 256 GB + slot microSD, pentru fotografii, jocuri, video
- Încărcător la pachet - unul de 30W, care în 30 de minute te duce la 54% baterie
- Acustica, o surpriză plăcută: basul e OK, înaltele se descurcă bine, vocea e corect
- redata pe acest setup stereo şi avem şi jack audio
- Refresh rate de 120Hz - numai bun pentru gameri, în tandem cu procesorul de 6
- nanometri MediaTek Dimensity 930
- Conectivitate 5G: rămâi mereu conectat la viteze bune, oriunde ai fi. Am sărit de 800 Mbps la download 5G!
Motorola moto G53 5G
- Autonomie bună spre foarte bună: Bateria de 5000 mAh ne-a oferit nu mai puţin de 17 ore şi 43 de minute playback video şi aproape 12 ore de utilizare continuă. E clar că prinzi două zile de utilizare medie.
- Acustică impresionantă, difuzoare stereo, Dolby Atmos, jack audio: Avem şi egalizator grafic aici, iar speakerele stereo redau un sunet clar, satisfăcător la înalte şi voce mai ales. La jocuri am ajuns la 95.1 decibeli, ceea ce e rezonabil.
- Design arătos și slim: E un telefon arătos, cu greutate de doar 183 de grame şi talie de 8.2 mm. E rezistent la stropire, iar muchiile plate ajută la aderență. Arată bine pentru gama sa de preţ şi spatele sobru cu un uşor sclipici îi creşte din eleganță. Tentantă şi versiunea Pale Pink.
- Pachet complet de accesorii în cutie şi materiale reciclate: încărcător de 10W, o cutie din carton reciclat, foarte minimalistă şi imprimată cu cerneală din soia. Nu avem plastic la interior
- 8 GB de RAM la un preț atractiv: asigură o funcţionare bună şi pe viitor a terminalului, fără lag şi primind variante de Android ulterioare. Împreună cu ecranul de 120 Hz şi procesorul de 8 nanometri oferă şi un gaming decent la nivel midrange.
- Conectivitate 5G: Am sărit de 600 Mbps la download 5G şi conexiunea a fost constantă. Excelent pentru streaming din mers, la mers cu trenul sau navetă.
Motorola moto G23
- Design arătos la preț de sub 1.000 de lei: Arată mai bine decât ai crede pentru mai puţin de 1000 lei. E fabricat din policarbonat, dar unul solid. Are un efect cu gradient metalic foarte arătos şi e uşor la 184 de grame. Rezistă la stropire cu apă şi protecţie Panda Glass. E bine construit, simplu şi atractiv.
- Autonomie decentă: Am testat autonomia şi lucrurile nu stau rău deloc. Am prins peste 17 ore de playback video, suficient pentru orice fan Netflix, dar şi 10 ore şi 17 minute de utilizare continuă. Înseamnă că vei căuta încărcătorul abia spre seară după o zi grea şi îl vei lăsa la încărcat peste noapte. Încărcare deloc rea apropo, cu 53% atinşi după 30 de minute.
- Acustică bună: Chiar şi la acest preţ redus primim difuzoare stereo şi jack audio. Motorola plusează cu opţiuni ca Smart, Music, Movie, Game, Podcast şi custom pe 10 canale. Are şi o simulare de surround, iar la jocuri am prins aproape o sută de decibeli, o valoare excelentă. Sunetul e puernic, avem şi bas, experienţa a fost peste aşteptări.
- Camera wide bună: Camera de 50 de megapixeli redă corect culorile, inclusiv roşu, nuanţa cu probleme pentru multe telefoane. Avem şi un Night Mode care îmbunătăţeşte calitate capturii nocturne. Autofocalizarea te ajută să obţii poze bune de postat online.
- Pachet complet de accesorii în cutie: Mă refer aici la încărcătorul de 30W şi la husa telefonului, binevenite în 2023, plus o cutie simplă de carton, din material reciclat.
Motorola moto G13
- Preț de sub 800 de lei (PI1): Cu vreo 4 alocaţii îţi poţi lua telefonul dorit, dacă eşti un junior sau adolescent. Sau cu jumătate de salariu part time la call center, tot o abordare tinerească, de student la început de drum. Sau la celălalt capăt de spectru, poate reprezenta jumătate dintr-o pensie.
- Design care e mai premium decât lasă să înțeleagă prețul: Cântăreşte 183.5 grame, măsoară 8.2 mm în talie şi rezistă la stropire. Are o versiune de culoare mată, Charcoal, una albastru lavanda cu nişte "ape" foarte interesante şi una Rose Gold, pentru domnişoare. Muchile plate ajută la aderență şi e uşor de utilizat cu o singură mână de către cei tineri şi cei mici.
- Specificațiile și camera îl fac optim pentru persoanele mai în vârstă: Aici bateria de 5000 mAh oferă lejer 2 zile de funcţionare, cu tot cu socializare, iar camera triplă e bună pentru pozele banale de zi cu zi, fără pretenţii. De apreciat că avem şi cameră Macro şi Bokeh separate. E bună şi camera de 8 MP nu atât pentru selfie, cât apeluri video cu nepoţii şi cei plecaţi în afară.
- Are încărcător în pachet, întotdeauna un plus.
- Are jack audio şi Dolby Atmos pentru căşti: mă mir să văd chiar şi difuzoare stereo aici. Practic e okay pentru cei foarte tineri, care nu au posibilităţi financiare, dar le place să asculte muzică la căşti, dar şi la cele două speakere, cu unele opţiuni de tuning dacă vor să îşi regleze sunetul.
Idei de final
Practic Moto are câte ceva pentru fiecare, indiferent de segmentul de preţ sau de public. Fie că eşti meloman, fotograf amator, te uiţi la filme până ai ochii împăienjeniţi sau ai un buget restrâns, există un Moto G pentru tine. Moto G73 şi G53 sunt bune pentru consum video şi fotografii, Moto G13 şi G23 sunt pentru puştani, având design atractiv şi acustică bună. Ce au toate telefoanele în comun e bateria mare cu autonomia bună, încărcător la pachet şi difuzoarele stereo.
Cumva Moto pare că s-a orientat spre consum de muzică şi filme, pe corpuri protejate la stropire, deci utilizare la exterior şi baterii longevive. Un bonus ce nu trebuie subestimat pentru TOATE telefoanele Moto e ca de obicei softul curat, stock, Android 13, dar şi personalizabil. Totul la nivel rezonabil şi accesibil şi pentru cei cu salarii minime sau pensii medii sau cei ce strâng alocaţii.