Cardurile de memorie sunt esențiale pentru multe dispozitive, fie că vorbim despre aparate foto, camere video, camere de supraveghere, drone, camere auto etc. Deși ne aflăm în era cloud-ului, se pot dovedi folositoare și ca extensie a memoriei telefoanelor, tabletelor și a laptopurilor. Tehnologia cardurilor de memorie a avansat mult în ultimii ani, astfel că vin în diferite mărimi, formate, viteze și capacități de stocare.
Având în vedere diversitatea acestora, m-am gândit să scriu și un articol ghid, după ce am prezentat acest card Kingston, care să cuprindă criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească un card de memorie. Aceste criterii sunt diferite în funcție de utilizator, dar mai ales de dispozitivele pe care va fi folosit cardul. Bănuiesc că nimeni nu dorește să dea o avere pe un card de memorie care nu este suportat sau nu oferă viteza necesară pentru un anume dispozitiv.
În principiu viteza este cea mai importantă caracteristică pe care ar trebui să o îndeplinească un card de memorie. Majoritatea cardurilor actuale, fie ele SD sau MicroSD sunt Clasa 10. În trecut existau mai multe carduri clasa 2, clasa 4 sau clasa 6, oferind viteze de 2 MB/s, 4 MB/s, respectiv 6 MB/s. Nu s-a renunțat nici la acestea, însă cardurile din Clasa 10 au devenit mai accesibile și oferă o viteză minimă de 10 MB/s. Această viteză este garantată, majoritatea cardurilor oferind viteze mult mai mari de fapt.
Pentru filmare, cardurile de memorie trebuie să îndeplinească o viteză minimă în funcție de calitatea la care pot filma dispozitivele. Astfel, s-a stabilit Clasa de Viteză Video (Video Speed Class) ca standard: V6, V10, V30, V60 și V90.
- V6 - viteză garantată de 6MB/s, pentru filmare standard (SD), calitate sub HD
- V10 - Viteză garantată de 10 MB/s pentru filmare HD
- V30 - viteză garantată de 30 MB/s, ideal pentru filmare Full HD
- V60 - viteză garantată de 60 MB/s, pentru filmare 4K
- V90 - viteză minim garantată de 90 MB/s, pentru filmare 8K
Tot pentru filmare există și așa-numitul rating de clasă, disponibil atât pe cardurile SD și microSD, se notează UHS (Ultra High Speed), existând în prezent UHS-I și noul UHS-II. Cel din urmă prezintă încă un rând de pini. Este un format abia lansat și doar anumite dispozitive se pot bucura de acesta, fiind și modelul cu cea mai mare viteză scriere/citire existent.
În plus, avem și două clase pentru aplicații, regăsite sub simbolurile A1 și A2. Cardurile care au acest standard de clasă au capacitatea de a scrie secvențial și la întâmplare (Random Read și Random Write). Sunt recomandate pentru aplicații, în speță smartphone-uri și console precum Nintendo Switch.
Un card din categoria A1 trebuie să îndeplinească sau să depășească aceste praguri:
- Citire aleatorie: 1500 IOPS
- Scriere aleatorie: 500 IOPS
- Scriere secvențială susținută: 10 Mb/s
Un card din categoria A2 ar trebui să obțină cel puțin:
- Citire aleatorie: 4000 IOPS
- Scriere aleatorie: 2000 IOPS
- Scriere secvențială susținută: 10 Mb/s
„IOPS” aici reprezintă acces intrare-ieșire pe secundă. Este o măsură diferită de cea obișnuită, în care viteza este de obicei măsurată în MB/s, în conformitate cu modul în care se măsoară rata de biți video. IOPS este o unitate de măsură mai semnificativă pentru tipurile de operații pe care le fac aplicațiile. Această clasă de performanță nu înlocuiește standardele V și UHS, ci merg în paralel. Astfel, există carduri versatile care îndeplinesc standardele V, U și de clasă concomitent.
Pentru că toate aceste informații se pot dovedi confuze pentru mulți, am hotărât să ofer și câteva scenarii de utilizare practice pe care le găsiți mai jos.
Ce card folosim pentru dispozitivele care filmează HD?
Am observat ca există pe piață dispozitive care filmează HD. Este o calitate încă destul de întâlnită deși a fost acaparată în timp de calitatea Full HD. Se regăsește în principal pe camerele auto și unele camere de supraveghere. În acest caz, filmările nu au nevoie de foarte mult spațiu de stocare și implicit, mediile de stocare externă pentru această categorie sunt mai ieftine. Un card clasa 10 de 32GB sau 64GB în clasa de viteză V10 acoperă cu ușurință filmarea HD. Un astfel de card au cei de la Kingston în gama Canvas Select Plus. Observați mai sus standardele semnalate chiar pe unitate.
Ce card SD folosim pentru o cameră compactă Full HD?
După cum am spus mai sus, pentru a filma Full HD, cardurile necesită o viteză de scriere minimă de 30MB/s. Aceasta este posibilă prin utilizarea cardurilor SDXC din Clasa de Viteză Video - V30 sau prin standardul U3. Ambele le veți vedea în specificații sau scrise chiar pe cardurile de memorie. De menționat că aceste standarde apar de obicei doar pe cardurile semnalate SDXC cu capacități de stocare de peste 64GB. Ca exemplu, cardul de mai sus din gama Canvas Select Plus îndeplinește standardul V10 până la 64GB, dar trece la V30 în variantele mai mari de stocare.
Ce card folosim la filmarea 4K pe telefoane, drone și camere compatibile?
În acest caz standardul V60 este cel mai important. Cardurile semnalate în acest fel oferă viteze de scriere de cel puțin 60 MB/s, necesare pentru filmarea 4K. Pentru telefoane, în general vin și cu standardul A1 sau chiar A2, fiind ideale atât pentru aplicații, cât și filmare și salvare în calitate 4K. Acest tip de carduri sunt destul de echilibrate, în general oferind viteze mari la un preț încă accesibil. Aș spune că sunt cardurile perfecte pentru camerele sport precum GoPro. Ca o recomandare, cardurile din gama Kingston Go Plus oferă viteze de până la 170 MB/s.
Ce card folosim pentru console de jocuri și telefoane?
Spuneam mai sus de standardele A1 și A2 pentru aplicații. Ei bine, acest tip de carduri ar fi recomandate pentru console precum Nintendo Switch, dar și telefoane. Unele aplicații Android se pot transfera pe cardul extern și rula direct de pe acesta. În acest caz un card din categoria A1 este suficient. În schimb, pentru Nintendo Switch ar fi recomandat un card standardizat A2, întrucât jocurile pot fi instalate direct pe card. Este nevoie de performanță și de o scriere secvențială cât mai bună. Puteți astfel evita situațiile de lag, blocări sau închideri bruște ale jocurilor.
Ce card folosim pentru filmarea 8K pe telefoanele și camerele high end?
Pe camerele video profesionale filmarea în calitatea 8K a intrat în mainstream, dar pe telefoane abia s-a adoptat. Este necesar un card de ultimă generație bazat pe standardul V90 pentru filmarea 8K. Practic, un asemenea card permite viteze de scriere de cel puțin 90 MB/s. Aici poate apărea și o problemă de compatibilitate, întrucât aceste carduri sunt bazate pe tehnologia UHS II. Practic, prezintă un al doilea rând de pini fizici, vizibili cu ochiul liber atunci când achiziționați cardul.
Dispozitivele compatibile cu acest tip de card sunt destul de puține momentan, dar vor intra pe piață puternic începând din acest an. Chiar dacă nu aveți un dispozitiv compatibil UHS II, vă va oferi cele mai mari viteze posibile acum prin UHS I. Avantajul acestor carduri este că vă permite filmarea 8K chiar acum pe smartphone-urile de top și nu va mai trebui să faceți upgrade în viitor.
Alegerea unui producător este o chestiune foarte subiectivă. Există pe piață multe firme de calitate și câteva firme așa-zise fantomă. Recomandarea mea este să alegeți întotdeauna un card de la o firmă serioasă.
Cred că este de înțeles că prețul este direct proporțional cu capacitatea de stocare și viteza de transfer, indiferent de producător. Prin urmare, cu cât viteza de transfer și capacitatea de stocare sunt mai ridicate, prețul crește.
De-a lungul timpului am observat că tind să aleg produse Kingston când vine vorba de memorii. Aici nu mă refer doar la carduri SD și Micro SD. De exemplu, folosesc un stick USB MicroDuo de peste 3 ani pentru transferul fișierelor de pe telefon pe PC și vice-versa. Totodată, mi-am înlocuit HDD-ul laptopului meu tot cu un SSD de la același producător.
Am observat că au și niște carduri de memorie foarte capabile, iar gamele sunt împărțite în trei categorii simple:
- Kingston Canvas Select - Recomandat pentru dispozitivele care pot filma HD și FHD, oferind viteze de până la 100 MB/s
- Canvas GO Plus - Carduri recomandate pentru filmarea 4K, dar și pentru aplicații, având standard A2. Ideale pentru drone, telefoane, DSLR-uri, camere video 4K, console precum Nintento Switch. Acest tip de carduri oferă viteze de până la 170 MB/s
- Canvas React Plus - Gama profesională, fiind carduri bazate pe tehnologia UHS II. Sunt recomandate pentru aparate foto, camere video și smartphone-uri de ultimă generație care permit filmarea în 8K.
Toate standardele (V, U, A, Class) sunt scrise chiar pe carduri. Fac astfel mult mai ușoară alegerea unui card în funcție de dispozitivul cu care doriți să-l utilizați. Totodată, cardurile MicroSD din gama Canvas React Plus vin atât cu adaptor SD, cât și cu un cititor de carduri UHS II, astfel că transferul se realizează foarte rapid pe PC.
După cum am spus, se poate dovedi destul de confuză experiența achiziționării unui card de memorie. Sper totuși că acest articol (ghid) vă va ajuta să alegeți cel mai bun card din punct de vedere al calității, prețului, performanței și necesității.
Prin intermediul eMAG veți găsi o varietate de carduri de memorie:
- SDHC și MicroSDHC - pentru camere și dispozitive Smart Home care filmează în calitate HD
- SDXC și MicroSDXC - pentru telefoane, drone, console și aparate care filmează Full HD, 4K sau 8K