Huawei Mate 50 Pro rulează Android 12 cu EMUI 13 că interfaţa custom. E primul nostru contact cu interfaţa aceasta. Ea aduce widgeturi noi, ba chiar unele Stacked 3D, aşa cum se zvonea pentru iOS 16, dar nu s-au mai concretizat. Putem crea combo-uri de widgeturi redimensionabile, un soi de widget în widget, uşor de pus oriunde pe ecran.
Video-review HUAWEI Mate 50 Pro, secțiunea OS & UI & UX APPS
Putem face şi un swipe în sus pe un icon de aplicaţie în loc să îl ţinem apăsat pentru a afla extra informaţii din acea aplicaţie. Se întâmplă asta la calendar de exemplu.
Cel mai din stânga homescreen agrega ştiri şi scurtături utile (meteo, pedometru, notiţe, recomandări de aplicaţii), iar Quick Settings este separat de notificări. Aşa cum am văzut şi la Xiaomi pe MIUI şi pe iOS de ceva vreme Avem şi App Drawer la nevoie, Super Device pentru interconectarea galaxiei de produse Huawei.
Galerie capturi de ecran HUAWEI Mate 50 Pro
Am folosit navigare prin gesturi swipe (swipe lateral pentru Back, swipe în formă de litera "L" pentru Recents), aşa cum ne-am obişnuit deja de ceva vreme, iar telefonul ne oferă şi Dark Mode, opţiuni Always On Display, lockscreen cu teme arătoase şi multe opţiuni de personalizare a look-ului interfeţei.
Securitate, Privacy
Pentru autentificare eu am folosit mai mult deblocare facială Face ID, dar uneori şi cititor de amprente, cel optic integrat în ecran. Îşi face treaba rapid şi precis. Recomand totuşi Face ID, pentru că avem acel senzor secundar ToF în breton.
Are şi noi opţiuni de Privacy şi securitate, care îţi permit să administrezi mai bine permisiunile acordate. Privacy Centre îţi arată ce permisiuni folosesc aplicaţiile tale şi cât de des le accesează. Există şi un dashboard aici. Security Centre scanează telefonul de viruşi şi malware. Există şi Privacy Protection, care înlătura informaţiile despre localizare din poze spre exemplu, dar şi ora şi modelul de device.
Super Hub
Am găsit şi o funcţie utilă numită Super Hub. E un soi de clipboard declanşat cu drag and drop spre o fereastră laterală unde poţi duce text, poze, video-uri, muzica. De acolo poţi să le ţii la îndemână pentru a le transfera imediat spre televizor, căşti, tabletă, ceas, alt telefon, cu o apăsare pe ecran şi opţiunea "Hop". De asemenea le poţi trimite spre o aplicaţie de editat foto, aplicaţie de luat notiţe pentru a fi editate sau incluse în conţinut.
AppGallery şi GSpace
Huawei Mate 50 Pro nu beneficiază de servicii Google şi Play Store, dar are un Huawei AppGallery evoluat. Oferă peste 3000 de aplicaţii româneşti şi Huawei are 7000 dezvoltatori parteneri doar în România. Sunt aplicaţii de ridesharing ca Bolt, Tazz şi Jerry's Pizza pentru comanda de mâncare, aplicaţii fintech şi bancare, de la Revolut şi Curve la cele BCR, BRD, Raiffeisen.
Există şi Pago pentru a plăti facturi, My Orange pentru a îţi administra contul Orange şi My Vodafone petnru a îl administra pe cel Vodafone. Găsiţi şi My Edenred pentru cardul Edenred, Yoxo, Tinder, Lidl, Carrefour, Profi şi Kaufland, plus multe altele.
Am folosit GSpace pentru a aduce YouTube cel original pe dispozitiv, că tot a sucombat Vanced şi de aici mai sunt şi alte aplicaţii importante disponibile. Din GSpace poţi crea shortcut-uri pe ecran spre aplicaţiile dorite, cum am făcut eu cu YouTube. Este un sistem care implică emularea în cloud a unui dispozitiv Huawei din cele mai vechi care aveau Play Store şi servicii Google.
Aplicaţii
Nu uităm şi de Huawei Books, cu 2 milioane de cărţi Huawei Music şi Huawei Video, care pe lângă playere media sunt şi magazine de content. Avem şi aplicaţie de luat Notiţe, un Optimizer pentru resurse, Recents şi split screen pentru multitasking, ba chiar şi un sidebar pentru ferestre plutitoare. Acolo putem ţine o aplicaţie ca un semn de carte, declansabila oricând dorim dintr-un shortcut.
Avem şi Huawei Health pentru a ne sincroniza ceasurile şi brăţările de fitness Huawei, dar şi a le actualiza şi a monitoriza puls, paşi, greutate, temperatura, nivel de stres, sănătatea feminină, SpO2, ritm cardiac, EKG şi tensiune în curând cu Huawei Watch D.
Petal Search ne ajută să căutăm informaţii că Google Search, afişează restaurantele din zona noastră, informaţii utile pentru shopping. Petal Maps a devenit un rival de seamă pentru Google Maps şi aduce navigare turn by turn competenta. Petal Clip e un editor video util pentru a crea colaje şi clipuri.
Funcţii colaborative
Nu am uitat de funcţiile de colaborare cu laptopuri Huawei (Multi Screen Collaboration), care îţi permit să faci mirroring cu ecranul telefonului pe un Huawei MateBook, să preiei apeluri, notificări şi mesaje de pe el.
Există şi Mulţi Device Gallery, cu care poţi vedea pozele şi video-urile tale pe mă multe device-uri, dar şi un clipboard partajat pe dispozitivele cu acelaşi Huawei ID.
Funcţii de accesibilitate, navigare prin gesturi, comandă vocală
Digital Balance ne arată cât timp stăm pe telefon în diferite aplicaţii, iar Celia este asistentul vocal care ne ajută să controlăm telefonul, funcţii şi aplicaţii prin comenzi vocale.
În zona de accesibilitate găsim un mod pentru cei în vârstă, Senior Mode, dar şi utilizarea cu o mână, shortcut-uri şi gesturi, plus Smart Sensing, cu care facem gesturi cu mâna în faţa camerei frontale şi senzorului ToF pentru a face capturi de ecran, scroll, navigare în galerie, a opri şi porni muzica şi multe altele. Aparent avem şi suport pentru stylus pe acest telefon.
Disponibilitate
Prețuri actualizate