Xiaomi 12X: Camera lui Xiaomi 12, cu un twist de verde intens, stabilizare excelentă

2.970 ori
<b>Xiaomi 12X: Camera lui Xiaomi 12, cu un twist de verde intens, stabilizare excelentă</b>Xiaomi 12X vine cu aceeaşi cameră ca şi Xiaomi 12, asta ca să fie clar de la început. Începem cu cea frontală de 32 MP, cu filmare FHD la 30 sau 60 fPS, cu deschidere F/2.5 şi HDR, dar şi focalizare fixă. Continuăm cu o cameră cu design sobru în spate

Xiaomi 12X vine cu aceeaşi cameră ca şi Xiaomi 12, asta ca să fie clar de la început. Începem cu cea frontală de 32 MP, cu filmare FHD la 30 sau 60 fPS, cu deschidere F/2.5 şi HDR, dar şi focalizare fixă. Continuăm cu o cameră cu design sobru în spate, cu 3 senzori. Cel principal este un Sony IMX766 de 50 de megapixeli (găsit pe multe alte flagship-uri), cu deschidere F/1.9 şi stabilizare optică, apoi vine o cameră de 13 MP ultrawide cu unghi de 123 de grade şi deschidere F/2.4/

Video-review Xiaomi 12X, secțiunea Cameră

Avem şi o cameră de 5 MP Tele-Macro, cu autofocalizare (captură Macro între 3 şi 9 cm), plus bliţ dual LED. Filmarea ajunge până la 8K la 24 FPS, o premieră pentru un telefon cu procesor Snapdragon 870 şi suspectez că ar fi un upscaling de la 6K. În interfaţa camerei găsim opţiuni că AI, HDR, Movie FRame, Portrait, Pro (Foto şi Video), Super Macro, Tilt Shift, Panorama, VLOG, Night, Smart Video, Documents, Time Lapse, Slow Mo, Dual Video, Long Exposure, Movie Effects. Există şi o zonă specială dedicată stabilizării, cu opţiuni Steady şi Steady Pro.

Şi acum iată-ne ajunşi şi la galeria foto, realizată în prima zi cu adevărat caniculară din 2022. Era încă început de mai, dar sărisem de 30 de grade. Aici apar nuanţe intense de verde, bine de tot săturate, poate chiar prea mult pe alocuri. Albastrul cerului nca e în grafic totuşi, atât pe camera principală, cât şi pe cea ultrawide. Îmi plac mult şi cum arată selife-urile şi mă refer aici la expresivitate, la detalii, la focalizare, textura pielii.

Poţi intui ce gândeam în momentele capturii. Şi părul a ieşit bine şi expresivitatea (liniile de expresie) sunt accentuate de Portrait, care e pertinent şi eficient aplicat. Luciul ochilor e foarte arătos şi asta fără Beautify. 

Urmează o serie de poze năucitoare, de un verde fosforescent exagerat al vegetaţiei, regăsit de altfel şi în galeria colegului Mihai, în periplul său pe râul Argeş cu caiacul. Parcă totuşi verdele e şi mai intens aici. Zoom-ul e decent până la 3X, dar e departe de a fi memorabil. Îmi place foarte mult nuanţa de roşu a jucăriilor din parc şi textura nisipului în acel mic tac de joacă pentru cei mici. 

Dacă vreţi să faceţi o paralelă între camera principală şi cea ultrawide, uitaţi-vă la capturile cu autobuzul britanic roşu. Camera principală aprinde roşul şi verdele, cea ultrawide le mai temperează. Mă bucur şi să văd o cameră ultrawide care nu mai suferă aşa mult la detalii. Am făcut şi un Bokeh reuşit cu Mickey Mouse şi câteva closeup-uri reuşite cu becuri de pe jucării. Avem şi Bokeh-uri şi closeup-uri fabuloase cu personaje din desene animate, parcă Muppets, incredibil de lucioase şi detaliate, de Best Of.

Îmi place textura apei din fântâna şi simţi stropii de apă venind spre camera pe măsură ce bate vântul. Spre final avem şi nişte closeup-uri care dau înspre Macro la acele statui din piatră, sau mai bine zis baza lor, suportul pentru amfore. Foarte multe detalii! Văd licheni, pânze de păianjen, uzură. Şi ghinda metalică arată fabulos, la marginea lacului. Concluzia? Cam ca Xiaomi 12, dor că mai săturat şi expus la vegetaţie. Selfie-urile sunt mai zgomotoase în zonele întunecate. 

În condiţii low light observ că fotografiile ultrawide sunt mai calde, mai roşiatice sau portocalii. Night Mode accentuează fiecare scrijelitură, reliefare 3D, e bun pentru capturi arhitecturale nocturne. Practic îţi dezvăluie mai multe detalii, pe care le-ai fi ratat altfel. Am prins chiar şi Luna într-o ipostază expresivă. Nu mă înţelegeţi greşit, sunt şi multe poze OK fără Night Mode, iar cele cu Night risca să fie albicioase uneori.

Totuşi ceea ce numesc eu albicios în zona dalelor de piatră de pe jos, alţii ar numi "mai clar", "scos la lumina", dar uiţi că operezi noaptea. 

Bun şi acum filmările. Vântul puternic a bulversat microfoanele, iar verdele e şi mai intens decât la poze. Îmi place că panoramăm fără probleme, stabilizarea se descurcă. Detaliile sunt la nivel de flagship. Îmi plac nuanţele de roşu ale jucăriilor, dar nici galbenul nu e rău. Am filmat şi în 8K, evident ceva mai tremurat, dar am prins măcar nişte vrăbiuţe balacindu-se, pentru extra savoare. 

Pot să vă zic şi că acel rozaliu al panoului de sub al jucăriilor care îl includ pe Donald Duck e de fapt roşu în realitate. Am testat şi zoom-ul şi după 2.2X deja am văzut zgomot la nivel de gazon. Filmarea selfie nu e rea, dar parcă e ceva ce nu mă convinge 100%. Cred că acel fundal prea albicios şi contrastul intens. Îmi place văd fiecare crestătură a timpului sau nopţilor nedormite pe chip, dar şi porii. 

Veşti bune şi despre stabilizare: chiar şi când filmezi 4K la 30 FPS fără mod Steady, rezultatul e satisfăcător. Am încercat filmarea şi cu Steady, dar asta te retrogradează automat la Full HD. Aici pierzi detalii la distanţă, dar oricât ai mişca camera pe verticală şi orizontală imaginea rămâne "crisp". Cumva prefer filmarea fără Steady, dacă tot avem stabilizare bună şi fără modul dedicat.

A doua filmare Selfie aduce iar probleme cu contrastul, lumina care îneacă acel cadru. Am încercat şi testul de stabilizare la coborârea scărilor şi am fost plăcut impresionat. Urmează testul de focalizare, întâi pe ghinda metalică şi apoi pe fundalul cu lacul, parcul, podul, cu o alternare rapidă şi fără ezitare. Am încărcat şi filmarea Duala, care are rol de "Making Of", incluzându-ţi şi fata în cadru când panoramezi. Atenţie la cum te plasezi totuşi faţă de soare. 

Cât despre filmarea nocturnă, e cam portocalie, zgomotoasă şi tremurată, dar nu aşa mult cum te-ai aştepta. Sunt mai degrabă mici smucituri ici şi colo, nu un tremurat constant. Sursele de lumină de la început arată mai OK, dar cele dinspre final arată mai mult midrange. 

Aveţi aici şi impresii şi mostre de la aventură pe Argeş cu acest Xiaomi 12X. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202

Explorăm imprimantele HP la sediul din Pipera; Detalii despre modelele pentru 2023-2024

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×