Samsung Galaxy Watch 7 şi Watch Ultra au fost produse care mi-au furat privirea la evenimentul de lansare Galaxy Z Fold6 şi Z Flip6 de la noi. Poate chiar mai mult decât pliabilele. Aşadar m-am bucurat să petrec o săptămână cu ceasul inteligent al celor de la Samsung, iar acum a venit şi momentul impresiilor şi concluziilor.
Nu e vorba de Ultra totuşi, ci de Samsung Galaxy Watch 7, care se simte mai mult ca un model „Pro”. E doldora de funcţii, are de la eSIM la EKG şi de la tensiometru la analiza somnului cu AI sau Energy Score. Costa în jur de 1700 de lei ca preţ de pornire şi măsoară şi compoziţia corporală, are GPS, ba chiar şi aplicaţii că YouTube, Gmail şi un Play Store la îndemână.
Design
Noi avem versiunea de 44 mm argintie, care cântăreşte 33.8 grame. Am remarcat prin un ecran „ridicat deasupra corpului”, un panou plat cu muchii înguste şi care suporta navigare prin atingerea marginii sale. Un soi de înlocuitor pentru acel inel rotativ în jurul ecranului, care a avut ceva succes. Realizat din aluminiu, ceasul are două butoane fizice, care se pot programa cum doriţi voi. În principiu au rol de Home şi Back. Ceasul are ecran AMOLED de 1.5 inch şi e foarte rezistent la stilul de viaţă activ.
Are certificare IP68 şi 5 ATM, deci rezistă şi la scufundări la 50 de metri adâncime. Cureaua e una "în valuri", extrem de comodă, chiar şi când dormi sau când transpiri făcând sport. Se ataşează şi detaşează cu un buton, foarte intuitiv. Mi se pare un ceas comod şi arătos, la graniţa dintre sport şi premium, "ceas de costum", dar parcă mai aplecat spre sport, în versiunea testată de mine.
Display şi hardware
Samsung Galaxy Watch 7 are un ecran AMOLED de 1.5 inch, unul circular cu luminozitate de până la 2000 de nits şi rezoluţie de 480 x 480 pixeli. Are protecţie din cristal de safir. E foarte luminos, viu colorat, spaţios, doar că scalarea unora dintre aplicaţii nu e chiar ideală. Mai ales YouTube văzut în browser.
La interior se afla o surpriză, un procesor de 3 nanometri, în condiţiile în care multe telefoane au procesor de 4 sau 6 nm. E un Exynos W1000 penta core, alături de 2 GB RAM şi 32 GB stocare, dublu faţă de predecesor. Avem parte şi de GPS dual band, în benzile L1 şi L5, dar şi de un senzor cu 13 LED-uri în spate, pentru toţi metricii legaţi de sănătate.
Baterie/autonomie
Bateria de 425 mAh a ceasului rezistă la 1-2 zile de utilizare medie aş zice. Dacă eşti power user prinzi doar o zi, cu greu. Mai ales dacă ai Always On Display, căşti conectate, luminozitate la maxim şi foloseşti şi GPS-ul mult. Se încarcă în 1 oră şi jumătate.
Funcţii / sănătate
Am ajuns şi la funcţiile ceasului... şi sunt multe! Poate monitoriza pulsul, într-un mod rapid şi precis. SIngura obiecţie pe care o am e actualizarea pulsului în watch face sau widgeturile de pe homescreen, care au un mic delay uneori. E la fel de precis ca un pulsoximetru şi tensiometru la măsurarea pulsului. SpO2 mi s-a părut că mi-a arătat cam jos, des sub 96%, deşi nu mă ştiu cu probleme cu plămânii şi am comparat cu multe alte ceasuri care mă arătau OK. Măcar citirea se face destul de rapid.
Avem parte şi de EKG şi el măsurat rapid şi având scop de a detecta fibrilaţii atriale sau alte bătăi neregulate ale inimii. Am fost curios să încerc şi monitorizarea tensiunii arteriale, care în prim faza implica o calibrare cu un tensiometru, după 3 măsurători. Diferențe de maxim 4-5 puncte la sistola, cam atât am observat, e destul de precis în rest.
Am fost surprins să văd şi că după un exerciţiu fizic, ceasul îmi spune cât lichid am pierdut prin perspiraţie, ceva ce nu prea am mai văzut până acum, plus recomandare de câte lichide să beau pentru a mă hidrata. Avem şi monitorizare stres, adică variabilitatea pulsului mai degrabă, dar şi SOMN.
Mi se pare că pe somn a mizat Samsung cel mai mult aici. Sunt extrem de mulţi metrici şi o disecţie ultra detaliată a somnului. De la sforăit la treziri, de la saturaţie de oxigen la număr de respiraţii pe minut şi de la somn adânc, la somn uşor şi REM. Afli cât te-ai odihnit, cât te-ai mişcat în somn, latentă somnului şi ai grafice cu pulsul.
Primeşti şi un Scor pentru somn, plus sfaturi pentru a dormi mai bine. Eu am avut o noapte cu vreo 70 de puncte şi una cu 80-90. Din somn şi activitatea fizică derivă şi noul Energy Score. Am fost tentat să cred că e ceva de gen Body Battery de la Garmin, doar că nu e. Nu se schimbă pe parcursul zilei, ci rămâne fix.
Îl primeşti doar dimineaţă şi ia în calcul 7 factori:
- media de timp dormit
- constantă duratei somnului
- constantă cu care te culci sau şcoli la aceeaşi oră
- durata somnului
- activitatea din ziua de dinainte
- pulsul din timpul somnului
- variabilitatea pulsului în somn
O altă noutate este AGES Index, care se referă la anumiţi compuşi acumulaţi în corp pe parcursul anilor. E vorba despre îmbătrânirea metabolică şi biologică, după obiceiuri dietare şi stil de viaţă.
Am măsurat şi Body Composition, care e pe ceasurile Samsung deja de ceva vreme şi îţi permite să afli câţi muşchi scheletici ai, grăsime, apa în corp. Cam la acelaşi nivel cu un cântar smart cu electrozi. Nu e departe deloc.
Există şi tracker de ciclu menstrual, ca să ştiţi
Fitness
Aici avem zeci de activităţi sportive, unele detectate automat. Tracking pe harta prin GPS, posibilitatea de a avea seturi şi repetări la anumite exerciţii, bazine la înot, tururi de pistă la jogging. Plus un "Coach" care te trece prin etape şi are sfaturi pentru un sprint sau maraton mai eficient. Interfaţa e intuitivă, dar nu văd mari schimbări ca funcţii sport de la predecesor. Toate măsurătorile mi s-au părut precise, aş zice că la sărit coarda e un pic mai precis decât un Huawei.
Software / interfaţă
Acesta e primul ceas cu Wear OS 5 la bord şi vine cu un watch face cu „Complications” personalizabile. Are în stânga notificările, iar în dreapta widgeturi, o sumedenie de variante. Le puteţi spune şi homescreen-uri, că aia sunt. Fie o colecţie de sarcini ale zilei, că paşi, calorii arse, timp de stat în picioare, fie un shortcut spre EKG, tensiune arterială, o colecţie de metrici, lista de contacte sau un Google Assistant pus la îndemână pentru comenzi vocale rapide. Da, am uitat, avem şi microfon şi speaker aici.
Poţi controla şi dispozitive inteligente din casă şi electrocasnice de pe ceas, cu Smartthings. Ceasul în sine are Bluetooth, Wi-Fi şi eSIM, deci 4G. Navigarea se face cu swipe-uri laterale sau rotirea degetului pe inelul tactil. Lista de aplicaţii se declanşează cu un swipe în sus, că la un app drawer de pe telefon. Scalarea e ciudatica aici, iconurile sunt mari, le prefer pe cele în "nor" de pe Apple Watch sau Huawei Watch-uri.
Lista e foarte bogată, când vine vorba de aplicaţii, de la Spotify la Gmail şi de la web browser la Google Wallet. Clar mai bogată decât la Huawei. Nu mai bogată decât la Apple, parcă. Ai şi Whatsapp şi un Play Store bine împărţit, cu zona dedicată pentru sport, comunicare şi divertisment chiar.
Avem chiar şi gesturi împrumutate de la Apple, precum dublă ciupire în aer cu degetele pentru a răspunde la apel sau a opri o melodie. Plus o „ciocănire” ca funcţie experimentală şi mă refer la gest aici. Poţi realiza apeluri cu ceasul şi răspunde la mesaje, cu o tastatură înghesuită dar în cele din urmă utilizabila, sau răspunsuri predefinite.
Ai şi plăți contactless, cu NFC evident şi poţi asculta muzica direct de pe ceas, cu căştile Galaxy Buds 3 conectate, cum am făcut eu. Pe telefon, în cazul de faţă Galaxy Z Flip6 am personalizat experienţa cu watch face-uri, permisiuni de a primi notificări de la aplicaţii, iar tot aici găseşti şi Find My Watch, update de firmware şi multe setări şi detalii legate de fitness şi funcţii.
În Samsung Health sunt totuşi cele mai detaliate grafice, cifre, metrici pentru sănătatea şi fitness-ul tău.
Concluzii
Pro:
- mulţi metrici legaţi de sănătate
- confortabil de purtat
- arătos, simultan şi sport şi premium
- senzor precis de puls
- cea mai detaliată monitorizare a somnului
- EKG şi tensiometru
- ecran luminos
- mai multe aplicaţii decât la Huawei-uri
- GPS precis
Contra:
- viaţa bateriei de doar o zi de obicei
- widgeturile cu puls nu se sincronizează rapid
- nu e compatibil cu iPhone
- muchia tactilă e inutilă, în mare
- ai nevoie de dispozitiv Galaxy dacă vrei toate funcţiile speciale, AGES, Energy Score şi AI şi toate cele
La final de zi Samsung Galaxy Watch 7 e "cel mai complet" ceas cu Wear OS, dacă pot zice aşa. Mai complet decât ce oferă OPPO, OnePlus, alte companii care lucrează cu Google. Poate să te lase să ţii telefonul în buzunar lejer jumătate de zi. Mi se pare expert în a monitoriza somnul şi a ţine inima sub control (puls, EKG, tensiune).
Foarte important e că plăteşti mai puţin decât pe un Galaxy Watch Ultra dar primeşti fix aceleaşi funcţii de sănătate şi fitness. Mi se pare şi că are mai puţine funcţii de nutriţie şi coaching de alergare mai puţin detaliat decât la Huawei-uri. Nu ştiu dacă e musai să sari de la un Watch 5 sau 6 la acesta, dar dacă ai un Watch 4 cred că merită să îi dai o şansă. Ţi-ar putea rezolva problemele cu somnul, asta e sigur.
Preț și disponibilitate
Samsung Galaxy Watch7 e disponibil deja în România. Pleacă de la 1428 de lei și vine în configurații Wi-Fi sau LTE, în variante de 40mm sau 44mm. Iată unde îl vei găsi:
Galaxy Watch7, 40mm, WiFi
Galaxy Watch7, 40mm, LTE
Galaxy Watch7, 44mm, WiFi
Galaxy Watch7, 44mm, LTE