Apple Watch Series 4 Review: totul merge ceas în universul Apple, aşteptăm funcţiile salvatoare de vieţi (Introducere, Video Review, Disponibilitate)

213 ori
<b>Apple Watch Series 4 Review: totul merge ceas în universul Apple, aşteptăm funcţiile salvatoare de vieţi</b>Am testat cele mai important terminale Apple de anul trecut pe final de 2018, iar iPhone XS Max a dominat comparaţiile nostre foto în prima fază, fiind bătut apoi de Huawei Mate 20 Pro. iPhone XR a făcut şi el senzaţie pe final de 2018

Introducere

Am testat cele mai important terminale Apple de anul trecut pe final de 2018, iar iPhone XS Max a dominat comparaţiile nostre foto în prima fază, fiind bătut apoi de Huawei Mate 20 Pro. iPhone XR a făcut şi el senzaţie pe final de 2018 şi început de 2019, ocazie cu care am inaugurat un format nou de review, iar acum ne ocupăm de purtabilul lansat de Apple anul trecut, Apple Watch Series 4.

Terminalul a fost anunţat odată cu iPhone XS-urile şi XR-ul şi s-a remarcat prin funcţii precum EKG şi detecţia de cădere pentru cei în vârstă. Ceasul costă în jur de 2000 de lei în versiunea de 40 mm şi în jur de 2500 de lei pentru cea de 44 mm. Lucrurile se ramifică şi mai mult dacă alegeţi varianta cu conexiune 4G. Noi avem modelul de 44 mm cu WiFi şi GPS. Hai să vedem ce ne rezervă acest purtabil:

Design

Avem un design premium cu siguranţă, pe bază de sticlă, metal şi ceramică. Ecranul este mai mare decât la predecesor, iar panoul frontal are muchiile curbate şi e ceva special faţă de rivali. Primim doar 2 butoane laterale în dreapta: cel Crown care e acum mai subţire şi are feedback hatic, dar şi cel Power. Apple Watch Series 4 este disponibil pe argintiu, Space Gray şi auriu.

Apple Watch Series 4

Acolo unde Apple Watch Series 3 măsura 11.4 mm în grosime vine Series 4 cu grosime de 10.7 mm. În spate găsim ceramică neagră şi cristal de safir, iar corpul este rezistent la apă până la 5 ATM. Cumva mă aşteptam ca device-ul să fie ceva mai mare, judecând după fotografii, dar e foarte comod şi poţi uita că îl ai la mână chiar.

Corpul e fabricat din oţel sau aluminiu, iar cureaua se pune folosind două porţiuni glisante şi două mici butoane. E destul de intuitiv sistemul şi sunt multe variante de curele.

Display

Ecranul acestui Apple Watch are muchiile mai înguste decât predecesorul, iar unităţile noi au trecut de la 38 mm / 42 mm în 2017 la 40 mm / 44 mm în 2018. Varianta de 44 are un ecran OLED cu rezoluţie de 448 x 368 pixeli, în vreme ce modelul de 40 mm are rezoluţie de 340 x 272 pixeli. Luminozitatea de 1000 de nits (pe hârtie) este aici, ca la Seria 3 şi personal am fost foarte mulţumit de luminozitate, contrast şi culori.

Apple Watch Series 4

Sunt şi multe telefoane care ar jindui la un ecran aşa luminos. Textul se vede excelent şi chiar şi mailurile şi notificările mai complexe sunt afişate bine. Ecranul are afişaj între 30 Hz şi 60 Hz şi este extrem de bine calibrat.

Hardware

La interior se află un procesor dual-core Apple S4 pe 64-bit un GPU nou şi un cip wireless W3, care asigură un Bluetooth 5.0 rapid. Apare şi un nou accelerometru, cu până la 32 de forţe G, plus giroscopul special, iar împreună mecanismele oferă o detecţie a căderii, pentru cei în vârstă sau bolnavi. Dacă vei cădea pe jos cu ceasul la mână şi trece o anumită perioadă de timp se va suna automat la ambulanţă.

Mai avem şi GPS, modem 4G LTE, suport Galileo şi QZSS, dar şi barometru şi altimetru. Detecţia pulsului se face cu senzor optic şi electric, iar acesta din urmă ajută şi la realizarea de EKG. Este o combinaţie de contacte electrice din butonul Crown şi spate. Din păcate la noi în România nu s-a activat EKG-ul încă, fiind nevoie de un acord cu Ministerul Sănătăţii.

Apple Watch Series 4

Difuzorul din stânga ar fi cu 50% mai zgomotos decât la Apple Watch Series 3 şi mai primim şi microfon, 16 GB stocare şi senzor de lumină ambientală. Există şi WiFi b/g/n şi o baterie Li-Ion ce promite 18 ore pe hârtie, fix cât precedentul ceas. La experienţa mea personală am prins lejer 2-3 zile de utilizare light, cu o sesiune de mers pe jos de 2-3 ore şi în rest doar notificări toată ziua.

Sau 40 de minute de fitness şi în rest jucat cu watch faces şi customizări de vreo 10 ori pe zi. Un power user cu GPS, 4G şi playback muzical non stop probabil prinde vreo 6-8 ore de screen on time. Încărcarea se face printr-un accesoriu cu alimentare wireless oferit la pachet, ca un soi de monedă mai mare şi groasă. Apropo atrage orice obiect metalic din jur, deci grijă mare. Încărcarea e gata cam în o oră şi jumătate.

Apeluri / Muzică

Am primit şi pornit apeluri telefonice cu acest ceas şi dacă volumul este încântător, claritatea e la nivelul unui telefon mai vechi. Măcar microfonul îşi face treaba şi am fost auzit excelent la celălalt capăt al firului. Avem şi Apple Music, Radio şi Podcasturi aici, iar playback-ul muzical a fost rezonabil ca volum, dar fără prea mult bas. Putem conecta căşti Bluetooth şi scăpăm de probleme.

UI, fitness, aplicaţii

Dacă ţinem apăsat butonul Crown putem activa Siri, care e ceva mai lentă decât pe mobil, dar la fel de utilă. Sunt şi unele rezultate de căutări pentru care ne trimite la mobil totuşi. Interfaţa rămâne bazată pe watch faces şi acel "nor" de aplicaţii din care ieşim sau în care intrăm rotind butonul Crown. Interfaţa mi s-a părut foarte comodă şi m-am adaptat imediat la ea. Pare cu ani lumină în faţa lui Tizen sau Wear OS.

Dacă apăsam pe butonul Power avem caruselul de multitasking şi închidem aplicaţii cu swipe lateral şi "X". Watch Face-urile au acum multe elemente personalizabile, mai ales cel Infograph, care cred că are vreo 20 de chichiţe şi "complicaţii" de adăugat pe cadran". Avem şi un watch face cu Mickey Mouse şi unele cu flori sau Planeta Pământ, care vor înflori, respectiv trece prin diferite ore ale zilei prin rotirea butonului crown. E spectaculos să treci prin fazele Lunii sau rotirea planetelor tot cu rotiri de buton Crown.

Nu uit nici de efectele de metal lichid sau vapor disponibile ca watch faces. Nu am mai văzut aşa claritate de imagine la încheietură. Ceasul are multe aplicaţii, de la Wallet care stochează bieltul de film şi avion, la Camera, cu care controlezi camera de pe telefon, calendar, cronometre, Mail, dar şi funcţia Walkie Talkie cu care poţi vorbi cu un alt posesor de Apple Watch.

Putem în continuare să ne trimitem pulsul propriu prin mesaje, ca o funcţie unică pentru acest device. Pentru Fitness zona Activity şi zona de sport, unde putem alege dintr-o sumedenie de activităţi, inclusiv înot, alergat la interior pe bandă, ciclism şi multe altele. Avem măsurare de calorii, paşi, puls, volumul de oxigenare, orice numai somn nu. Cred că Apple vrea să îşi vândă accesoriile proprii de sleep tracking şi mi se pare o lipsă uriaşă. Din ce am înţeles poţi totuşi rezolva asta cu ceva aplicaţii third party.

Breathe este o funcţie foarte utilă, care îţi răpeşte un minut pe zi pentru a te relaxa, a respira uşor şi a uita de stres. Foarte important şi aş preda asta în şcoli tuturor, cu sau fără ceas. Să discutăm acum şi despre măsurători. Sunt de acord cu paşii măsuraţi de acest Apple Watch, de minimul pulsului, dar parcă maximul îl duce prea sus.

Apple Watch 4

Nu cred că ajung la 150 bpm când merg pe jos şi nici la 90 în momente când nu fac nimic special. Volumul meu de oxigenare a fost foarte slab, deşi aveam o părere mai bună despre fitness-ul meu (sub 30, adică minim absolut). Tind să cred că nu a măsurat chiar OK. Păcat că nu avem EKG şi în România. Foarte puţine purtabile măsoară cum trebuie alergatul în casă pe bicicletă eliptică sau bandă de alergat, dar Apple Watch Series 4 se descurcă OK.

Apreciez foarte mult graficele din Apple Health sincronizate cu iPhone 7-ul meu. Va veni şi ziua când medicul de familie va primi aşa ceva prin sincronizare online... sper. Cred că se pot totuşi adăuga şi mai multe funcţii în zona de Activity şi pe lângă recomandările de stat în picioare mai mult. Nu ar strica ceva date despre viteza medie sau tururi de pistă, deşi e foarte posibil să le fi ratat eu, pentru că Apple lansase până şi un sistem care monitoriza aruncările la coş în NBA.

Cheia rămâne la aplicaţiile third party din Store-ul aferent. Acesta se accesează de pe telefonul conectat la ceas şi tot de pe telefon modificăm Watch Faces, Complications, Setări şi orice opţiuni vă puteţi gândi.

Verdict:

Pro:

 • design arătos, ceas comod
 • monitorizări în mare precise pentru fitness şi sănătate
 • EKG şi monitorizare cădere
 • baterie OK (pentru utilizator lite)
 • cel mai bun UI de pe ceasuri
 • ecran excelent, luminos

Contra:

 • difuzorul lasă de dorit
 • fără monitorizare somn
 • preţ prea mare
 • fără sincronizare cu Android
 • cam mic pentru aşteptările mele
 • ecranul se poate activa uneori din senin sub o mânecă lungă şi opri sesiunea de fitness

Acesta e cam singurul ceas pe care l-aş cumpăra la ora actuală, dacă m-aş simţi gata să dau 2000 de lei pe un ceas. Practic cumperi ecosistemul, aplicaţiile excelente third party, promisiunea de EKG pe viitor şi cele mai bune funcţii de fitness disponibile. Marele atuu e că poate schimba vieţi, stiluri de viaţă, motiva oamenii să nu mai stea aşa mult jos, să facă sport, redând şi cu cifre concrete cum se comportă corpul tău zilnic.

Nu ştiam până acum câte calorii ard dacă nu fac nimic spre exemplu, sau care e capacitatea mea de oxigenare maximă. Are şi detecţie de aritmii şi puls neregulat, care ucid milioane de oameni. Nu mai e doar un produs de vanitate, ci un accesoriu de stil de viaţă sănătos. A îl cumpăra şi a mânca KFC zilnic, zăcând pe scaunul de birou şi canapea e o crimă împotriva tehnologiei, a definiţiei de homo sapiens sapiens şi bunului simţ.

Video Review Apple Watch Series 4 44mm

Disponibilitate Apple Watch Series 4 44mm

Prețuri actualizate
 • 1
Apple Watch Series 4 44mm
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×