Am testat Garmin Enduro 3 - Smartwatch robust cu autonomie excelentă grație încărcării solare, excelent pentru orice aventură în aer liber

4.341 ori
<b>Am testat Garmin Enduro 3 - Smartwatch robust cu autonomie excelentă grație încărcării solare, excelent pentru orice aventură în aer liber</b>Am testat o mulțime de smartwatch-uri Garmin în ultimii ani, însă până acum nu am încercat un model din gama Enduro. Ei bine, iată că a venit rândul să sosească pe masa de teste Garmin Enduro 3, chiar unul dintre cele mai noi smartwatch-uri

Am testat o mulțime de smartwatch-uri Garmin în ultimii ani, însă până acum nu am încercat un model din gama Enduro. Ei bine, iată că a venit rândul să sosească pe masa de teste Garmin Enduro 3, chiar unul dintre cele mai noi smartwatch-uri din portofoliul companiei. A fost lansat alături de seria Fenix 8, vine într-o singură variantă de 51 mm și are parte de un display eficient ce se încarcă solar. Produsul costă 4459 lei și s-a aflat la încheietura mâinii mele în ultimele zile. L-am testat, iar acum iată că a sosit momentul să discutăm despre el. Mai jos am toate detaliile!

Unboxing

După cum spuneam și în review-ul lui Fenix 8, Garmin a adus noutăți în ceea ce privește cutiile în care livrează smartwatch-urile de generație nouă. Vorbim despre o cutie ce se deschide prin dezvăluire de jos în jos. Smartwatch-ul și accesoriile sunt bine protejate în timpul transportului, iar experiența de unboxing este mai simplă.

Găsim aici manuale de utilizare, cablu de date USB-C la un port proprietar Garmin folosit pentru încărcare și transfer de fișiere și, evident, ceasul inteligent Enduro 3. 

Design

Avem de-a face cu un smartwatch robust, conceput pentru aventurieri și oameni pasionați de activități extreme. Corpul său e fabricat din polimer ranforsat cu fibre și titaniu, iar greutatea sa este de 57 de grame. Talia are 15.7 mm, iar acest model e livrat cu o curea UltraFit ce cântărește doar 6 grame. E fabricată din material textil, e ușor elastică și e tare confortabilă.

E prima dată când testez o astfel de curea și vă pot spune că se simte tare bine. În ciuda greutății smartwatch-ului, de multe ori am uitat pur și simplu că îl am la încheietură. Apropo, ceasul suportă curele de 26mm. Titaniu apare în cazul muchiilor, iar un element distinctiv de culoare verde apare în jurul butonului pentru activități. Avem și lanternă LED aici, un element prezent și în cazul predecesorului. 

E un feature tare util căruia i-aș simți lipsa dacă ar fi să trec la un model fără lumină LED. Poate fi folosit în timpul antrenamentelor nocturne de către cicliști sau alergători de performanță. Eu locuiesc în mediul rural și am folosit această lanternă și pe timp de noapte pentru a mă orienta prin curte sau pe stradă. Ajută și la semnalarea șoferilor dacă te deplasezi pe porțiuni neiluminate de drum, în zonele unde nu există trotuar sau pistă pentru biciclete.

Apare și un mod Strobe util, cu lumină de culoare roșie. Astfel, nu vei orbi pe nimeni în timp ce îți semnalizezi prezența. Consider că e un smartwatch bărbătesc, întrucât e disponibil doar în variantă de 51mm și vine pe negru. Stă bine la încheietură, e fabricat din materiale premium și poate fi un companion de încredere în orice aventură extremă. 

Are parte și de certificare 10ATM, astfel că poate fi scufundat în apă până la 100 de metri.

Display și interacțiune

Mulțumit de design, iată că ajungem la una dintre cele mai importante componente. Display-ul e folosit pentru a afișa informații vitale, dar și pentru încărcare în regim solar. E vorba despre un panou tactil lizibil în lumina soarelui, tip MIP (Memory-In-Pixel). E eficient, are 1.4 inch în diametru și afișează conținut în culori. Acest ecran e protejat de sticlă numită Power Sapphire. 

Există câteva watch face-uri preinstalate ce pot fi personalizate facil, însă pentru descărcarea mai multor modele avem aplicația Garmin IQ Store pentru smartphone. Experiența de utilizare e familiară și chiar dacă avem un panou tip MIP, nu am remarcat întârzieri în cazul răspunsului, toate acțiunile realizându-se instant. Avem și posibilitatea de a bloca touchscreen-ul pentru a nu apăsa din greșeală pe panou în timpul activităților sportive importante. Putem folosi butoanele laterale pentru control facil.

Cum decurge navigarea:

  • Home Screen - Acesta e personalizabil și poate afișa dată, ora, pedometru, indicator baterie, goal-uri în materie de fitness
  • La o apăsare lungă a butonului din stânga sus accesăm zona de setări rapide
  • Apăsare lungă pe butonul din stânga, mijloc, pentru a accesa întreaga zonă de setări
  • Apăsare lungă pe butonul din stânga, jos, pentru a accesa un shortcut (player muzical, de exemplu sau Garmin Pay)
  • Apăsare scurtă pe butonul din dreapta sus pentru a accesa zona de antrenament rapid
  • Apăsare lungă pe butonul din dreapta jos pentru a accesa aplicații (alarmă, mod strobe, lanternă, setări, Garmin Pay)
  • Apăsare dublă pe butonul din stânga sus pentru activarea / dezactivarea lanternei
  • Butonul din dreapta jos are funcție „Back / înapoi” la o singură apăsare scurtă

Avem aici feedback haptic și difuzor în cazul în care vrem să activăm tonurile pentru butoane. Sunt și scurtături ușor de personalizat dacă dorim. Navigarea se realizează în special prin gesturi swipe sus-jos, existând un soi de carduri care afișează informații privind progresul antrenamentului sau date vitale.

Funcții, noutăți

Enduro 3 păstrează un design robust, însă este mai ușor, are în continuare GPS și oferă performanțe superioare când vine vorba de monitorizare. Iată care ar fi principalele sale atuuri:

  • Alimentare solară: oferă o autonomie a bateriei de nivel superior pentru cele mai lungi curse;
  • Autonomie: Până la 320 de ore în mod GPS;
  • Lanternă LED: Pentru a te ghida în cele mai interesante aventuri chiar și în beznă totală;
  • Tehnolgoie SatiQ: Alături de GPS, cu mai multe benzi, oferă o precizie superioară pentru poziționare;
  • Stabilirea rutelor dinamice dus-întors pentru a te încadra în timp indiferent de aventură;
  • Hărți topoactive ce prezintă relieful din jur prin culori

Smartwatch-ul dispune de mod SOS și apare integrare cu Strava în aplicația Garmin Connect. Avem posibilitatea de a conecta senzori externi pentru monitorizare precisă a cadenței pedalării sau a ritmului cardiac în timpul alergării. De asemenea, prin opțiunea „Extended Display” puterm conecta și ciclocomputere Garmin. Pentru a asculta muzică există Spotify, dar putem salva melodii având la dispoziție 32 GB de stocare flash.

Hardware

Garmin Enduro 3 aduce fix același hardware-ul întâlnit și în cazul modelului Fenix 8. Nici nu e de mirare, având în vedere că au debutat în aceeași zi și au fost prezentate drept smartwatch-uri pentru aventurieri. Avem deci un senzor folosit pentru monitorizarea pulsului 24 / 7 numit „Cardio Wrist Garmin Elevate. Apare GPS, GLONASS, GALILEO, Beidou, QZSS pentru poziționare globală + SatiQ pentru localizare precisă. 

Nivelul de oxigen din sânge și somnul sunt monitorizare de un senzor Pulse OX. Smartwatch-ul afișează un scor de anduranță în baza datelor adunate, are altimetru barometric pentru determinarea altitudinii și ne prezintă inclusim cât de ușor este să alergăm pe teren înclinat. În momentul în care folosim GPS-ul vedem anumite puncte de interes (stații de prim ajutor, restaurante, magazine, benzinării).

După cum spuneam mai sus, apar și hărți topografice care ne prezintă relieful din jur. Tot în zona hărților sunt prezentate condițiile meteorologice.

Aplicații, plăți contactless

Pentru conectare la smartphone folosim aplicația Garmin Connect. Pentru a instala aplicații și alte watch face-uri folosim aplicația Connect IQ Store. Aplicația Connect oferă o experiență familiară. E împărțită în 5 secțiuni diferite:

  • Ziua mea - cu detalii despre parcursul zilei (date despre puls, energie, stres, calorii, respirație, activitate, greutate, hidratare) + un istoric pentru ziua precedentă
  • Competiții - te poți înscrie la competiții sportive și întrece cu prietenii
  • Calendar - cu detalii despre activitățile desfășurate în fiecare zi
  • Flux Știri
  • Altele - activități, statistici sănătate, setări și altele 

După cum spuneam mai sus, avem NFC și funcție Garmin Pay, astfel că putem realiza plăți contactless facil. O găsim în zona de scurtături, fiind ușor de accesat. 

Mai jos atașez lista băncilor din România care permit plata prin Garmin Pay:

  • Alpha Bank: VISA
  • Banca Comerciala Romana (BCR): MASTERCARD
  • Banca Comerciala Romana (BCR): VISA
  • Banca Transilvania: MASTERCARD
  • Banca Transilvania: VISA
  • CEC Bank: VISA
  • Curve: MASTERCARD
  • First Bank: VISA
  • Genome: VISA
  • Orange Money: VISA
  • Raiffeisen Bank: MASTERCARD
  • Raiffeisen Bank: VISA
  • Revolut: MASTERCARD
  • Revolut: VISA
  • Wise: MASTERCARD
  • Wise: VISA

Sănătate și fitness

Garmin Enduro 3 folosește în principal senzorul „Cardio Wrist Elevate” pentru monitorizarea ritmului cardiac. Apare și un senzor Pulse OX pentru monitorizarea nivelului de oxigen și estimarea VO2 Max prin ajustarea în funcție de diferite condiții ale traseului și ale terenului, care pot afecta performanța în timpul alergării. 

Ansamblul de senzori e completat de barometru, senzor de lumină ambientală, termometru. Avem și altimetru barometric, busolă electronică, giroscop, prin intermediul lor fiind calculată distanța în cazul exercițiilor efectuate la interior. Pentru localizare există GPS, GLONASS, GALILEO și tehnologie SatiQ. Smartwatch-ul detectează activități sportive și înregistrează automat progresul.

E excelent și pentru pasionații de triathlon, întrucât va detecta automat schimbarea tipului de sport între înot, ciclism și alergare. Este un smartwatch pentru activități de exterior, astfel că apar aici câteva atuuri:

  • Tehnologie SATIQ+ - Pentru o precizie superioară a poziționării cu GPS, cu mai multe benzi, optimizând în același timp durata de viață a bateriei
  • Hărți topografice pentru mai multe continente - Hărțime TopoActive preîncărcate ne ajută să ne orientăm în explorările noastre
  • Ghidul de hartă NextFork - Navigheată printr-o privire rapidă și vezi distanța până la următoarea intersecție și numele traseului
  • Trasee cu instrucțiuni aps cu pas - Creează sau găsește trasee existente în aplicația Connect sau sincronizează trasee pe platforme terțe preferate; Primești indicații pas cu pas
  • Senzori ABC - Navighează pe traseul următorul cu un altimetru, un barometru și o busolă electronică pe 3 axe
  • Funcția înainte pe rută - Fii consțient printr-o privire unde sunt punctele de control POI selectate pe traseu, cum ar fi unități de prim ajutor
  • Hărți Skiview - Vezi nume de pârtii și clasificări ale gradului acestora de dificultate pentru mai mult de 2.000 de stațiuni de schi din întreaga lume

Garmin aduce și un serviciu pe bază de abonament numit „Outdoor Maps+”. E vorba despre un conținut de hărți premium ce se bazează pe imagini din satelit și hărți topografice îmbunătățite, descărcate direct pe ceas. La fel ca în cazul altor modele din portofoliu, apare și antrenorul Garmin care ne ajută să ne îmbunătățim treptat și să ne pregătim pentru o anumită competiție în timp util. În fiecare dimineață apare un raport care ne prezintă informații cu privire la somn, antrenament, chiar detalii legate de HRV (starea generală de sănătate, recuperare și performanță). 

Ceasul monitorizează stresul, oferă și acea opțiune „Body Battery” care ne prezintă nivelul de energie înainte de un antrenament. E un smartwatch complet pregătit pentru orice provocare sportivă, iar pe lângă activități clasice, putem monitoriza și sporturi precum:

  • Exerciții de forță pentru diferite sporturi
  • Baschet
  • Volei
  • Hochei de câmp
  • Hochei de gheață
  • Fotbal
  • Fotbal American
  • Rugby
  • Frisbee
  • Cricket
  • Softball
  • Baseball
  • Patinaj pe gheață
  • Patinaj în linie
  • TIR cu arcul
  • Overland
  • ATV
  • Snowmobil
  • Motociclism
  • Whitewater
  • Caiac
  • Box
  • Arte marțiale mixte
  • Snorkel
  • BMX
  • Motocross
  • Tenis de masă
  • Squash
  • Racquetball
  • Badminton
  • Tenis de platformă

Autonomie

Garmin spune că acest model oferă „Cea mai bună autonomie a bateriei solare din clasa sa”. Impresionant e că primim o durată de viață de până la 320 de ore în modul GPS folosind încărcare solară. Merită însă menționat că trebuiesc îndeplinate anumite condiții pentru a ajunge la această performanță. Vorbim despre purtat zilnic timp de cel puțin 3 ore pe zi în aer liber, în condiții de 50.000 de lucși. Iată în mod detaliat care ar fi autonomia ceasului:

  • Mod ceas inteligent - până la 36 zile (90 zile cu încărcare solară)
  • Mod ceas cu economisire baterie: până la 92 de zile (nelimitat cu încărcare solară)
  • Doar GPS: până la 120 de ore / 320 ore cu încărcare solară
  • Toate sistemele de satelit, benzi multiple: până la 80 de ore (144 de ore cu încarcare solară)
  • Baterie maximă cu GPS: până la 210 ore (nelimitat cu încărcare solară)
  • Mod expediție cu GPS: până la 77 de zile (nelimitat cu încărcare solară)

Mărturisesc că eu nu am reușit să descarc acest model pe toată perioada testării și l-am folosit în mod ceas inteligent. De remarcat că dacă nu folosim chiar toate sistemele GPS acest smartwatch poate oferi o autonomie de zeci de zile.

Impresii

Garmin Enduro 3 este într-adevăr un smartwatch pentru aventurieri. Dacă ești pasionat de activități extreme sau plănuiești să mergi în expediții în toată lumea, cu siguranță este un model de luat în considerare. Simt că e orientat mai mult spre publicul masculin, fiind un ceas mare (51mm), cu o talie destul de generoasă. 

Apreciez foarte mult cureaua UltraFit fabricată din material textil. Face ca smartwatch-ul să stea tare comod la încheietură, astfel că nici nu l-am „simțit” pe durata folosirii. E prima dată când folosesc un astfel de strap și chiar îl pot recomanda. Rămâne deosebit de utilă și lanterna LED integrată aici. Chiar nu e gimmick în cazul unui astfel de model conceput pentru activități outdoor indiferent de oră din zi și din noapte.

Autonomia e punctul forte în cazul acestui model. Are într-adevăr cea mai eficientă alimentare solară, astfel că durata de funcționare urcă considerabil în momentele în care e folosit la exterior. Îmi place și display-ul care nu are nevoie de retroiluminare în lumină naturală. Construcția e solidă, e fabricat din materiale premium și cu siguranță poate fi un companion de încredere pentru orice sportiv de performanță sau pasionat de drumeții și aventuri.

Preț și disponibilitate

Garmin Enduro 3 e disponibil doar în variantă de 51mm. Iată unde îl găsești:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×