Anul 2020 se apropie de final şi e momentul retrospectivelor, sondajelor şi topurilor 10. Anul acesta pandemic va rămâne în istorie, iar producătorii de telefoane s-au adaptat din mers şi ne-au propus segmente noi. Spre exemplu a debutat cel "super high midrange", născut din rebeliunea companiilor care nu au vrut să plătească mult pe un Snapdragon 865 şi au ales un procesor Snapdragon 765G în loc. Cred că avem lejer o duzină de astfel de telefoane, acoperind game de preţ de la 1300 la 1500 lei, până la 1700-1900 lei şi chiar şi în zona de 2000-3000 lei.
Această piaţă a stârnit chiar mai multe pasiuni şi mai intense decât cea flagship, iar ofertele au părut uneori prea bune pentru a fi crezute. Astfel, facem o retrospectivă a acestor telefoane midrange, cu ajutorul vostru, oferindu-vă spre vot o listă de telefoane relevante. Găsiţi mai jos listă, alături de un mic rezumat, în care recapitulăm tot. Topul 10 de telefoane high end e aici între timp.
Avem peste 140 de modele midrange pe această listă, unele costând câteva sute de lei, altele ajungând şi la 3000+. A fost un an interesant în zona midrange, unde Apple a scos capul din nou cu un iPhone SE (2020). Pisica neagră la baterie, pisica albă la cameră... Huawei P40 Lite a rupt gura târgului cu mostre foto bune noaptea, iar Huawei P40 Lite 5G a devenit rapid cel mai ieftin telefon 5G midrange.
Nici Xiaomi nu s-a lăsat şi a cucerit multiple "centuri de campion" în acest an. A adus ecranul de 120 Hz pe un telefon ieftin, în cazul lui Poco X3 NFC, dar şi al lui Xiaomi Mi 10T Lite 5G. Apropo, acest din urmă model şi Xiaomi Mi 10 Lite 5G sunt şi ele în lupta pentru "cel mai ieftin telefon 5G din 2020". Apoi avem gama Redmi Note 9 şi Redmi Note 9 Pro, care au atras foarte mulţi cumpărători în România prin preţurile lor bune.
LG Velvet şi LG Wing au propus "altceva", fie că vorbim de fashion sau un ecran rotativ, iar la "altceva" intra şi MOTO RAZR 5G, cu un upgrade serios de cameră faţă de predecesor. Şi Motorola a mai lansat câteva modele midrange interesante, fie că vorbim despre Moto G 5G şi Moto G 5G Plus, care au atras publicul cu preţuri bune, baterii mari, camere de calitate.
Până şi OnePlus şi-a aruncat pălăria în ring, cu 3 telefoane OnePlus Nord midrange, record absolut pentru companie. Nu mai vorbim de Oppo, care a avut o adevărată frenezie de lansări şi vin în minte Reno3 Pro 5G, Reno4 Pro 5G, care mușcă chiar din plăcinta unor flagship-uri când te uiţi la ce poate camera sa, Oppo A72 cu al său preţ mic, Reno4 Lite cu 6 camere şi tot aşa.
La cererea publicului am testat şi Realme 6, iar rudele sale şi modelele Realme 7 şi Realme Superzoom sigur au o grămadă de fani. Samsung ne-a oferit Galaxy A-uri cu cea mai bună filmare 4K de pe piaţă, baterii excelente şi ecrane luminoase. Nu uităm şi de Galaxy M-uri, pe care nu am putut să le testăm cât am fi dorit, dar prin bateriile uriaşe şi preţurile mici au atras şi ele un anumit public la noi.
E un portofoliu foarte variat de telefoane şi mingea e în terenul vostru şi puteţi vota preferatul sau preferaţii din lista de mai sus. Anul trecut Xiaomi a ocupat locul întâi cu Redmi Note 8 Pro, urmat de Redmi K20 şi apoi Galaxy A50. Să vedem în 2020!
Revenim cu marii câştigători pe 30 decembrie 2020.