Acer Predator Triton 500 SE Review: Performanță la purtător, cu Intel Core i9-11900H și grafică RTX 3080 într-un corp de sub 2.5 kilograme

1.517 ori
<b>Acer Predator Triton 500 SE Review: Performanță la purtător, cu Intel Core i9-11900H și grafică RTX 3080 într-un corp de sub 2.5 kilograme</b>Știți ce nu am mai testat de mult aici la Mobilissimo? Un laptop de gaming cu specificații de top. Totuși, cu așa ceva m-am jucat în ultimele săptămâni, fiind vorba despre modelul Predator Triton 500 SE de la Acer. El era anunțat în vara acestui an

Știți ce nu am mai testat de mult aici la Mobilissimo? Un laptop de gaming cu specificații de top. Totuși, cu așa ceva m-am jucat în ultimele săptămâni, fiind vorba despre modelul Predator Triton 500 SE de la Acer. El era anunțat în vara acestui an, în cadrul evenimentului Next@Acer 2021 și iată că după câteva luni, notebook-ul și-a făcut apariția și în România. Acest model este impresionant, el sosind cu specificații de ultimă generație, toate încastrate într-un corp compact și ușor. Eu l-am pus la „treabă” în cele două săptămâni de utilizare și sunt gata să vă prezint concluziile mele cu privire la acesta.

Unboxing / Design / Construcție

Nu sunt prea multe de spus despre experiența de unboxing, însă notebook-ul e ușor de despachetat, iar el este bine protejat în timpul transportului, fiind amplasat între doi bureți destul de groși. În cutie, pe lângă laptop, veți găsi și manualele de utilizare, alimentatorul și cablul de încărcare pentru dispozitiv. Sunt foarte impresionant însă de design-ul acestui notebook și cred că dacă nu aș fi știut că este vorba despre un laptop de gaming de top, aș fi pariat că este un ultrabook.

De ce spun asta? Șasiul lui Acer Predator Triton 500 SE este fabricat în totalitate din aluminiu ce se simte rece la atingere și premium, odată despachetat. El măsoară 358.5 x 262.4 mm, are o talie de doar 19.9 mm și cântărește 2.45 kilograme. Totuși, greutatea este bine distribuită, ceea ce face ca laptopul să se simtă chiar mai ușor în mână. Totodată, ne-am obișnuit ca dispozitivele de gaming să adopte un design mai agresiv, însă nu e cazul aici. Avem parte de un capac din aluminiu perfect plat, cu un simplu logo Predator în partea dreaptă. 

Această culoare e destul de interesantă, nuanța fiind mai deschisă atunci când există lumină în cameră. De asemenea, am observat că nu prea adună amprente, ceea ce un lucru bun. Trecând la interior, descoperim un touchpad de dimensiuni generoase, cu senzor pentru amprente integrat într-un mic chenar aflat în partea stângă. În părțile laterale ale laptopului avem și o varietate de porturi, de la Mini-HDMI, la USB A, USB-C și un cititor pentru cardurile SD.

Acer Predator Triton 500 SE

Avem clar de-a face cu un laptop premium, bine construit și în același timp compact, lăsând chiar impresia unui ultrabook. Apreciez și faptul că putem ridica capacul folosind o singură mână, greutatea fiind bine distribuită. Aș zice că poate trece neobservat drept notebook de business sau ultrabook, deși vorbim despre un adevărat laptop de gaming.

Display / Tastatură și touchpad

În partea din față găsim un display generos, de 16 inch în diagonală, cu rezoluție de 2560 x 1600 pixeli și refresh rate de 165Hz. Aspectul său este 16:10, fiind prioritizată productivitatea în acest caz. Este un LCD de calitate, care ajunge la o luminozitate de până la 1600 nits și redă culorile precis, oferind un negru adânc și un alb imaculat. Marginile sunt suficient de înguste pentru a crea senzația de imersiune, iar în partea de sus găsim și o cameră web. 

Acest panou este compatibil cu tehnologia NVIDIA G-Sync și în mod clar gamerii îl vor aprecia. Aș zice chiar că poate mulțumi inclusiv fotografii și editorii foto-video. Display-ul este foarte bun, oferind unghiuri de vizualizare largi, contrast crescut și foarte important, nu suferă de light bleeding. 

Acer Predator Triton 500 SE

Din păcate, nu avem numpad în cazul tastaturii, însă aceasta este bine spațiată și avem butoane pentru funcții speciale în partea dreaptă. De aici putem regla ușor volumul, dar și să lansăm programul Predator Sense ce ne ajută la customizare. În partea stângă există și butonul “Turbo” care odată apăsat, va maximiza performanțele, crescând viteza de rotație a tuturor ventilatoarelor pentru o răcire eficientă. 

Acer Predator Triton 500 SE

Touchpad-ul nu este foarte relevant pentru gameri, însă avem unul de dimensiuni generoase aici și foarte responsiv. El are integrat un senzor de amprente în partea stângă ce funcționează prompt de fiecare dată. Vine cu suport pentru gesturi și este excelent când vine vorba de browsing, dacă nu ai un mouse la îndemână. El poate fi dezactivat facil în timpul gamingului în caz că te încurcă, deși eu nu am avut probleme.

Hardware, performanță și gaming

Acer Predator Triton 500 SE sosește în mai multe configurații, însă eu am primit la test versiunea de top. El vine cu procesor Intel Core i9-11900H, un cipset fabricat pe 10nm cu TDP maxim în acest caz de 45W care rulează la o frecvență de bază de 2.5GHz, dar intră în turbo până la 4.9GHz. Și surprizele nu se opresc aici, chiar dacă vorbim despre un laptop ce cântărește doar 2.45 kilograme. 

Acer Predator Triton 500 SE

Grafica este asigurată de  o placă video NVIDIA GeForce RTX 3080, cu 8 GB de memorie GDDR6 și primim 32 GB de memorie RAM DDR4 (3200MHz). Avem însă posibilitatea să facem upgrade pentru a ajunge la 64 GB de RAM. Pentru stocare primim un SSD de 2 TB, dar Acer ne oferă posibilitatea de a face upgrade până la 4 TB. Avem deci suficientă stocare pentru o întreagă librărie de jocuri și o mulțime de fișiere și programe. 

La o asemenea talie și o așa putere de procesare, m-aș fi așteptat la o supraîncălzire intensă. Totuși, nu poate fi vorba despre așa ceva. Acer a inclus ventilatoare foarte puternice ce sosesc (AeroBlade 3D Fan) și tehnologie Vortex Flow ce îmbunătățește fluxul de aer pentru a nu întâmpina probleme indiferent de task. La interior regăsim trei ventilatoare și un sistem de răcire format din patru heat pipe-uri. Aceste coolere pot fi controlate în timp real prin programul PredatorSense. Avem inclusiv un buton special “Turbo” în partea stângă, puțin mai sus de tastatură, prin care coolerele vor porni la putere maximă, dacă avem nevoie de așa ceva.

Laptopul e destul de silențios, însă în cazul în care activăm modul Turbo, acesta va suna exact ca un avion în timpul decolării. Din fericire, el reușește să ruleze majoritatea jocurilor pe detalii maxime fără prea mult efort, în peste 60 FPS de fiecare dată. Pentru jocurile suportate, avem aici DLSS de la nVIDIA prin care se realizează randarea prin intermediul inteligenței artificiale.

Astfel, FPS-urile vor fi crescute, iar calitatea imaginii nu va avea de suferit. Am simțit o ușoară încălzire în zona de deasupra tastaturii, însă nu a depășit limitele normale. Bănuiesc că mulți gameri vor folosi căști în timpul gamingului, iar sunetul ventilatoarelor în cazul activării modului Ultra nu va fi deranjant.

Eu am realizat câteva benchmark-uri 3DMark și am testat pe el titluri precum PUBG: Battlegrounds, GTA V, Dota 2 și Star Wars: Battlefront II. În absolut toate titlurile testate de mine s-a comportat excelent, obținând peste 100 FPS constant, chiar peste 200 FPS în Dota 2 și Star Wars Battlefront II, ultimul titlu fiind foarte bine optimizat.

Am rulat inclusiv Unreal Engine fără probleme, semn că laptopul este potrivit chiar și pentru programatorii ce caută un laptop suficient de puternic pentru Game Development on-the-go.

Baterie, audio și conectivitate

La interiorul lui Acer Predator Triton 500 SE „se ascunde” o baterie generoasă, de 99Wh. Alimentatorul din pachet este de 230W, iar încărcarea se realizează în 2-3 ore de la 0 la 100%. Autonomia variază însă în funcție de modul în care folosim laptopul. Pentru o performanță optimă în jocuri, notebook-ul trebuie conectat la priză. În format on-the-go, autonomia oferită aici este de 6-7 ore la o utilizare moderată, cu browsing și urmărire de conținut media pe YouTube sau Netflix.

Acer Predator Triton 500 SE

Nu stăm rău nici în ceea ce privește experiența audio. Avem parte de difuzoare cu acustică DTS:X ce livrează un sunet bogat, în 360 de grade. Setup-ul este stereo, iar difuzoarele redau un sunet puternic și cu ceva bass. Nu acoperă însă total zgomotul produs de către coolere în modul Turbo. Tot în software-ul celor de la Acer, Predator Sense, regăsim profile de sunet pentru filme și jocuri în funcție de gen. Primim și două microfoane pentru videoconferințe orientate spre utilizator, care își fac treaba bine, însă tind să cred că mulți vor folosi căști atât pentru apeluri Discord, cât și pentru gaming.

Acer Predator Triton 500 SE

E impresionantă și selecția de porturi regăsite în cazul lui Acer Predator Triton 500 SE. Despre amplasarea lor am discutat deja în secțiunea de design, toate fiind poziționate lateral. Regăsim două porturi USB 3.2, două porturi USB-C (Thunderbolt 4), un port HDMI 2.1, jack audio, port Ethernet (RJ45), dar și un slot pentru cardurile SD. Primim însă și conectivitate Wi-Fi 6, asigurată de un modul Intel Killer AX1650i, dar și Bluetooth 5.1 pentru o conectare rapidă în cazul căștilor wireless. 

Predator Sense

Nu am menționat încă, însă laptopul vine cu Windows 10 Home preinstalat și evident, suportă upgrade la Windows 11 gratuit. De asemenea, acest OS vine și cu soft-ul celor de la Acer numit Predator Sense care oferă o mulțime de posibilități de personalizare. El poate fi accesat foarte rapid, existând un buton dedicat în partea dreaptă a tastaturii. Acesta ne permite să schimbăm animația de boot, dar și să customizăm tastatura și să creăm profile pentru anumite jocuri sau aplicații.

Astfel, dacă jucăm un titlu de tip shooter, de exemplu, putem seta ca luminozitatea tastaturii să scadă, pentru a nu ne pierde concentrarea în timpul meciurilor. De asemenea, putem seta un profil de sunet ce se va activa odată ce deschidem o anumită aplicație. Tot de aici ne putem „juca” cu turația ventilatoarelor, dar și cu efectele RGB pentru tastatură. 

Luminozitatea se reglează pe 4 nivele și avem tot felul de animații RGB precum Neon, Wave, Breathing, Meteor, Twinkling sau Zoom. Este o tastatură iluminată pe zone, deci nu avem iluminare per key aici. Totuși, după cum spuneam mai sus, suportă crearea a noi profile în funcție de titlurile preferate, pentru a nu ne distrage în timpul sesiunilor de gaming. 

Impresii

Trebuie să recunosc că Acer Predator Triton 500 SE m-a impresionat plăcut prin faptul că este un laptop subțire, ușor și compact, dar deosebit de puternic. Vă reamintesc că vorbim despre un dispozitiv de doar 2.45 de kilograme care poate rula jocuri AAA și realiza task-uri complexe fără probleme, blocări sau întreruperi. Este genul de laptop cu care poți merge la birou fără să atragă priviri, având parte de un design modern și subtil. Singurul element care „îl dă de gol” este mica emblemă Predator aflată la exterior, iar acest lucru e valabil doar pentru cunoscătorii brand-ului.

Personal, nu am văzut niciodată un notebook atât de compact, performant și versatil. Aș zice că e laptopul „bun la toate”, care poate mulțumi o varietate de oameni. Este suficient de ușor pentru a fi transportat la job, facultate sau la cafenea pentru muncă on-the-go și livrează o autonomie generoasă în cazul task-urilor simple. Acest lucru se datorează în principal modulului Intel Killer E3100G regăsit la interior ce folosește tehnologia Advanced Stream Detect 2.0. Astfel, laptopul detectează activitatea în timp real și îți oferă exact performanța de care ai nevoie, consumul de energie fiind în permanență monitorizat și eficientizat. 

Acer Predator Triton 500 SE

Îl văd potrivit și pentru editorii foto și video ce vor să își transfere rapid conținutul de pe cardul SD și să editeze rapid clipuri și videoclipuri. Avem aici un cititor de carduri SD cu tehnologia Card Reader 7.0 ce aduce viteze de transfer foarte mari, de până la 985 MB/s. Display-ul este excelent atât pentru editare, cât și pentru gaming, dar laptopul poate fi conectat chiar la două monitoare în cazul în care preferați să operați pe un ecran mai mare. 

Personal, în cele două săptămâni de utilizare nu am reușit să îi găsesc minusuri majore. Poate, un inconvenient ar putea fi prețul, care este destul de mare, însă acest aspect este subiectiv. Ar mai fi și faptul că nu are numpad, încă este vorba tot despre un aspect subiectiv, întrucât tastatura este foarte bine spațiată și se simte excelent atât când vine vorba de scriere, cât și la gaming. În final, Acer Predator Triton 500 SE va rămâne în memoria mea drept un laptop cu adevărat inedit.

Preț și disponibilitate

Acer Predator 500 SE nu este încă disponibil în oferta retailerilor din România, dar vom reveni cu un update odată ce apare. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×