Trump versus Hillary: cum se leagă alegerile din SUA 2016 cu viitorul tehnologiei moderne

2.476 ori
<b>Trump versus Hillary: cum se leagă alegerile din SUA 2016 cu viitorul tehnologiei moderne</b>Ziua de 8 noiembrie reprezintă data la care populația americană va ieși la vot pentru desemnarea unui nou președinte ce va conduce țara timp de 4 ani. Candidații din 2016 sunt Hillary Clinton și Donald Trump, publicul fiind destul de rezervat în

Mai în glumă mai în serios, marţi se hotărăşte soarta lumii, pentru că noul preşedinte SUA ar putea marca începutul unei ere de conflicte, de controverse, sau chiar o posibilă suspendare prezidenţială. Pe noi ne interesează mai mult strategia celor doi candidaţi, Donald Trump şi Hillary Clinton în zona tech, iar cei doi au un plan şi pentru acest segment. Ei au abordat şi zone precum cyber security, intimitate, taxe şi inovaţie. Hai să vedem ce iniţiative şi idei au cei doi.

Înainte de aceste lucruri trebuie menţionat şi în ce măsură companiile mari tech au băgat bani în această campanie. În vreme ce Donald Trump a primit finantare oficial doar de la Peter Thiel, cofondator PayPal, Hillary Clinton a primit donații de la Alphabet, Microsoft, Apple, TimeWarner, Facebook şi ComCast. Hillary are câteva idei bune legate de viitorul tehnologic al SUA, printre promisiunile sale numărându-se şi implementarea de conexiuni broadband de mare viteză în toate gospodăriile americanilor.

Companii tech

Candidatul democrat a promis că va apăra conceptul de "net neutrality", care împiedică furnizorii de servicii Internet să trateze diferit providerii de servicii. În schimb Trump nu are nici un plan clar pentru viitorul webului american şi e împotriva ideii de "net neutrality". De-a lungul campaniei republicanul s-a ţinut departe de subiectul tehnologie şi Internet, preferând doar să arunce cu insulte pe Twitter din când în când.

Internet SUA

E drept că în cel mai recent discurs al soţiei sale, Melania, ea a promis că va face tot posibilul să împiedice cyber-bullying-ul, culmea lucru la care Trump e expert. Între timp, pe fondul atacurilor tot mai numeroase ale hackerilor, Hillary Clinton a declarat că cybersecuritatea e cea mai mare provocare a preşedintelui viitor. Cu hackeri din Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord asmuţiţi contra SUA, era de aşteptat să auzim aşa ceva. Iar Hillary are probleme fix cu securitatea, după gafele sale uriaşe în utilizarea serviciilor e-mail.

Între timp Donald Trump s-a referit vag la problema şi a declarat că "cyber e ceva important" şi că o utilizare potrivită a hack-urilor poate pune o ţară pe butuci. Mai mult decât atât, Donald a încurajat hackerii ruşi să îi spargă mailul lui Hillary. Evident el a afirmat că e doar o glumă după... Când vine vorba de intimitate şi criptare, Hillay are o poziţie echilibrată.

Alegeri SUA

Ea se manifestă încă de la scandalul Apple - FBI, când reprezentanța democraţilor a declarat că ar trebui să se ajungă la o soluţie de compromis şi să fie creată o comisie care să decidă ce intră în drepturi individiale şi ce în zona de securitate naţională. Evident Trump preferă încălcarea totală a drepturilor personale şi a intimităţii dacă asta ajută statul să prindă terorişti, sau chiar şi potenţiali terorişti. Pe ideea aceea enervantă pe care o auzim şi la români "să mă asculte, că doar nu am nimic de ascuns!".

Donald Trump

Taxele şi impozitele sunt un subiect fierbinte, după ce firme ca Google sau Apple au fost trimise în judecată în Europa pentru că au fentat impozite. Hillary Clinton se opune strategiei de "tax inversion", adică migrarea taxelor spre o ţară cu impozite mai mici, în vreme ce operaţiunile de bază ale companiei rămân în ţara mama.

Trump vrea să pună taxe pe produsele din afara SUA şi să încurajeze companiile locale să rămâne "acasă". Mai mult, magnatul cu păr portocaliu insistă că vrea ca Apple să îşi producă PC-urile şi telefoanele în SUA. Un iPhone ar ajunge astfel să coste 900 de dolari, conform unor calcule prelimininare. Când vine vorba de inovaţie, Hillary are o platformă pregătită, ce aduce studii tehnologice în şcoli şi licee şi are suport şi din partea numelor mari din Silicon Valley.

Hillary Clinton

Trump nu are o poziţie clară legată de inovaţie, dar scrisoarea realizată de 150 de şefi din Silicon Valley grăieşte foarte clar cu aceste spuse: "Trump ar fi un dezastru pentru inovaţie". Legat de cazul ICANN, Hillary consideră că ICANN ar trebui să coordoneze sistemul de nume de domeniu la nivelul întregului internet, în vreme ce Trump consideră că "SUA şi autorităţile ar trebui să controleze tot Internetul" şi nu ICANN.

De remarcat şi că viitoarea posibilă doamnă preşedinte are un plan de dezvoltare a tehnologiei 5G la nivel local, prin realocarea de elemente de spectru wireless şi doreşte şi relaxarea taxelor care protejează unii operatori în defavoarea altora. Dacă veţi căuta pe tot Internetul veţi descoperi că la nivel de tehnologie modernă, poziţia lui Trump e vagă spre non existentă, în vreme ce Hillary pare deschisă spre inovaţie.

E-mail Hillary Clinton

Nici unul dintre candidaţi nu pare un înlocuitor bun pentru Obama şi Hillary Clinton, cu toată bunăvoinţa sa faţă de tehnologie a dovedit că nu are nici în clin nici în mânecă cu acest aspect, atunci când a folosit mailul personal pentru a trimite informaţii secrete şi asta de zeci de ori. Până la urmă consilierii străluciţi şi specialiştii inspiraţi sunt cei care vor pune în aplicare planurile şi e posibil ca ambii candidaţi să aibă o abordare "hands off" legat de IT/Internet după ce vor ajunge în fruntea statului. Daca Trump alege un geniu in fruntea acestui segment, un “Internet czar”, iși va spăla din păcate.

Şi în altă ordine de idei, ceva îmi spune că SUA îşi va creşte enorm bugetul de cercetare în domeniul armelor, roboticii, dronelor şi AI-ului la nivel militar, sub Trump. Cât despre cine va câştiga, un sketch haios de la televiziunea americană NBC spunea că preşedintele de pe 8 noiembrie e decis oricum de hackurile unor adolescenţi ruşi către maşinăriile care numără voturile...

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×