realme GT3 adoptă câteva surprize la capitolul optică. Începem cu simplul fapt că are acelaşi senzor Sony IMX890 de pe OnePlus 11 şi OnePlus Nord 3, ceea ce nu e puţin lucru deloc. Acela e senzorul principal din spate şi vine cu deschidere F/1.9, rezoluţie de 50 megapixeli, stabilizare optică.
Video-review realme GT3, secțiunea Cameră
Alături de el găsim o cameră de 8 MP ultrawide, cu deschidere F/2.2 şi unghi de 112 grade, dar şi o cameră microscop de 2 MP, cu deschidere F/3.3 şi mărire de 20X sau 40X. Avem parte şi de blitz dual LED, dar şi de filmare 4K la 60 FPS, stabilizare asistată de giroscop. Pentru camera selfie primim un decupaj în ecran şi un senzor de 16 megapixeli, cu deschidere F/2.5 şi HDR, dar şi filmare FHD. Are propria stabilizare la filmare, electronică evident.
În interfaţa camerei găsim opţiuni precum modul Movie, Dual View Video, Panorama, Tilt/Shift, Time Lapse, Pro, Slow Mo, Microscop, captura la rezoluţie maximă, de 50 MP. Avem şi Portrait, dar şi AI Photo şi AI Highlight Video. În plus există şi zona trademark realme, cu modul Street, cu filtre speciale urbane, dar şi captura RAW. Există şi mod Night pentru captura nocturnă.
Şi acum să vorbim despre galeria foto, deoarece... chiar avem despre ce să vorbim. Nu de alta, dar am schimbat locaţia clasică şi am trecut la Braşov de această dată, cu ocazia mini vacanţei de 1 decembrie şi a Târgului de Crăciun de acolo.
Se vede treaba că avem o cameră principală de flagship aici. Nu de alta, dar e foarte onestă şi a redat coloristic perfect tot. Aşa cum percepeam cu ochiul liber. Nici culori calde cum au flagship-urile Samsung sau Xiaomi, nici reci cum a început să aibă iPhone-ul de la o vreme. Vă zic clar că microscopul e gimmick şi că m-am simţit foarte ciudat mai ales când l-am folosit la restaurant, să văd granule dintr-o mâncare numită Phkali din Georgia.
Util totuşi când am pozat o floare primită cadou de cineva şi uitată pe un gard. Îmi place cum arată norii de aici, culorile în general, dar că pe ultrawide totul este o idee mai palid, mai albicios. Nu grav, dar eu observ. Printre alte camere de 8 MP ultrawide, aceasta e una dintre cele bune aş spune.
Zoom-ul nu m-a dat pe spate şi orice e după 3X se poate ignora. Cadrele cu catelusul sunt cele mai relevante.
Focalizarea de aproape de bună, dar nu şi de foarte aproape. Nu, Macro nu veţi face şi oricât m-am chinuit la acele preparate culinare, nu mi-a ieşit. Pe de altă parte la closeup la 5+ centimetri lucrurile stau bine şi avem acele mini statuete ca dovadă.
Îmi place extrem de mult roşul caruselului din Piaţa Sfatului şi mai apreciez şi precizia cu care m-a decupat Bokeh-ul faţă de fundal. Selfie-urile le-aş numi mixte, sunt clare şi OK focalizate, expresive, dar albicioase şi detaliile nu merg până la nivel de pori.
Cadrele arhitecturale au fost de excepţie, nimic de rău de spus aici. Biserica Neagră e spectaculoasă, mai ales acum renovată şi cu nuanţe proaspete în zona ceasului şi cu uzura înlăturată. Din ce am înţeles i se spune Biserica Neagră pentru ca a ars acum multe sute de ani şi a fost lăsată aşa, neagră de arsuri. Are 600 de ani vechime. Incendiul a fost prin 1689 şi reconstrucţia a durat aproape 100 de ani.
Am şi nişte fotografii spectaculoase cu trandafiri, care încă rezista frigului, în vreme ce la preparatele culinare, chiar dacă ele arăta bine, lumina galbenă a restaurantului s-a "injectat" în tot. Aş zice că suntem la nivel de OnePlus Nord 3, Nothing Phone (2), peste Motorola Edge 40.
În condiţii low light sunt 2 particularităţi: Night Mode nu prea se simte, atunci când e pornit şi camera ultrawide păleşte serios la detalii, în special în centru. Sursele de lumină au dimensiuni rezonabile, nu văd halouri exagerate, din fericire. Îmi place cum au fost surprinse luminiţele din Braşov şi foarte mult şi coloritul acelor poşete de la magazinul Nicoser. Complet alte nuanţe pe ultrawide.
Primăria şi Clădirea Consiliului Local au arătat superb, cu iluminările complexe şi multicolore, dar nu şi pe zoom, unde apare zgomotul. Văd şi ceva coroana mov la unele lumini din Piaţa Sfatului şi podoboale de pe brad sunt puţin prea aprinse pe captura mea. La fel şi caruselul, a ieşit pur şi simplu alb în zonele prea luminate.
Selfie-urile nu prea arată bine, dacă nu porneşti funcţia de "blitz" a ecranului. Am încercat şi fac din noapte zi la Biserică Neagră, dar nu am văzut mari diferenţe. Per total nu e rău, e la nivel de Motorola midrange sau peste.
La filmare avem capturi 4K crisp, cu multe detalii şi fără probleme la subiecte în mişcare. Focalizare foarte precis şi rapidă, alternând între palma mea şi fundal. Imaginea e clară, culorile realiste, microfoanele au livrat chiar şi pe vânt năprasnic de 70 km/h. Mă declar impresionat de ce avem aici, pornind cumva cu aşteptări mici.
Iar filmarea selfie e peste fotografia selfie, mai ales cu modul de stabilizare activat, care scoate material de vlogging. La zoom pe simbolul Brașovului de pe Tâmpa am rămas cu gust amar, nu e loc de aşa experimente aici.
Testele de stabilizare au ieşit binişor, inclusiv o filmare 4K 30 FPS în pantă coborâtă sau una 4K 60 FPS pe străzile pline de steaguri de pe 1 decembrie 2023. Imaginea nu trepidează, nu pierde din claritate sau calitate.
Până şi filmarea cu Bokeh selfie e bună, cam ca la prima generaţie de iPhone care a avut aşa ceva, decent, dar n neapărat de flagship. Îmi place expresivitatea chipului. Se descurcă şi la concertul de colinde şi la panormarea cu Piaţa Sfatului aglomerată, sub lumină aurie. Poate cea mai bună filmare la sub 2500 lei pe midrange?
Noaptea nuanţele primăriei sunt prea intense şi le văd şi "jucând" pe ecran la vizionare. Avem şi surse de lumină prea puternice pentru a fi gestionate şi halouri cam mari. Am totuşi şi un clip fabulos cu un mim în plină acţiune, cu multe fete de oameni expresive şi corect redate. Vântul a fost nărăvaş la filmarea din Piaţa Sfatului, dar podoabele de pe brad au fost corect redate, ulterior apărând şi câteva reflexii extra mai nepotrivite.
Deloc rău pentru 2300 lei totuşi.
Disponibilitate
Prețuri actualizate