Samsung Galaxy S8: Cameră perfectă, a învăţat să stabilizeze ca Sony şi oferă detalii excelente

Autor:  | Publicat în:  Samsung 8.642 ori
<b>Samsung Galaxy S8: Cameră perfectă, a învăţat să stabilizeze ca Sony şi oferă detalii excelente</b>Entuziasmul debutului lui Galaxy S8 a fost temperat oarecum de vestea că ar avea o cameră în mare similară cu a lui Galaxy S7. Din fericire vă putem spune că există câteva extra-uri binevenite şi dacă anul trecut mi se părea că S7 nu reprezintă un salt..

Entuziasmul debutului lui Galaxy S8 a fost temperat oarecum de vestea că ar avea o cameră în mare similară cu a lui Galaxy S7. Din fericire vă putem spune că există câteva extra-uri binevenite şi dacă anul trecut mi se părea că S7 nu reprezintă un salt foarte mare faţă de S6 la optică, la S8 desprinderea e ceva mai clară.

În primul rând aflaţi că noul flagship foloseşte un senzor Dual Pixel de 12 MP, cu deschidere F/1.7 şi pixeli de 1.4 microni. Datele problemei sună foarte mult ca la S7, ştim. Primim şi stabilizare optică şi blitz LED, iar în față găsim primul upgrade, de la camera de 5 MP selfie a lui S7 la una de 8 MP, cu o deschidere F/1.7 şi autofocalizare inteligentă.

Interfață grafică cameră foto Samsung Galaxy S8

Aplicaţia Camera porneşte rapidă, iar focalizarea e incredibil de rapidă, în condiţiile în care am spus acelaşi lucru şi anul trecut despre Galaxy S7. Pur şi simplu nu are rival viteza de focalizare a lui Galaxy S8 şi în următoarea perioadă va fi greu de egalat această performanţă. Captura foto se realizează rapid şi avem parte şi de un zoom fluid.

Interfaţa camerei e aerisită şi bazată pe fonturi albe, în linie cu restul UI-ului aş spune. Funcţiile includ tracking autofocus, corectarea distorsionărilor, timer, Motion Photo (fotografie plus un scurt clip) şi HDR). Modurile de captură sunt Auto, Pro, Panorama, Selective Focus (un soi de bokeh fără camera duală, cu refocalizare după realizarea fotografiei), Hyperlapse (time lapse stabilizat din mişcare), Food, Virtual Shot, Slow Motion şi alte câteva moduri descărcabile.

Modul Pro aduce reglaje pentru balans de alb, expunere, focalizare, efecte, shutter şi ISO. O noutate o reprezintă includerea de stickere, în stil Snapchat, cu măşti de ursuleţi, iepuri, ochelari şi alte nebunii aplicate peste faţă subiectului. La captura selfie putem regla dimensiunea ochilor şi fetei unei persoane, să subţiem fața şi alte funcţii de gen.

Trecem acum la galerie, cu o serie de fotografii realizate la începutul lunii aprilie, într-o zi foarte însorită. Claritatea a fost perfectă şi au existat zero rateuri aici. Culorile au arătat excelent şi nu mai este nici HTC 10, LG G5 sau G6 reperul la calibrarea culorilor. HDR-ul a fost şi el foarte bun, fără a albi excesiv imaginea, dar scoţând detaliile în evidenţă.

Dacă ar fi să mă plâng de ceva, ar fi ca nuanţele de albastru ale cerului sunt puţin nerealiste faţă de ce am văzut la Huawei P10 de exemplu. Cu Galaxy S8 am dat zoom cât am dorit şi nu am pierdut prea multe detalii. Obiectele şi monumentele au avut o textură perfectă, iar la captura prim plan am reuşit să ne apropiem de subiect cum nu am mai făcut-o până acum cu vreun alt telefon.

În sfârşit am realizat un macro REAL, intrând în floare aproape de pistil, în vreme ce HTC U Ultra se chinuia la centimetri buni distanţă. Selective Focus produce un efect Bokeh foarte reuşit, cu fundal blurat pentru a scoate în evidenţă prim planul, iar focalizarea a fost excelentă la acest telefon. Nu am avut obiecţii nici la expunere sau cantitatea de lumină capturată.

Selfie-urile au ieşit ceva mai umane decât de obicei, mai #nofilter şi #nomakeup ca să zicem aşa. Am apreciat nuanţa tenului, textura părului şi pielii şi felul în care sunt reprezentaţi digital ochii. Panorama este destul de generoasă, cu rezoluţie de 26.224 x 2000 pixeli şi are claritate şi detalii perfecte. Chiar şi cu soarele în faţă, Galaxy S8 refuza să se predea.

E clar faptul că senzorul şi tehnologia de pe S7 au fost perfecţionate în arme de distrugere a lui iPhone 8, sau mai degrabă de prevenţie. Practic avem un nou campion la captura foto, depăşind HTC 10 şi Google Pixel, precedenţii campioni, dar şi pe Huawei Mate 9, care a făcut la rândul său o figură frumoasă. Şi dacă îl comparăm cu modele 2017, depăşeşte şi Huawei P10 şi P10 Plus.

Focalizarea rămâne atuul principal aş spune. Nu sta rău Galaxy S8 nici că înlocuitor de DSLR la eveniment şi chiar l-am pus la treabă la lansarea televizoarelor Samsung QLED. Pe lângă faptul că a făcut fotografii perfecte în penumbra încăperii, la jocuri de lasere şi ecrane mari, a reuşit să filmeze şi mai plăcut privirii mele decât camera video Sony pe care o aveam la mine.

Se pretează deci şi pentru utilizarea la evenimente şi pentru vloggeri şi bloggeri. Coloritul surprins la QLED-uri poate fi descris doar că "maiestuos". Trecem la captura low light, acolo unde S7 deja trona prin deschiderea F/1.7, ce nu a fost echivalata de vreun rival. S8 reuşeşte să facă ceva interesant. S7 părea că prinde prea multă lumină şi albeşte/îngălbeneşte excesiv imaginea în încercarea de a face din zi noapte.

Această idee mi-a venit doar când am comparat cadrele lui S7 cu cele ale lui S8, pentru că de sine stătătoare fotografiile lui S7 nu duceau cu gândul la aşa ceva. Captura foto low light cu S8 are iluminarea perfectă, nu supracompensează cu nimic întunericul de afară şi prinde lumina excelent. Blitzul nu albeşte sau albăstreşte excesiv din fericire şi capturile au fost foarte pragmatice.

Halourile luminilor stradale au fost OK că dimensiuni  şi practic nu am găsit cusur la acest capitol. Depăşim clar modele ca Xperia XZ, iPhone 7 Plus sau Huawei P10, ba chiar şi pe Google Pixel, fie şi numai cu 10%. Textura monumentelor e perfectă şi detaliile au arata excelent. Până şi culorile au fost bine surprinse de senzorul de 12 MP. Noaptea a devenit iarăşi zi.

Trecem la captura video, cu filmare în format MP4, la rezoluţie Full HD la 30 sau 60 FPS şi cu bitrate de 17 sau 28 Mbps. Filmăm şi 4K la 49 Mbps şi rezultatele sunt excelente. Claritatea e perfectă, iar microfoanele au prins ambianta perfect, de la ciripitul păsărilor, la bârfă persoanelor din jur. Focalizarea e pur şi simplu excelentă şi că şi schimbarea de expunere se face atât de discret, că ai crede că un regizor şi-a băgat coada pentru a evita vreo tranziție care să te jeneze.

Culorile sunt realiste şi deşi rezoluţia e mică faţă de un Xperia, nu am pierdut detalii la zoom in. Au fost şi situaţii în care 99% dintre telefoane ar fi ars captură, dar nu şi Galaxy S8. Stabilizarea optică a fost la înălţime şi în sfârşit avem un competitor pe seama lui Xperia XZ şi Steadyshot. Într-o filmare lungă am făcut slalom printre persoane la coadă la intrare în Muzeul de Istorie, am coborât trepte şi am mers prinţe nişte nuntaşi.

Toate acestea face pic de sughiţ, salt, pierdere de focalizare sau deformare a imaginii. O palmă dată clar lui Huawei P10 şi iPhone 7 Plus, care suferă la acest capitol. Şi hyperlapse a arătat bine, ca şi slow motion şi camera frontală s-a descurcat chiar şi cu soarele orbitor în faţă. Ca atare avem un telefon bun pentru blogging şi vlogging şi personal consider că e bun de luat şi la eveniment chiar şi în locul unui handycam cu ceva pretenţii.

Când vine vorba de captură video low light, am prins iarăşi multă lumină ca şi la captura foto şi e drept că se pierd puţin detalii aici la zoom. Culorile rămân arătoase totuşi, iar microfonul iese în evidenţă prinzând toate subtilităţile unei piaţete goale şi plină de ecouri noaptea în Timişoara. La distanţă, la colţurile întunecate ale clădirilor, unde de obicei umbla Batman, am prins şi ceva grain totuşi.

Captura video 4K a fost pur şi simplu perfectă în condiţii nocturne şi cred că şi Scorseze ar aprecia-o pentru un viitor film. Nici urmă de aberaţii optice violet sau albastre ca la Xperia-uri. La filmare aş spune că suntem peste Galaxy S7 şi modelele Xperia cu 10%, iar Samsung Galaxy S8 are cea mai bună cameră din 2017 până acum. Îmi imaginez că face faţă cu brio şi la concerte, cum a făcut-o şi S7 Edge de altfel.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×