vivo V23 5G: OS, UI, aplicaţii minimaliste, blânde la colorit, dar şi o Zmeură de Aur

1.617 ori
<b>vivo V23 5G: OS, UI, aplicaţii minimaliste, blânde la colorit, dar şi o Zmeură de Aur</b>vivo V23 5G este primul nostru contact cu Funtouch OS 12, interfaţa custom aplicată peste Android 12. Am face bine să ne obişnuim cu el, pentru că o să îl vedem şi pe vivo X80 Pro, flagship-ul companiei vivo lansat în Europa în vara lui 2022

vivo V23 5G este primul nostru contact cu Funtouch OS 12, interfaţă custom aplicată peste Android 12. Am face bine să ne obişnuim cu el, pentru că o să îl vedem şi pe vivo X80 Pro, flagship-ul companiei vivo lansat în Europa în vara lui 2022.

Video-review vivo V23 5G, secțiunea OS, UI & UX & APPS

Îmi pare o interfaţă cu un look maritimo-forestier. Albastrul apei şi cerului plus verdele pădurii, dar mult diluate şi îmblânzite, încât să nu te doară ochii. Iconurile sunt abstracte, nu mai e acea invocare a poștei şi telefonului vechi pentru a indica mesaje şi apeluri. Iconurile din Settings au culori "Mute", iar navigarea se poate face prin gesturi swipe sau butoane virtuale jos. Avem şi split screen pentru multitasking, dar şi ferestre plutitoare şi Sidebar.

În Recents putem organiza aplicaţiile ca un carusel sau pe coloane. Primim şi app drawer şi din păcate trebuie să decernez şi un soi de "Zmeură de Aur": cel mai urât meniu Quick Settings din istoria recentă. Mă face să mă simt că pe Android 5.0. Acele pătrate gri care se fac albastre nu inspiră nou sau inovaţie, ci vechi.

În rest, avem feed de ştiri pe cel mai din stânga homescreen, în vreme de widgeturile arata foarte bine şi par inspirate de jocul Monument Valley şi operele lui M.C. Escher. 

Galerie capturi de ecran vivo V23 5G

Pentru securitate avem deblocare facială rapidă şi precisă, dar şi cititorul de amprente optic din ecran. Avem şi personalizare la nivel de teme şi Always On Display, iar la acesta din urmă putem alege ceasul, textul şi stilul simbolurilor afişate. Sunt foarte multe opţiuni de personalizare la nivel de efecte dinamice, efecte de lumină ambientala, animaţia cititorului de amprente, animaţia de recunoaştere facială şi animaţia de încărcare. 

Pentru performanța putem extinde cantitatea de RAM cu 4 GB preluaţi din stocarea internă. Există şi Digital Wellbeing, cu control parental şi timer pentru orele petrecute în diferite aplicaţii şi jocuri. Avem şi Privacy Dashboard, cu monitorizarea aplicaţiilor care s-au accesat resursele în ultimele 24 de ore. 

Cat despre aplicaţiile preinstalate, vine în minte iManager, care include tool-uri pentru buna funcţionare a dispozitivului, manager de trafic de date, scanner de securitate şi alte câteva. Avem şi o aplicaţie luat notiţe, Notes, dar şi Facebook, suită de aplicaţii Google şi cam atât, fără bloatware. Interfaţa pare gândită mult pentru utilizarea cu o singură mână. Avem şi gesturi Smart Motion, precum fluturarea mâinii în faţa ecranului pentru a răspunde la un apel, dacă avem mâinile murdare sau ocupate. 

Gamerii au parte de un Ultra Game Mode, care blochează orice vă poate distrage, blochează atingerile accidentale, oferă vibraţii 3D şi efecte sonore superioare. Avem şi Picture în Picture şi chiar Autoplay cu ecranul oprit, care nu te mai scoate din meci dacă apeşi butonul Power din greşeală. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×