Şi iată-ne ajunşi şi la cameră. Iarăşi, pe hârtie nu sunt schimbări mari, în afară de camera periscop. Camera selfie rămâne decupată în ecran, cu senzorul de 12 MP cu Dual Pixel PDAF sosit anul trecut pe S23 Ultra. Are HDR10+ şi filmare 4K la 60 FPS. Deschidere F/2.6, HDR.
În spate se află un senzor principal de 200 de megapixeli, care operează cu deschidere F/1.7, stabilizare optică, PDAF multi direcţional şi telemetru laser. Trecem apoi la noul venit, camera periscop de 50 MP, cu zoom optic 5X. Ia locul camerei de 10 MP cu zoom optic 10X de pe S23 Ultra, în ceea ce poate fi teoretic un pas în spate, până vezi ce mostre scoate noul venit. De altfel combină 4 pixeli în 1 şi oferă cadre de 12.5 MP cu această cameră şi duce detaliile 10X-ului digital la nivelul unei camere cu astfel de zoom optic. Şi aici avem stabilizare optică, iar deschiderea este F/3.4.
Urmează camera de 10 megapixeli telephoto secundară, cu zoom optic 3X şi tehnologie Dual Pixel PDAF. A patra cameră este cea ultrawide de 12 megapixeli, cu filmare Super Steady, cu deschidere F/2.2 şi captură la 120 de grade. Are Dual Pixel PDAF şi ea. Bifăm şi blitz LED, filmare 8K la 30 FPS şi văd că Auto Optimize e dezactivat ca mod default şi trebuie activat de tine. E mai bine aşa, pozele sunt mai oneste dacă sunt neprocesate, dar le poţi da tu un extra fler cu Optimize din setări.
Interfaţă şi opţiuni
Prin setări găsim filmare 10 bit HDR, filmare cu bitrate crescut, dar şi zoom Audio sau captura la 360 de grade folosind microfonul de pe anumite căşti. Există şi o stabilizare "Baked în" deja activată, pe lângă cea Super Steady la video. Captură RAW e şi ea în cărţi şi avem şi aplicaţia externalizată Expert RAW.
Ce ne oferă interfaţa camerei? Vă zic sincer că nimic nou în afară de captură cu două camere simultan: fața/spate sau două din spate cuplate: principală + ultrawide, tele + ultrawide, tele + principală.
Iată şi celelalte opţiuni: Pro Photo şi Pro Video, Night, Food, Panorama, Slow Mo, Hyperlapse, Portrait Video, Single Take şi clasicele moduri Portret, cu gradaţii de blur şi opţiuni Studio.
Fotografii ziua
Legat de fotografiile de zi consider că avem culori naturale și destul de blânde. Nu intră în exagerări. Mi-ar fi plăcut totuși o procesare mai puternică a imaginii, la mod default. Am observat aberații de culoare la acea floare albastru violet, nu știu de la ce o fi. Părea... "radioactivă". La roșu văd că nu există probleme, mă refer iarăşi la flori şi la fularul meu sau jucăriile din parc. Aceste fotografii sunt făcute la intrarea în Parcul Alexandru Ioan Cuza, de Ziua Unirii, 24 ianuarie, cunoscută şi ca "Ziua Unirii lui Alexandru Ioan Cuza", de aici şi coroanele de flori colorate.
Culorile sunt naturale. Cred că cel mai bine se vede asta în parc, la acele jucării bine bătute de soare. Albastru OK, verdele vegetaţiei OK, galben şi roşu OK. E un echilibru între culori vii şi culorile reale percepute de ochiul uman.
Legat de focalizare am observat cu mai multe ocazii că n-a fost perfectă. Inclusiv la acel cățel din autobuz. Trebuie spus că acolo operăm cu zoom între 2X şi 3X. Doar o fotografie din 4 a ieșit perfectă. La capturile cu flori a avut niște probleme de focalizare telefonul, dar la final avem și o captură foarte bună, unde se observă toate detaliile. E şi o focalizare de foarte aproape mai isprăvita la acele ace de conifere, chiar dacă e şi un cadru ceva mai blurat în zona de jos, care ne ridica întrebări.
Am pozat o salată cu chiftele vegetale şi o supă şi au ieşit impecabil. Mă refer la colorit, textură, dar focalizarea... dacă scazi sub 5 centimetri apare un blur neplăcut. Food Photo parcă nu mai exagerează aşa mult culorile cum făcea cândva. Dar tot prefer pozele culinare fără acest mod. Apropo, slabă supa de la Soup Up şi slabă salata de la Soup Up în Park Lake. Foarte bună Aqua Carpatica Flavours, cu lime.
Selfie-uri nu credeam să mai văd aşa bune de la Pixel 8 Pro încoace. Iată că se poate. Fiecare fir de barbă, alb sau negru sau gri e vizibil, fiecare por, fiecare linie de pe irisul ochilor. Focalizare perfectă, decupaj Bokeh perfect şi la captura Studio, unde e peste iPhone. Nu e neglijat nici fundalul, chiar şi când e doldora de zăpadă şi e la umbră. Se vede fiecare vinişoară spartă din ochi şi decupajul la Portrait e corect aplicat, fără a mai "ciupi" şi spaţiu din jur.
Ce nu m-a convins este fotografia ultrawide. Culorile devin mute spre centru şi la subiecţii în depărtare şi văd şi niscai blur şi deformare la coroanele arborilor pe lateral. Sunt şi câteva cadre mai albicioase, în zona cu statuia lui Cuza. Am văzut şi situaţii în care capturile ultrawide erau bine iluminate şi mai bine expuse decât cele cu camera principală.
Un plus mare primeşte zoomul până la 30X. E fenomenal! Se bate cu orice rival de pe piaţă, inclusiv predecesorii Samsung. Avem două scenarii ideale aici: blocul Turn de lângă Parcul IOR, Baba Novac, unde vedem cine are măsuță de cafea pe balcon sau nu. Plus acel zoom uriaş 50X care depistează un afiş cu Connect-R în Parcul IOR , în spatele unor jucării. Am făcut şi un video despre asta pe TikTok. Parcă e ceva mai greu să stabilizezi la zoom cu acel mecanism "Zoom Lock" decât era altă dată. Sau poate mi-au tremurat mie mâinile prea rău de la frig?
Apreciez cu calificative înalte şi textura obiectelor şi delimitarea lor faţă de împrejurimi, cuprinderea lor în poza şi reprezentarea corectă. Textura fibroasa a fularului meu roşu la selfie, zăpada "crunchy" din parc, veştejirea legumelor "trecute" din salată de la Soup Up, toate sunt redate cum trebuie, realist. Gheaţa de pe lacul IOR, de altfel surprinsă într-o fotografie de 200 de megapixeli cu o cantitate generoasă de detalii şi în care poţi da crop, crop şi iar crop.
Fotografii Low Light
În condiții low light, Night Mode face diferența. Ne mutăm la Timişoara în acest caz, apropo. Nici nu recomand să se facă fotografii altfel, decât cu el activat. E diferență de la cer la pământ. Odată activat apar detaliile, claritatea și culorile. Nu e Pixel 8, dar e OK. Vedem LED-urile clar la Catena și porii de la piatra cubică la fotografia de jos, cu biserica în fundal.
Văd şi nuanţe mov ale cerului - deci temperatura culorii nu e perfectă, dar mă bucur că nu apar acele reflexii punctiforme ca la iPhone-uri şi ca felinarele păstrează dimensiuni decente. Mai puţin pe ultrawide e drept, unde coroana mov aurie e acolo, din păcate. Zăresc şi nuanţe mov pe lateralul fotografiilor uneori.
Avem şi poze cu Luna? Avem! E vreo diferenţă majoră de la Galaxy S21 Ultra încoace? Nu prea! Cred că singurele lucruri care m-au impresionat noaptea sunt zoom-ul pe clădiri şi Night Mode. Ambele scot la iveală zgrunţuri de zugrăveală, porozitate a structurilor, detalii pe care nu le-ai vedea altfel.
Cumva cel mă mult m-au impresionat fotografiile cu zoom pe clădirile bănăţene, aşa "curate", că zici că sunt făcut la 1X zoom. La modul onest totuşi nu simt mare upgrade de la S23 Ultra sau chiar S22 Ultra la captura foto nocturnă.
Captură video ziua
La filmare am observat și o pierdere accentuată a clarității în Steady Mode, în ciuda faptului că stabilizarea nu a devenit mai bună. Recomand folosirea fără Steady Mode, deoarece telefonul reușește o captură foarte bună în acest mod, fără trepidații sau alte efecte vizuale neplăcute. Simt nevoia să vă reamintesc că îmi răcesc gura de pomană de la Galaxy S10 încoace criticând Inutilitatea! lui Steady Mode versus modul de filmare standard.
Şi totuşi... S24 Ultra e unul dintre cele mai bune telefoane privind stabilizarea pe care le-am văzut. Vezi și filmarea de noapte la 4K 60 FPS, unde nu are acele mici ezitări când pășeam.
La filmări selfie rămâne un zeu, bun de vlogging, o constantă de la Galaxy Note 10 încoace. Poţi să îţi faci treaba cu el ca vlogger sau jurnalist, la fel ca şi cu Pixel 8 Pro şi iPhone 15 Pro de altfel. Microfoanele se descurca cu un pui de crivat şi trafic de bulevard şi avem şi audio zoom pentru concerte. Aş vrea să spun că mi-a plăcut şi constantă expunerii de calitate pe parcursul filmărilor din parc. Zăpadă, întinsul alb, îndreptarea camerei spre cer, soarele ar fi pututu provoca N probleme şi deforma şi culori. Nu e cazul. Aici e o bilă albă pentru Samsung.
Am încercat şi funcţia de combo de camere, câte două picture în picture, comutat între ele şi rezultatul nu e rău, chit că e gimmick şi nişă şi se găseşte şi pe telefoane de sub 2000 lei.
Unde e clar inferior chiar și față de modele Samsung precedente este la viteza de autofocalizare, care mi se pare exagerat de scăzută. Pierde tempo-uri atât ziua, cât și noaptea, unde chiar a refuzat să focalizeze. A trebuit să ating ecranul să o facă. No bueno Samsung!
Numai de bine şi despre culori, mai ales nuanţele de roşu, o sumedenie de sub-nuanțe fiind surprinse în cadrul cu jucăria Mickey Mouse, autobuzul britanic double decker şi clădirea turn în fundal.
Avem şi filmare HDR10+ cu bitrate crescut, pe care o puteţi savura aici. Nu mi se pare că e mai crisp imaginea, sincer să fiu. E la fel de bună calitatea ca la o filmare standard.
Captură video noaptea
Ce am mai observat e că în condiții low light, sunt diferențe mari de luminozitate între camere, lucru care se observă mai ales la filmare. Avem și acele sărituri neplăcute când dăm zoom în sau out la filmare, atât ca mișcare, cât și cromatic. E şi o tentă de muştar, dublată de o tentă albăstrie în fundal. E de parcă cerul a radiat cu albastru şi mov în jurul său, cum se întâmpla şi la unele poze. Parcă pluteşte gaz albastru în aer.
Consider că e nevoie de ajustări și optimizări ale softului de procesare al imaginii pentru rezultate mai bune. Samsung ar trebui să apese pedala de accelerație aici, deoarece rivalii ca Pixel, OPPO, vivo și Huawei au făcut-o deja.
Mă face să mă întreb... oare a sosit primul mare update de mulţi GB pe telefon sau nu?
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 Samsungaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 Flancoaflă prețul
- 🛒 PC Garageaflă prețul
- 🛒 Amazon DEaflă prețul
- 🛒 QuickMobile (cupon -3% „QUICK202”)află prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul